Naqsh-e Rustam: de necropolis van Persepolis

Verre Avonturen

Veel mensen hebben wel eens gehoord van Persepolis in Iran, maar niet veel mensen weten dat zich vlak bij Persepolis nog een zeer indrukwekkende archeologische vindplaats bevindt: Naqsh-e Rustam.
Bij Naqsh-e Rustam, dat ook wel de ‘necropolis’ van Persepolis wordt genoemd, werd zo’n 3000 jaar geleden door de Achaemeniden begonnen met het uithouwen van een aantal koningsgraven in de 65 meter hoge rotswanden. 

tekst Reisbijbel

Naqsh-e-Rustam
© Foto: Erwin Bolwidt – Flickr (Creative Commons)

De Achaemeniden heersten over een wereldrijk vanaf 559 v.Chr. tot de verovering door Alexander de Grote in 330 v.Chr. Het is tot op de dag van vandaag niet geheel duidelijk van welke Archaemenidische koningen de graven waren.

Van één van de graven bij Naqsh-e Rustam heeft men kunnen vaststellen dat deze toebehoorde aan koning Darius I (522-486 v Chr.) en zijn familie. Van drie andere graven vermoedt men dat het de graven betreft van Xerxes I (486-465 v Chr.), Artaxerxes I ( 465-424 v Chr.), en Darius II (423-404 v Chr.).

Het vijfde graf, dat nooit is afgemaakt, is mogelijk het graf van de laatste koning van de Achaemeniden, Darius III (336-330 v Chr.).

Bij de vernietiging van Persepolis door het leger van Alexander de Grote in 330 v.Chr., zijn ook de rotsgraven geplunderd.

Naast graven vind je bij Naqsh-e Rustam ook verschillende bas-reliëfs. Deze stammen uit de tijd van de Sassaniden (224-642 na Chr), die op en rond de graven taferelen van hun krijgsverrichtingen hebben laten aanbrengen.

Deze bas-reliëfs hebben de site uiteindelijk ook zijn huidige naam gegeven. De lokale bedoeïenen dachten namelijk dat de held Rostam uit de Perzische mythologie afgebeeld was op de bas-reliëfs, vandaar de naam Naqsh-e Rustam.

Beste reistijd:

Naqsh-e Rustam kan het gehele jaar worden bezocht. De temperaturen zijn het meest aangenaam in de maanden maart, april en oktober en november. In de zomermaanden juli en augustus kan het erg warm zijn bij Naqsh-e Rustam en in de wintermaanden januari en februari juist weer behoorlijk koud.

Hoe kom je er?

Naqsh-e Rustam ligt op zo’n 60 km ten noord-oosten van Shiraz in de provincie Fars in het zuiden van Iran.

De site kan het beste worden bezocht vanuit Shiraz, dat goed bereikbaar is vanuit de rest van Iran. Zo heeft de stad een goede bus- en treinverbindingen met Isfahan en Teheran en gaan er vanuit het hele land (maar ook vanuit Dubai, Sharjah, Bahrein, Kuweit en Istanbul) regelmatig vluchten naar de internationale luchthaven van de stad.

Vanuit Shiraz kun je het beste een taxi huren om je naar Naqsh-e Rustam te brengen, want de site is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt je trip naar Naqsh-e Rustam dan mooi combineren met een trip naar het vlakbij gelegen Persepolis.

Reizen naar Iran

KLM en IranAir vliegen rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Teheran, maar ook Turkish Airlines, Aeroflot, Belavia, Lufthansa, Alitalia, Pegasus Airlines en Georgian Airways vliegen regelmatig met overstap naar Iran.

Kijk voor vliegtickets op Cheaptickets.nl, Schipholtickets.nl en Worldticketcenter.nl.

Onder andere Djoser, Koning Aap, Sawadee, Rosetta Reizen en Dimsum Reizen bieden reizen aan naar Iran, waarbij je ook een bezoek brengt aan Naqsh-e Rustam.

Meer info:

Voor praktische informatie over een reis naar Iran bekijk onze pagina met reisinformatie over Iran


close

Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

close

Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

close

Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!