Azië ervaren, maar dan in Parijs

Actief Europa
Azie parijs

Parijs, de stad van de liefde, staat bekend om zijn barok geornamenteerde gebouwen, Franse pleintjes en romantische straatjes. Maar de stad herbergt ook de grootste Vietnamese wijk buiten Vietnam. Voor de notoire Aziëganger met heimwee of de nieuwsgierige alleseter die op zoek is naar iets nieuws, is dit een interessante uitstap dichterbij huis!

Tekst: Sanne Helbers

De connectie met Vietnam is natuurlijk niet vreemd, het is een Franse kolonie geweest. In het 13e arrondissement van de Franse hoofdstad heeft een grote groep Vietnamese migranten zich de wijk eigen gemaakt. De straten Avenue d’Ivry en Avenue de Choisy vormen het hart van deze ‘Vietnamese wijk’, met heel wat flats die in iedere willekeurige Chinese miljoenenstad zouden kunnen staan. En op straat hoor je veel talen, behalve Frans. De Vietnamese, Chinese, Laotiaanse en Cambodiaanse restaurants vliegen je tot slot om de oren. Nee, hier is nummer negen niet neuf, maar een noodlegerecht met eend.

Parijs azie

Tip van Reisbijbel: Wie in Vietnam is geweest of gewoon erg fan is van de keuken kan zijn hart ophalen in restaurant Le Bambou op Rue Baudricourt. Bevolkt door Vietnamezen uit heel Europa en de voertaal is Vietnamees.”

Franse café's tussen Aziatische supermarkten

Niet alleen Vietnamezen hebben zich de wijk eigen gemaakt. Wie in China is geweest zal ook veel herkennen van het aanbod. Midden tussen de flats vind je Aziatische supermarkten en Chinese restaurants. Op iedere hoek van de straat koop je smakelijke Vietnamese bahn mi, bamboe stoommandjes en inklapkrukjes in kleurrijk plastic. Daar tussendoor herken je hier en daar een onvervalst Frans café. Hier wordt het resultaat van eeuwen westerse kolonisatie, oosterse expansiedrift en Chinees ondernemerschap tastbaar tussen de Franse balkons aan de barokke gevels met trompe l’oeuils.

Bezoek ook eens de Aziatische supermarkt Tang Fréres aan de Avenue d’Ivry. Het is de grootste van Europa. Ga alleen niet op zaterdag, want dan kun je over de hoofden lopen. Loop daarentegen wel over straat in het weekend. Overal poppen verkopers op met vernuftig in elkaar gezette eenmanszaakjes, om Vietnamese en Chinese groenten en fruit of zelfgemaakte hapjes te verkopen, zoals de Azië-ganger wel gewend is op de straten van het Oosten.

Uitstapje naar het centrum

Ben je de lelijke Chinese hoogbouw en gestoomde bao pao of bahn mi zat, loop dan via Place d’Italie in zo’n twintig minuten naar de zuidkant van de wijk Cartier Latin. In tegenstelling tot de centrumkant van deze wijk, zit je hier op het terras naast een Fransman. Onderweg kom je langs pittoreske en lommerijke pleintjes, hippe barretjes, echte Franse cafés en specialiteitenzaken met tientallen soorten Franse kazen om bij te watertanden. Het is een kant van deze wijk die je op een ‘normale’ trip naar Parijs vaak zult overslaan. Ook de hippe wijk Saint Germain biedt vanaf de zuidkant bezien een totaal andere, maar aan te raden, aanblik.

Waar je de toeristen weg moet slaan op het plein voor de Notre Dame, kun je in de Vietnamese wijk van Parijs gerust over straat zonder hordes citytrippers tegen te komen. Het eten is er écht zoals in Vietnam en de ervaring is minstens zo authentiek. Parijs is makkelijk te bereiken met de trein of de auto. Dus wie zich een weekend in Azië wil wanen, zonder jetlag, kan deze populaire hoofdstad eens op een heel andere manier (her)ontdekken!

Parijs Azië