Reizen in Oost-Europa met het boek The wild wild east

Reizen oost-europa

Actief Europa

Reizen in Oost-Europa trekt steeds meer mensen aan, maar het is ook nog een beetje spannend. Het boek The wild wild east helpt je met aanstekelijke verhalen en reistips op weg in dit onbekendere stukje Europa, met de nadruk op natuur!

tekst Fleur Besters

De cover van The wild wild east geeft je meteen een fijn beeld bij reizen in Oost-Europa. De ‘gebroeders Groen’, zoals de schrijvers zich noemen, kijken je vrolijk aan vanuit de natuur. Bruine en zwarte tinten overheersen, met een zonnige blauwe lucht. FJORD uitgeverij heeft er een lekker dik boek van gemaakt en Kevin en Marvin hebben waanzinnig veel reistips voor ons als lezers verzameld. Je reis naar Oost-Europa is na het leven een peulenschil, hoewel, keuzes maken wordt lastig!

Kevin en Marvin omschrijven wildernis als 'het besef van de nietigheid van de mens en de ruigheid of grootsheid van de natuur'. Iets dat je in het westen nog maar lastig kan vinden. En gelukkig hebben de broers ervoor gekozen om geen gelikt reisboek te schrijven en juist aandacht te houden voor het kleine, het onbekende en misschien wel onbeminde. De keuze voor landen is een tikje discutabel, want ze hebben Duitsland ook meegenomen, strikt genomen nog geen Oost-Europa. Maar dat levert samen met Polen, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië wel 22 natuurgebieden op! In de uitklapkaart in de omslag zie je ze overzichtelijk staan, het bioreservaat Donaudelta aan de Zwarte Zee in Roemenië is het verste punt.

Indeling Wild wild east


Net zoals veel reisboeken starten de auteurs in Wild wild east met wat algemene uitleg. Er zijn tien kortere hoofdstukken over gebieden waar ze zelf steeds zo'n drie dagen waren. In de twaalf grotere hoofdstukken hebben ze meer informatie te delen, want ze waren er langer. Bij ieder natuurgebied is een kaartje gemaakt, zie je een selectie van de in totaal 20.000 gemaakte foto's voor dit project en kan je via linkjes meer informatie opzoeken. Handig, via de QR-code op pagina 12 kan je naar hun eigen website met een overzicht en linken van de precieze adressen, overnachtingsplekken en zelfs wildobservaties voor de echte natuurliefhebbers!Natuurparken in Oost-Europa

De twee avonturiers en biologen hebben een fijne manier van vertellen en zijn goede schrijvers en fotografen. The wild wild east is voor de 25 euro die het kost geen bladerboek, hier kan je echt uren en uren in lezen en je daarna verdiepen in alle opties. Het is enorm goed geschikt als je 'een keer naar Oost-Europa wil', maar ook als je je al echt wil verdiepen in één of meer gebieden. Neem het hoofdstuk over National Park Bialowieza, het beroemde oerbos in Polen. Hier lees je hun waanzinnige kennis van de natuur en dat is een (lees)feestje. Van beschrijvingen van de allerkleinste dieren tot een gigantische wisent, het voelt alsof je erbij was.

Muntele mare in Roemenië


Goed aan het boek is dat Kevin en Mare in alle jaargetijden reizen in Oost-Europa. Wel zo realistisch, en het levert toffe extra's op. Zoals bijvoorbeeld snowkiten in Roemenië, in Muntele mare. Geweldig om te lezen hoe je zo kan genieten van je sport op deze Grote Berg op meer dan 1800 meter. Ze geven ook een tip om te kitesurfen in Roemenië, in de Zwarte Zee. Want als je toch die verre reis hebt gemaakt, wil je natuurlijk meer zien en doen.

Dat lukt trouwens prima in Roemenië, schrijven ze in het hoofdstuk over National Park Crailului: "We hebben hier iets teveel ervaringen opgedaan. We weten domweg niet waar we moeten beginnen. Het was domweg teveel. We hebben zoveel coole dieren gezien en ervaringen opgedaan, ga hier alsjeblieft heen - naast dat je natuurlijk naar alle parken in ons boek moet."


Tip van Reisbijbel: "Wil je wilde beren zien? In Roemenië leven naar schatting 6.600 Europese bruine beren. In Wild wild east krijg je allerlei tips om ze te spotten, op een verantwoorde manier. En heb je daar geen geluk? Ook in Slowakije kan je deze gigant zien."

Wild wild east kopen

Met het boek The wild wild east heb je een prachtig reisboek voor je vakantie in Oost-Europa in handen. Je bestelt het voor 25 euro bij Bol.com of Zwerver Reisboeken en hebt daarmee een perfecte basis voor de een reis in de natuur. Biologen Marvin en Kevin trokken er drie maanden voor uit en reisden in een rode camper. Voor jou is een camper natuurlijk ook ideaal om de natuur in Oost-Europa in te trekken. Heb je er geen? Huur dan een busje via bijvoorbeeld Paul Camper. Zo verblijf je écht in de wildernis van Duitsland, Polen, Slowakije, Tsjechië, Roemenië en Hongarije!