Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Laatst geactualiseerde reisadviezen>Reisadviezen Afrika>Reisadvies Guinee Bissau
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram
maandag, 04 juni 2012 19:30

Reisadvies Guinee Bissau

Guinee Bissau is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken ingedeeld in risico-categorie 7. Dat houdt in dat alle niet essentiele reizen naar Guinee Bissau worden ontraden.

Meer over de classificatie-indeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Actualiteiten

Na de staatsgreep van 12 april 2012 is thans sprake van een onzekere politieke en veiligheidssituatie. De dreiging van geweld en een verhoogde kans op politieke instabiliteit en civiele of militaire onrust blijft aanwezig. Banken zijn ondertussen weer geopend, maar contant geld blijft schaars. De elektriciteits- en watervoorziening is beperkt en ziekenhuizen zijn nog niet volledig operationeel. Commerciële vluchten opereren inmiddels weer volgens het normale schema.

Alle niet essentiele reizen worden ontraden. Nederlanders die momenteel in Guinee-Bissau verblijven wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten, de politieke en veiligheidsontwikkelingen in de lokale media nauwgezet te volgen en demonstraties en samenscholingen te mijden.

Algemeen

Tijdens het regenseizoen (juni – november) kunnen onverharde wegen ontoegankelijk worden, ook in de hoofdstad.

Omdat er een taboe heerst op het fotograferen van gebouwen en personen wordt u aangeraden altijd tevoren om toestemming te vragen.

In het algemeen wordt reizen na zonsondergang ontraden. Bovendien wordt reizigers aangeraden niet alleen te reizen.

Gezondheidssituatie 

Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Guinee Bissau wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nlwww.who.intwww.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

Seksuele handelingen met minderjarigen worden in Nederland aangemerkt als een ernstig strafbaar feit en kunnen, ook als deze plaatsvinden in het buitenland, in Nederland leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Guinée-Bissau kunt u vinden op website van de Nederlandse ambassade in Senegal te Dakar: nlambassadedakar.org.

Terrorisme

U dient rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat, welke zich voornamelijk richt op civiele doelen, die vaak door buitenlanders worden bezocht.

Zware criminaliteit

In Guinee-Bissau is sprake van een toename van drugsgerelateerde criminele activiteiten.

Onveilige gebieden

Ondanks inspanningen om niet geëxplodeerde mijnen op te sporen en te verwijderen, is het mijngevaar in Guinee-Bissau niet volledig verdwenen. Voor verplaatsingen buiten de hoofdstad Bissau wordt aangeraden zich lokaal op de hoogte te stellen van de situatie en alleen hoofdwegen te gebruiken. Daarnaast blijft het noordwestelijke deel van Guinee-Bissau (het grensgebied met Senegal) onveilig vanwege de aanwezigheid van mijnen. Dit deel grenst bovendien aan de Senegalese regio Casamance waar regelmatig confrontaties tussen het Senegalese leger en rebellen voorkomen. Nederlanders die Guinee-Bissau vanwege de huidige situatie willen verlaten, kunnen – met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen – gebruik maken van de weg tussen de grens van Senegal en Ziguinchor. Leest u tevens het reisadvies Senegal.

De politieke en veiligheidssituatie in buurland Guinee (Conakry) is fragiel. Niet-essentiële reizen naar het grensgebied met Guinee (Conakry) worden eveneens afgeraden.

Kijk hier voor het meest actuele advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Andere reisadviezen voor Guinee Bissau:

België
Groot-Brittanië
VS
Canada
Australië
Nieuw-Zeeland

1570 keer Laatst aangepast op dinsdag, 05 juni 2012 14:15

YouTube-iconVolg ons Facebook!