Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Artikelen>Reportages>Tsjechië, het neusje van de zalm
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Tsjechië, het neusje van de zalm

Geschreven door  Kim van Velzen
Beoordeel dit item
(9 stemmen)

Tsjechië: eind mei mocht ik op uitnodiging van het Tsjechisch verkeersbureau dit land culinair gaan ontdekken. Als liefhebber van goed eten en reizen een heerlijke kans. Daarbij stond Praag altijd al op mijn verlanglijst om te bezoeken. Vooraf wist ik eigenlijk niks meer van Tsjechië dan dat het een jong en toch oud land is, het een bewogen historie heeft en er goede ijshockeyers en voetballers vandaan komen. Ik wil reizen met een open geest en toch gingen mijn culinaire gedachten direct richting vet, zwaar Oostblokachtig eten.

Ik vloog met Czech Airlines, lid van Skyteam waar onder andere ook KLM toe behoort. Vooraf online inchecken, naar de bagage drop off en onderweg. De bagage drop off was trouwens volledig selfservice. Fijn omdat dit de snelheid van inchecken bevordert, jammer dat ik hier weinig aandacht en al helemaal geen service van medewerkers van de vliegmaatschappijen heb ervaren. De service aan boord was prima. Vriendelijk personeel en de koffie met koekjes moet je snel nuttigen want het is slechtst anderhalf uur vliegen naar Prague Airport Ruzyne.

Vriendelijk

Tsjechië is een vriendelijk land voor toeristen. De mensen zijn hartelijk en het voelde als gemeend en niet per se vanuit een toeristisch belang. Wat mij wel direct opviel is dat veel Tsjechen slechts beperkt Engels spreken. Overigens geldt dit in veel mindere mate in de internationale hotels en op de super toeristische plekken.

Vriendelijk, dat is ook het eten en zeker het gemiddelde prijsniveau. In restaurants, koffiebars, cafés ligt het prijsniveau gemiddeld de helft lager dan in Nederland. De gemiddelde kwaliteit is dat zeker niet.

Auberge de Provence

Op tien minuten van het vliegveld en op ruim een half uur vanaf het centrum van Praag ligt hotel-restaurant Auberge de Provence. In het kleine dorpje Tuchoměřice is dit 17e eeuwse voormalig Jezuïeten klooster een stukje Vlaamse Provence. Het enige verschil is dat je niet aan komt rijden door velden vol met zonnebloemen en lavendel. Dat wordt ruimschoots goedgemaakt door Ludo van den Bergh. De Vlaamse eigenaar die in 1988 naar Tsjechië kwam, een ingenieursbureau opende, trouwde met een Tsjechische en in 1990 dit volledig vervallen klooster kocht. Nu 22 jaar later is het bijna af.

Ludo-van-den-Bergh-en-de-kr
Ludo van den Bergh en de kruidentuin

Ludo is een aimabele Vlaming met een grote passie voor koken. Zijn chefkok ervaart dat dagelijks want Ludo kookt mee. Bij Auberge de Provence draait het om goede, lokale en biologische producten. Groenten en kruiden komen uit de eigen tuin. Ludo kweekt zo’n tachtig soorten kruiden en heeft uit Vlaanderen ook kruidenstekjes meegenomen. Een broodoven wordt deze zomer in de tuin gebouwd en ook de kaas en boter wordt zelfgemaakt. Alles straalt hier gastvrijheid en gastronomie uit. De kaart is klein en het menu wordt dagelijks bepaald afhankelijk van wat er op de markt verkrijgbaar is aan verse producten. Een klein beetje ‘valsspelen’ met een knipoog mag. Ik zag Belgische mosselen op de kaart staan; die komen uit Zeeland maar zijn Belgische kwaliteit!

Ludo heeft een hele duidelijke en gastvrije visie op zijn hotel-restaurant. Iedereen is welkom op het heerlijke terras en in het gezellige aubergerie-restaurant. Zakelijke, lokale gasten die er voornamelijk doordeweeks komen, families met kinderen in het weekend en ook wijlen president Václav Havel en de huidige president Václav Claus was/is een graag geziene gast.

Alle medewerkers leren van Ludo en zijn vrouw Engels en Duits om met hun gasten te communiceren. Vanuit Italië, België, Nederland en Duitsland komen al veel mensen hier vakantie vieren. Zuidoost-Aziatische landen zijn ook hier erg in opkomst dus als je hier naartoe wilt, snel boeken.

Wordt hier Tsjechisch gekookt? Nee, het is een Franse stijl die je hier proeft van een gastronoom pur sang. Ik had hier graag enkele dagen gebleven maar na een paar uurtjes genoten te hebben van heerlijke gastvrijheid ga ik weer op weg naar de volgende culinaire beleving.

