Logeren bij rendieren in de Franse Vogezen

Witte Belevenissen
Een jonge jongen in een gele jas en met een blauwe muts staat naast een wit rendier met gewei in de Vogezen, Frankrijk. De jongen reikt uit om het rendier voorzichtig te voeden of te aaien. Ze bevinden zich in een omgeving die lijkt op een boerderij of dierenpark met een houten barrière op de achtergrond.
De kerstman kom je er alleen in december tegen, maar zijn rendieren staan er het hele jaar door. Ze lopen in alle rust en relatieve vrijheid rond in het uitgestrekte bos op de helling achter Auberge du Schantzwasen in de Franse Vogezen. En: je kan er blijven logeren!
Tekst: Annick Zegers

De Auberge ligt in Stosswihr, in het natuurpark Ballons des Vosges, aan de voet van de Tanet. Eigenaar Thierry Hiniger was altijd al geïnteresseerd in rendieren. Daarom besloot hij in 2005 drie rendieren te kopen: Vixen, Blixen en Comete. Opdat de mannetjes zich niet eenzaam zouden gaan voelen, haalde hij er al snel vier vrouwtjes uit Finnland bij. De eerste jongen werden snel geboren en inmiddels lopen er gemiddeld zo’n dertig tot veertig rendieren op de Franse boerderij rond.

Een schilderachtig houten chalet bedekt met verse sneeuw in de Vogezen, Frankrijk. Het chalet heeft rode luiken en een stenen schoorsteen. Er staan enkele sneeuwbedekte bomen en een houten bankje voor het chalet. Een oude houten slee leunt tegen een van de bomen.

Dagelijks kan je tussen 11.00 en 17.00 een kijkje nemen op de rendierboerderij. In een houten chaletje gezeten op hooibalen bekijk je eerst een korte film over het bestaan van deze vriendelijke dieren en de geschiedenis van de rendierboerderij. De film is in het Frans, maar door de aansprekende beelden ook interessant voor kinderen en volwassenen die deze taal niet machtig zijn. In het kleine museum iets verderop leer je meer over de Sami, het nomadenvolk in Lapland, wiens kleurrijke cultuur volledig draait om de rendierhouderij.

Van heel dichtbij bekijken

Via een pad door het bos kom je oog in oog te staan met de mooie rendieren. Volop kans dus om hun natuurlijke gedrag te bestuderen en te genieten van hun rare capriolen. Deze vriendelijke, speelse dieren zijn gewend aan mensen en schromen niet om ook jou eens aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Tip van Reisbijbel: “Best indrukwekkend om ze van zo dichtbij te zien. Ben je hier niet van gediend, schreeuw dan een keer hard of wapper met je armen, dan gaan ze vanzelf wel weer weg.”

Twee jonge jongens in warme winterkleding staan in een bos in de Vogezen, Frankrijk, met op de grond gevallen bladeren en stenen. Ze bekijken samen een kaart die een van hen vasthoudt. Ze staan bij een paal met een bordje erop, mogelijk een wegwijzer of informatiebord.

Langs het pad staan diverse borden met informatie en vragen over de rendieren. Eerst zelf raden natuurlijk en dan pas doorlopen naar het volgende bord, waar het antwoord op staat. En als je hier leest dat rendieren één keer per jaar kunnen vliegen, dan is dat natuurlijk waar!

Elke dag om 16.00 uur mogen bezoekers de rendieren voeren. Nadat iedereen in een kring is gaan staan, worden stukjes rendierenmos uitgedeeld. De beheerder legt nog even uit wat je wel en niet moet doen en laat dan de rendieren in de kring. Grappig om te ervaren hoe voorzichtig zij de stukjes mos pakken. Zo voel je ook eens hoe zacht ze zijn!

Tip van Reisbijbel: “Ben er op tijd, zodat je eerst zelf door het bos kunt lopen en de dieren in hun natuurlijke omgeving kunt zien. Als de dieren al gegeten hebben, kom je ze bijna niet meer tegen, omdat ze allemaal bij de ingang van het bos blijven staan. Als je er rustig de tijd voor neemt en alle vragen probeert te beantwoorden, duurt de wandeling ongeveer een uur. Houd er in de winter wel rekening mee dat het bospad glad kan zijn door sneeuw en ijs. Maak dan, indien nodig, gebruik van de sneeuwschoenen of stokken die aan het begin ter beschikking worden gesteld.

Overnachten in stijl

Na het bezoekje aan de rendierboerderij is het goed vertoeven in Auberge Schantzwasen. Geniet van de heerlijke streekgerechten en overnacht er in berghuttenstijl. Het pension biedt ruimte voor 47 personen in 13 kamers met 2, 3, 4 of 6 slaapplaatsen. Bij helder weer geniet je van het prachtige uitzicht over de Munstervallei, het Zwarte Woud en de Zwitserse Alpen.

Zo’n overnachting biedt ook de kans om de omgeving te verkennen, want niet alleen de rendierboerderij is een bezoekje waard. ’s Winters stap je bijvoorbeeld zo uit de deur op de ski’s, want Auberge Schantzwasen ligt midden in skigebied Le Tanet. Het pension is ook een prima uitvalsbasis voor diverse wandelingen, al dan niet met sneeuwschoenen. Vraag bij de receptie naar wandelkaarten van de omgeving.

Een jonge jongen in een gele jas en met een blauwe muts staat naast een wit rendier met gewei in de Vogezen, Frankrijk. De jongen reikt uit om het rendier voorzichtig te voeden of te aaien. Ze bevinden zich in een omgeving die lijkt op een boerderij of dierenpark met een houten barrière op de achtergrond.

Reizen naar Auberge du Schantzwasen

Houdt in de Vogezen Münster aan en rijdt vervolgens over de D417 in de richting van Stosswihr en vervolgens naar Soultzeren. Vervolg de weg in Soultzeren richting Col de la Schlucht. Via de borden ‘Station du Ski du Tanet’ en ‘Ferme aux Rennes’ kom je uiteindelijk op een steil kronkelende bergweg uit. Aan het einde van deze prachtige weg door het bos ligt Auberge du Schantzwasen en de rendierboerderij.

Tip van Reisbijbel: “De rendierboerderij is drie maal per jaar ca. twee weken gesloten, namelijk in juni, maart en november. Verder kunnen de openingstijden onderhevig zijn aan het weer (sneeuw, hagel, onweer). Kijk dus altijd eerst even op de site, alvorens je de rit naar boven waagt.”

Zorg trouwens dat je in de winter altijd de sneeuwkettingen bij de hand hebt. Niets zo veranderlijk als het weer in de bergen. Waar je ’s avonds nog uitkijkt op een groene vallei, kan het landschap ’s ochtends ineens bedekt zijn met een dik pak sneeuw. Je kunt wachten tot de sneeuwschuiver de bergweg vrij heeft gemaakt. Meestal duurt dat niet heel lang. Als je daar echter niet op kunt wachten, bieden sneeuwkettingen een uitkomst.