Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Afrika>Zuid-Afrika>Geldzaken
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Geldzaken

Valuta

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Rands kun je het beste in Zuid-Afrika kopen. De invoer van rand is immers slechts zeer beperkt toegestaan. Je kunt geld (Euro's) bij de meeste banken en bij de hotelreceptie inwisselen. Zorg dan wel voor biljetten in kleine coupures.
Op het vliegveld wisselen kan problemen geven als je met een groep reist en beperkt bent in tijd (meestal lange wachtrijen). Terugwisselen van rand in harde valuta is geen probleem, je krijgt ook weer een redelijke koers.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Zuid-Afrikaanse rand eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de rand.

bank in zuid-afrika

Pinnen

In de grote Zuid Afrikaanse steden en op vliegvelden kun je pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-log. Dit is de voordeligste manier van geld opnemen. Het levert derhalve weinig problemen op om aan contant geld te komen. Let echter goed op bij pinnen op straat, dit is niet overal veilig. Aangeraden wordt om alleen te pinnen bij daglicht en op plekken waar veel mensen zijn.

Bekijk hier waar je in Zuid-Afrika kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.

Credit Card

Creditcards als Visa, Mastercard, American Express en Diners Club worden op veel plaatsen geaccepteerd maar niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash.

Reischeques

Traveller Cheques in Euros of Dollars worden redelijk geaccepteerd maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. De commissie hiervoor bedraagt meestal 1%.

Het is overigens belangrijk om de lijst met chequenummers altijd apart van je travelcheques te bewaren. In dit geval heb je, indien je je cheques kwijtraakt, in ieder geval de nummers van de cheques nog en kun je via de alarmcentrale van de bank van uitgifte het geld snel terugkrijgen.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Zuid-Afrika geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 15:30 uur en op zaterdag van 8:30 uur tot 11:00 uur.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Zuid-Afrika lager dan dat in Nederland en België. Openbaar vervoer kan, in verhouding, echter duur zijn. 

Fooien

Het geven van fooi in hotels en restaurants is in Zuid-Afrika zeer gebruikelijk. Een fooi van 10 procent van de rekening is hierbij gangbaar.

 • vlag-zuid-afrika

  Zuid-Afrika

  Hoofdstad: Pretoria 
  Oppervlakte:
   1.219.090 km2
  Aantal inwoners:
   49 miljoen
  Hoogste punt:
   3.408 meter
  Visum: nee 
  Bekend van:
  Mandela, braai, wijn en wildparken

Rondreis Zuid Afrika 15 dagen Dwalen langs de Tuinroute

5458
€ 1795.00
Wie wil dat eigenlijk niet? Lekker toeren over de Tuinroute, door golvende heuvels en langs vruchtbare valleien. Breng een bezoek aan een aantal vermaarde wildparken, wijngaarden en pittoreske stadjes. ...

Madi Madi Karoo Safari Lodge

€ 61.00
Deze fraaie lodge biedt een goed excuus om tijdens het rijden van de Tuinroute de kust even te verlaten en richting Oudtshoorn te rijden, naar Klein Karoo. Omgeven door glooiende groene valleien is dit ...

 • Reizen naar Zuid Afrika

 • Alle artikelen

 • Reportage

 • Reistips

 • Video

Rondreis Zuid Afrika 15 dagen Dwalen langs de Tuinroute

5458
€ 1795.00
Wie wil dat eigenlijk niet? Lekker toeren over de Tuinroute, door golvende heuvels en langs vruchtbare valleien. Breng een bezoek aan een aantal vermaarde wildparken, wijngaarden en pittoreske stadjes. ...

Madi Madi Karoo Safari Lodge

€ 61.00
Deze fraaie lodge biedt een goed excuus om tijdens het rijden van de Tuinroute de kust even te verlaten en richting Oudtshoorn te rijden, naar Klein Karoo. Omgeven door glooiende groene valleien is dit ...

La Plume Guest House

La Plume Guesthouse is gevestigd in een Victoriaans landhuis uit 1902. Het is een werkende struisvogelboerderij en heeft wijngaarden

Eight Bells Mountain Inn

Deze sfeervolle accommodatie wordt met zorg geleid en is zeer geschikt voor families, vanwege de ligging en de faciliteiten.

De Zeekoe Guest Farm

€ 34.00
Deze accommodatie 'ademt' sfeer en is gelegen aan de Olifants-rivier met in de achtertuin vele stokstaartjes!

Buffelsdrift Game Lodge

http://www.tenzingtravel.nl/ccdimage/34065276
€ 63.00
Schitterend aangelegde lodge, 6,5 kilometer vanaf de plaats Oudtshoorn in de richting van de Cango-grotten. U verblijft hier in stijlvolle tenten aan een 'waterhole'.

Spier Hotel

http://www.tenzingtravel.nl/ccdimage/34048985
Het Spier Hotel is een dorpje op zich. De kamers en faciliteiten liggen verspreid over diverse gebouwen. Vriendelijke service en prettige sfeer horen bij Spier.

River Manor Boutique Hotel

http://www.tenzingtravel.nl/ccdimage/34048982
€ 55.00
Dit typisch Kaapse hotel is een zeer verzorgde en sfeervolle accommodatie, met veel oog voor detail ingericht. Uw gastheer en gastvrouw zullen u hartelijk verwelkomen.

Oude Werf Hotel

http://www.tenzingtravel.nl/ccdimage/34066759
€ 57.00
Sfeervol hotel in hartje centrum. Oude Werf Hotel is Zuid Afrika's oudste hotel, dat met gevoel voor behoud van originele details is aangepast aan de eisen van deze tijd.

Lanzerac Manor Winery Hotel

http://www.tenzingtravel.nl/ccdimage/34055150
Lanzerac Manor is een schitterend voorbeeld van de Kaap-Hollandse stijl. Het 300 jaar oude landhuis straalt elegantie en gratie uit.

Hawksmoor House

http://www.tenzingtravel.nl/ccdimage/34057838
€ 68.00
Op een wijngaard overnachten, wie wil dat nu niet. In deze accommodatie verblijft u bij de 'boer' maar dan wel in de stijl die bij Stellenbosch past: charmant en karakteristiek.

Periwinkle Lodge

http://www.tenzingtravel.nl/ccdimage/34054509
Periwinkle Lodge is een mooie, kleinschalige accommodatie in het kustplaatsje Plettenberg Bay. Een uitstekende plaats om te verblijven als u de Tuinroute rijdt.