Historisch Praag

Natuurlijk wilde ik Praag ook zien. Een prachtige stad met een aantal bekende blikvangers: de historische binnenstad, het Dancing House, de Charles Bridge, het Municipal House, Prague Castle, het Gouden Straatje en prachtige serene stadstuinen. Wat heb ik mij verbaasd bij de drommen toeristen die kijken naar het astronomisch uurwerk. 

Historisch-Praag-
drukte op Charles Bridge, een prachtig uitzicht vanuit een stadstuin en het astronomisch uurwerk

Lopend door Praag valt mij direct op dat de hoeveelheid restaurants aanduidt dat dit een toeristische wereldstad is. Daar speelt de lokale horeca natuurlijk op in. Veel toeristenmenu’s voor €5 tot €8 met een halve liter (prima) bier voor €2. De menu’s zijn zoals je overal ter wereld kunt eten: steak, frites, pizza. Ik heb een gouden regel in het kiezen van een restaurant: als een gerecht mét foto op de menukaart staat, doorlopen.

Tussen al het toeristengeweld zijn er ook leuke en goede restaurants te vinden. Deze restaurants blijven ver weg van het ‘zwaar op de maag eten’ en hebben een moderne lichte kookstijl en gebruiken veel verse en lokale ingrediënten. Verrassend goed!

Apostila is er zo eentje. Gelegen in de buurt van de oude markt maar weg van het toeristengeweld. Hier eet je prima in een warme, brasseriestijl-inrichting en het ‘bruist’ hier. Mooie Italiaanse mousserende wijn van Berlucchi en de verrassend lekkere lokaal geproduceerde Bohemian Sekt. Wil je meer beoordelingen over Apostila lezen, bekijk die dan op Tripadvisor. Let op, Apostila is alleen open voor diner.

Brouwerij U Medvidku is de kleinste brouwerij van Praag en heeft ook een hotel en een traditionele Tsjechische pub die typisch lokale gerechten serveert. De mini-brouwerij is slechts 30 vierkante meter en hier wordt jaarlijks 450 hectoliter bier geproduceerd. Leuk om hier een bierproeverij te doen waarbij je zeker het X-beer 33 moet proberen. Het zwaarste bier ter wereld met een alcoholpercentage van 12,6%. Let wel op, de alcohol proef je bijna niet door de zoetige smaak die dit bier heeft. Bij het bier krijg je desembrood met varkensvet en ui. Typisch Tsjechisch en bij het bier best lekker.

Koffie met patisserie doe je bij Cafe Louvre In een Weense salonstijl, met obers en service zoals het hoort en heerlijke cappuccino die in stijl gepresenteerd wordt.

Cafe-Louvre
lager bier, varkensvet, cappuccino Café Louvre

Slapen als een jonkheer en jonkvrouw

Op een uur rijden van Praag in het dorpje Mcely ligt Chateau Mcely. Ik krijg het gevoel van een jonkheer. Gelegen in een bosrijke omgeving komen we aan via een grote statige oprijlaan en daar ligt het door de zon beschenen, bijna verblindend witte Chateau Mcely. Goedkoop is het niet om een jonkheer- en jonkvrouwgevoel te krijgen. De prachtig ingerichte en luxe suites starten vanaf € 200 inclusief ontbijt. Mcely is aangesloten bij de Small Luxury Hotels of the World, heeft een Amerikaanse eigenaar en is een eco-friendly hotel. Ga hier vooral heen in de late lente of de zomer want dan kun je op de patio dineren. In een omgeving waar je de vogeltjes hoort fluiten, kijkend over de heuvels van Tsjechië is dit genieten! Genieten is ook het diner. Er wordt hier gekookt volgens twee principes: recepten in een modern jasje van de Thurn-Taxisfamilie, de voormalig eigenaren van het chateau. Daarnaast vind je hier Italiaans georiënteerde gerechten die gebaseerd zijn op de recepten van Grandma Cusumano. 

Chateau Mcely is een verborgen plekje waar je heen gaat als je weg van de stadsdrukte heerlijk een paar dagen wilt relaxen.

Middeleeuwse nijverheid, botanische tuinen en honing

Op 50 kilometer van Praag ligt Ostra. Hier vind je de Botanicus. Een nagebouwd middeleeuws dorpje met eromheen botanische tuinen. Hier wordt honing geproduceerd en op de dertig hectare land worden biologische kruiden en groenten verbouwd. Je krijgt een kijkje hoe er in de middeleeuwen werd gewerkt en geleefd. Kinderen kunnen meedoen aan allerlei handwerkactiviteiten en de crêpes zijn heerlijk! Trek wel makkelijke schoenen aan want de straten zijn middeleeuws.

