Het magische Meer van Ohrid in Macedonië

Actief Europa
Ohrid Macedonie
Ohrid wordt ook wel de parel van de Balkan genoemd en is de toeristische trekpleister van Macedonië. Sinds 1980 staan de stad en het meer waaraan het ligt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Volgens de Macedoniërs met recht, omdat het de ideale combinatie tussen natuur en cultuur zou zijn.

Tekst: Nanneke van Drunen

The city of lights biedt inderdaad genoeg bezienswaardigheden om je een dag te vermaken, bijvoorbeeld met een wandeling door het oude stadsdeel, ook wel Jerusalem of the Balkan genoemd. Ohrid telt 50.000 inwoners, al zou je dat niet zeggen als je door de kleine straatjes dwaalt. De sfeer voelt gemoedelijk en kleinschalig aan.

Onder de bovenste poort (Gorna Porta), daterend uit de 4e eeuw voor Chr., door ga je het oude deel van Ohrid binnen. Via een korte wandeling bereik je het antieke theater. Het is in 2001, na restauratie, geopend en een populaire verzamelplaats voor de inwoners van Ohrid. Niet alleen tijdens het Ohrid Summer Festival trouwens, dat jaarlijks wordt gehouden. Onder andere José Carreras (een van de drie tenoren) en het Bolsjewiek ballet traden hier al eens op. Om de hoek liggen de kerk van de Heilige Moeder Perivlepta en de iconengalerij, waar iconen daterend tussen de 11e en 19e eeuw zijn te bewonderen. Deze zijn ook al in het Vaticaan, het Louvre en in Utrecht tentoongesteld.

Ohrid Macedonie

Samuil Fort

Op het hoogste punt in Ohrid ligt het Samuil Fort, zeker een bezoek waard. Destijds gebouwd om goed zicht op de omgeving te hebben en vijanden te zien aankomen. Nu biedt het bezoekers een prachtig uitzicht op het meer van Ohrid en de omgeving. Via de St. Kliment kun je afdalen naar de kerk van John van Kaneo, uit de 13e eeuw.

Robevci Huis, gebouwd in 1830, is een goed voorbeeld van de typisch 19e eeuwse architectuur in Ohrid. Vanwege de smalle straten in het stadje zijn de huizen aan de onderkant smal gebouwd en worden de verdiepingen steeds breder, hier en daar ondersteund door houten palen. Het pand wordt op dit moment gerenoveerd, waardoor het alleen van buiten is te bezichtigen. Bijzonder is dat wie een nieuw huis wil bouwen in het oude deel van Ohrid, dat in de oude stijl moet doen. Ieder huis in de stad moet bovendien kunnen uitkijken op het meer van Ohrid!

Meer Ohrid

Hoor de hartslag

Een bezoek aan Lake Ohrid is niet compleet zonder een bezoek aan het klooster van St. Naum. De heilige Sint Naum koos deze locatie in de 9e eeuw zelf uit. Het klooster is nu een pelgrimsoord dat veel Macedoniërs eens in hun leven bezocht willen hebben. Wie zijn oor in de kapel op het graf legt, kan de hartslag van Sint Naum horen kloppen, zo zegt men. Volgens ongelovigen is het geluid echter het resultaat van de bronnen die onder het klooster liggen.

Omdat het meer voor tweederde van Macedonië is en eenderde van Albanië en forel aan de Macedonische kant niet gevangen mag worden, doen visliefhebbers zich er aan de Albanese kant tegoed aan. Hier mag het namelijk wel gevangen worden!

Tip van Reisbijbel: “Vanaf de haven van Ohrid vertrekt een dagtrip per boot die via Bay of Bones (museum op het water) naar het klooster vaart. De tocht over het meer van Ohrid duurt ongeveer twee uur en biedt zicht op de kustlijnen van Macedonië en Albanië.”

Macedonië Ohrid

Ook naar Macedonië?

Reisbijbel reisde met Corendon naar Macedonië en verbleef in Ohrid. Je bent in een paar uur vliegen in Macedonië. Wij verbleven er een lang weekeinde, waarin je al veel kan zien, maar het land is bij uitstek geschikt voor een verdere rondreis. Voor zo’n tweehonderd euro heb je al een ticket en hotel, een kleine vierhonderd euro levert je ook een huurauto op, waarmee je zelf op verkenning kan!