Tips voor treinreizen in Europa

tips treinreizen Europa

Actief Europa

De beste tips voor je treinreis door Europa. Duurzaam reizen op ons continent is niet alleen veel duurzamer, maar ook erg leuk. Dat ontdek je in het boek Treinreizen in Europa van Lonely Planet.

tekst Fleur Besters
foto's photooiasson/Getty Images, Justin Foulkes/ Lonely Planet, Serjio74/ shutterstock,

Het reizen per trein in Europa wordt steeds meer een realistische optie om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Aandacht voor duurzaam reizen speelt daarin natuurlijk een grote rol, maar reizen per trein is ook gewoon heel comfortabel. Maar heb je nog geen idee van de opties? Dan zijn de tips voor treinreizen in Europa in de gelijknamige ‘gids’ van Lonely Planet een aanrader. In het boek worden zes belangrijke hogesnelheidstrein-routes uitgelicht én heel veel ‘assen’ die daaraan liggen. Klaar voor vertrek?

Lonely Planet noemt het een gids, maar Treinreizen in Europa is een echt boekwerk. Op A4-formaat met veel foto's en duidelijke reistips. De zes routes van de hogesnelheidstreinen in Europa worden als 'assen' door het continent gezien. Op die assen liggen weer belangrijke 'hubs', steden als Milaan, Parijs, Londen, Frankfurt, Wenen en Zürich die je verder een land in helpen. Zo kan je zo'n beetje heel West-Europa en een stukje van Oost-Europa bereizen per trein. Scandinavië is lastiger, je krijgt wel tips voor de reis naar het Zweedse Stockholm en voor Denemarken.
Treinticket in Europa kopen

Het kopen van een treinticket voor je Europese reis wordt langzaam wat makkelijker, maar blijft altijd even puzzelen. Via NS Internationaal kan je steeds meer richtingen op. Zo zijn er tickets voor de Thalys en TGV. Ook zijn er in de wintersport speciale wintersportbestemmingen per trein te bereiken. Wil je een complete reis boeken? Dan kan je ook bij een reisbureau als Treinrondreis je complete treinreis in Europa boeken. Ook kan je tickets boeken via de website van de treinaanbieders per land. In Frankrijk is dat bijvoorbeeld SNCF.

Momenten van boeken


Voor het boeken van de hogesnelheidslijnen zijn er verschillende momenten, en vaak loont het om vroeg te boeken. De Thalys (Parijs, Disney, Charles de Gaulle, Brussel en Antwerpen) boek je 4 maanden voor vertrek, de intercity naar Brussel en andere bestemmingen in België kan je 11 maanden tevoren boeken. In Duitsland is het ongeveer zes maanden voor vertrek. Bij de verbindingen naar Londen hangt het af van de lijn: de directe Eurostar en de verbinding met een overstap in Brussel-Zuid kunnen vanaf een half jaar voor vertrek. Combineer je de Eurostar en Thalys dan boek je maximaal vier maanden voor vertrek.

In het reisboek Treinreizen voor Europa van Lonely Planet lees je in het eerste hoofdstuk veel handige informatie over de verschillende treinen in de landen én de klassen die je kan boeken.Tip van Reisbijbel: "De Interrail bestaat nog altijd en is een goedkope manier van reizen per trein in Europa als je flexibel wil reizen en langer op pad gaat. Hoe jonger je bent, hoe goedkoper het is, reis je met kinderen tot en met elf jaar, dan zijn ze zelfs gratis. Hou wel rekening met toeslagen voor nachttreinen en hogesnelheidsdiensten."


Hubs en overstappen

Omdat je voor veel treinreizen in Europa overstapt op centrale plekken, is er in het boek van Lonely Planet aandacht voor een reeks steden, zoals Parijs en Londen. Daarna lees je over de grote routes, te starten met Noordoost-Zuidwest. Deze loopt vanaf de Brandenburger Tor naar de Straat van Gibraltar. Leuk zijn de tips om juist niet voor de snelste route te kiezen, maar ook de prachtige vergezichten in de Alpen mee te nemen. In ieder hoofdstuk is een overzicht van de etappes, waarbij je ziet hoe lang je onderweg bent en wat interessante plaatsen zijn op te stoppen.