Prague Food Festival

In juni vindt jaarlijks het Prague Food Festival plaats. Een verzameling van de beste restaurants uit de Maurer’s Grand Restaurant gids http://www.grandrestaurant.cz/home/?lng=en . Dit is de enige onafhankelijke restaurantgids van Tsjechië en vergelijkbaar met de Gault Millau restaurantgids. Een culinair feestje! In het park bij Prague Castle genieten van een niet aflatende stroom kleine gerechtjes met heerlijke wijnen. Het nadeel van een food festival vind ik altijd de beperkte zitplekken om rustig te kunnen genieten. Ook hier was dit het geval. Staand eten is toch anders maar het was absoluut de moeite waard. De kans om van de beste restaurants uit Tsjechië een gerecht te proeven gaf een goed beeld van het stijgende culinaire niveau in dit land. 

Prague-Food-Festival
aardappel- octopussalade, maracuja cheesecake

De neusjes van de zalm

V Zatisi en Alcron. Beide behoren tot het neusje van de zalm in culinair Tsjechië.

Bij V Zatisi ervaar ik op de eerste avond direct het nieuwe Tsjechische koken. Alle gerechten zijn licht en modern, de bediening is zeer vriendelijk en gastvrij. De bijpassende wijnen zijn allemaal van Tsjechische komaf. Ryzlink, late harvest Ryzlink en een prachtige dessertwijn Tramin. Dineren hier is een avond uit in een hele ontspannen sfeer en goed eten. Het prijsniveau is vergelijkbaar met de betere restaurants in Nederland.

Roman Paulus is de Chef de cuisine van Alcron. Hij kreeg in maart 2012 net als Oldřich Sahajdák van La Degustation Bohême Bourgeoise een Michelinster. Feest in Tsjechië want voor het eerst in de historie heeft Michelin een ster uitgereikt aan Tsjechische chefs. Ook Roman Paulus kookt licht en modern en laat zich inspireren door de zee. Zijn aardappel- octopussalade was een genot. Friszuur, romig en een goede bite.

Culinaire pièce de resistance

Het absolute culinaire hoogtepunt: restaurant La Degustation Bohême Bourgeoise bekroond met een Michelinster. Hier wordt op zeer hoog niveau gekookt. De basis van de recepturen is een kookboek uit de negentiende eeuw. 

kookboek-
het kookboek uit de negentiende eeuw wat de basis vormt voor de recepturen bij La Degustation Bohême Bourgeoise

Die recepten en technieken weet Oldřich Sahajdák om te zetten in een moderne, superlichte stijl van koken en een presentatie van de gerechten die adembenemend mooi is.

verrassende-amuses
verrassende amuses

Het restaurant heeft twee menukeuzes: Dégustation Bohême Bourgeoise of Dégustation du Chef. In het eerste menu wordt gewerkt met enkel lokale producten in tegenstelling tot het menu du Chef waarin internationale producten als kaviaar en Wagyu rund worden gebruikt. Ik heb het zevengangen Bohême Bourgeoisemenu geproefd met wijnarrangement. Ook hier weer enkel Tsjechische wijnen die uitstekend pasten bij de gerechten. Het hoogtepunt: meerval uit Třeboň met bloemkool, hazelnoot en een saus van Moravische mousserende wijn.

Een heerlijke avond met uitstekende bediening. De combinatie van ervaring en jong talent in de bediening die je als gast het gevoel geven dat ze er met alle liefde en plezier voor jou zijn. Nergens hoeft om te worden gevraagd, na de eerste keer weten ze of je bruisend of plat water drinkt. De sfeer in het restaurant is ontspannen. Wil je een kijkje in de keuken nemen, foto’s maken, de wijnvoorraad zien, meer weten over de wijn; overal wordt uitgebreid de tijd voor genomen. Zelden heb ik zoveel gastvrijheid en vakmanschap meegemaakt.

La Degustation Bohême Bourgeoise is meer dan eten en een avond uit. Het is inspiratie voor iedereen die van eten en gastvrijheid houdt. Dit restaurant gaat zeer succesvol worden is mijn overtuiging.

Stap in het vliegtuig, geniet van historisch Praag en kom tot rust op het platteland. Overal buiten de toeristische plekken eet je verrassend goed. Tsjechië is een land waar historie, goed eten en gastvrije mensen samenkomen.

Meer lezen van Kim van Velzen? Dat kan op zijn website: Kimvanvelzen.nl

 
  • reportages

  • vliegtickets

  • bijzonderbestemmingen

  • Op auto-avontuur in IJslandSocialmedia-reis door Zuid Amerika

    Rondreis door Togo en Beninfoto-video/video-s/de-terugreis

  • reisoranisatie-logos