Avontuur dichtbij: actieve vakantie in de Ardennen

Vakantie Ardennen wandelen route

Actief Europa

Een actieve vakantie de Ardennen, België is sinds 2020 weer in beeld als vakantiebestemming. Door de coronacrisis moeten ook avontuurlijke reizigers het meer dichterbij zoeken.

tekst Fleur Besters
foto's Rianne Pragt

Je hoeft vanuit Nederland niet ver te reizen om naar een mooie bestemming te gaan waar genoeg activiteiten te doen zijn in de buurt. Een actieve vakantie in de Ardennen is tegenwoordig helemaal geen gek idee: tien natuurparken op 2.000 vierkante meter! Voor sportieve en actieve mensen is een trip naar buurland België ontzettend leuk. Regel bijvoorbeeld een vakantiehuis Ardennen in België voor je actieve vakantie in de Ardennen, zodat je een relaxede thuisbasis hebt.  Als je er echt een avontuur van wil maken, kies dan voor een huisje in het bos. Dit kan in de Ardennen, maar ook in Nederland zijn er huisjes in het bos te huur.


Reizen naar je vakantie in de Ardennen

De Belgische Ardennen alleen al beslaan een groot gebied. Hoe jij je vakantie in de Ardennen inricht, hangt dus helemaal van jou af. Ga je met je gezin, partner of met een vriendengroep? Het meest handig is een een auto om jou en je reisgenoten te vervoeren, dus denk daar eerst goed over na.
Ook als je een huisje in het bos huurt voor je actieve vakantie in de Ardennen, moet je er even bij stilstaan of je auto het afgelegen huisje kan bereiken. Het kan zomaar zo zijn dat je de auto niet voor de deur kunt rijden bijvoorbeeld... Handig is het om een fiets mee te nemen.

 Fietsen in de Ardennen

In de Ardennen van België vind je natuurlijk meer heuvelachtige en bergachtige gebieden dan in Nederland. Precies de reden waarom veel avontuurlijke reizigers die kant op gaan voor een weekeinde of weekje vakantie Ardennen. Je kan er bijvoorbeeld gaan wielrennen, maar ook mountainbiken is er super. Er zijn genoeg plekken waar je mountainbikes kunt huren, dus waarschijnlijk ook in de buurt van jouw vakantiehuis in de Ardennen. Of neem je eigen fietsen mee en zoek online een mooie route op!


Bergen en heuvels lenen zich natuurlijk ook om te gaan klimmen. In de Belgische Ardennen kan je bijvoorbeeld boulderen, klimmen zonder touwen. Misschien niet zo spectaculair als het Franse Fontainebleau, maar wel een stuk dichterbij. Voor veel plekken heb je wel een lidmaatschap van de NKBV nodig.

Een andere toffe manier om de bergen te bedwingen, is een via ferrata. Hiermee volg je routes die zijn uitgezet aan rotswanden, je bent steeds gezekerd aan een staalkabel die is uitgezet over de rotswand. Ideaal voor ongeoefende klimmers. Je kan zelf een klimsetje meenemen, of een activiteit boeken.

Klimpark Ardennen


Een derde optie is een bezoek aan een klimpark, ideaal voor gezinnen. Bijvoorbeeld in Malmédy is een klimbos, waar je ook kan boogschieten. Er zijn verschillende niveaus, dus ook als je minder avontuurlijk aangelegd bent, vermaak je je in een klimbos vaak wel. Ook in Dinant is een groot avonturenpark.Wandelen in de Ardennen

De Ardennen zijn voor allerlei buitenactiviteiten een geweldig geschikte plek en de mogelijkheden zijn dan ook zeer ruim. Van grote groepen tot gezellig samen en van op een vakantiepark tot een afgelegen huisje in het bos.

Maar een actieve vakantie in de Ardennen hoeft natuurlijk geen wild avontuur te zijn met mountainbiken, klimmen, een huisje in het bos en een dropping. Je kunt er ook voor kiezen om mooie wandelroutes te zoeken of een kanotocht te maken. Op de website van de regio Ardennen vind je meer inspiratie.