Naast praktische reistips voor het reizen per trein in Europa, krijg je ook informatie over de steden die je kan bezoeken, zoals het verblijf in de buurt van stations en het openbaar vervoer ter plekke. Reizen per trein brengt je ook op verrassende plekken, die je met de auto en een directe route wellicht zou overslaan.Van Schotland naar de hak van Italië per trein

Een zeer diverse route is de Noordwest-Zuid route, waarmee je meerdere Europese topbestemmingen kunt combineren. Ook hier zijn weer suggesties voor extra treinkilometers die vertragen én verrijken. Combineer in één vakantie Londen, Parijs, Milaan en Rome, zonder te vliegen of auto te rijden! Op deze as kan je in Zwitserland een van de prachtige routes door de bergen nemen. Droom je van de Glacier Express of juist de 'Honderd Valleien'-spoorlijn?

Noord/Zuid


Van Stockholm naar Barcelona. Dan kies je voor een heel gevarieerd landschap en klimaat! Neem er de tijd voor, hoewel je volop gebruik kan maken van snelle treinen. Juist de combinatie van heel verschillende landen maakt deze route zo interessant. Maak een stop in Malmo en kies de snelle of rustige route door Frankrijk.

West/Oost


Per trein naar Warschau, dat is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij treinreizen in Europa. Daarom is zo'n reisgids voor treinreizen eigenlijk een must bij je planning. Deze West/Oost route brengt je van het Franse Brest aan de kust naar het Poolse Warschau. Vanuit daar kan je zelfs nog verder richting de Wit-Russische grens. Voor deze route zijn meerdere lussen bedacht. Je kan via Berlijn, ruim vijf uur, maar ook juist kleinere plaatsen bezoeken in Polen, zoals Wroclaw. Dan ben je dubbel zo lang onderweg, maar zie je meer.

En vanuit Keulen, Brussel naar Parijs is een prima keuze, maar Straatsburg meepakken is zeker een aanrader. Als je daar overnacht is de camping van Huttopia ideaal, je kan daar een cabin huren en bent met de tram zo in het centrum. In Frankrijk kan je heerlijk fietsen langs de Loire.Noordwest naar zuidoost

Van kust tot kust zou je deze as ook wel kunnen noemen. Treinreizen in Europa stelde de route samen om de Nederlandse kust te verbinden met het uiterste puntje van Kroatie. Door Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en dan via Zagreb Kroatie verder in. Of juist vanuit Salzburg via Wenen, Bratislava naar Boedapest. Zo pak je Hongarije ook nog mee. De afstanden vallen mee, zelfs van München naar Zagreb ben je maar 8,5 uur onderweg. Reis je via Hongarije, dan kan je er ruim vier uur bij optellen.

In dit hoofdstuk krijg je ook weer lekker veel tips om bijzienswaardigheden per bus te bezoeken. Geniet van het prachtige meer van Bohinj in Slovenië, waar je op veel campings ook een chaletje kan huren.

Noordwest/zuidwest


Zin in zon? Reis van Dublin naar Lissabon en het weer wordt steeds mooier. Zin om een stuk af te snijden? Dan kan je ook de ferry nemen! Deze route vraagt wat flexibiliteit, de treinvoorzieningen zijn in Zuid-Europa wat minder ver. Ook in Ierland kan je nog enkelspoors boemelen en genieten van het landschap. Neem dus de tijd, het is zonde om te haasten. Bezoek bijvoorbeeld Snowdonia, geniet van de krijtheuvels en overzie of je via Frankrijk reist of een dag op de ferry vanuit Portsmouth naar Spanje reist. Misschien kom je onderweg wel walvissen (!) of dolfijnen tegen!Boek Treinreizen in Europa

Het boek Treinreizen in Europa is echt een boek om inspiratie op te doen voordat je een vakantie per trein wil plannen. Je krijgt goede tips voor routes en activiteiten in de steden die je passeert. Ook staan er tips en adviezen in hoe je treintickets in Europa kan kopen, en wat slim is om je bagage mee te nemen.

Het boek kost 27 euro en is onder andere te koop via Bol.com,  waar het gratis verzonden wordt. Ook via reisboekenwinkel Zwerver koop je het boek Treinreizen in Europa. Hier vind je nog veel meer inspiratie voor treinreizen in Europa.