En natuurlijk pikken ook jonge kinderen iets op van zo'n reis. Cruciaal voor het maken van een avontuurlijke reis met je gezin is uiteindelijk je eigen instelling: durf je het aan en heb je er zelf zin in? Kinderen passen zich moeiteloos aan aan de stemming van hun ouders.

Het gezin van Reisbijbels Joep reisde naast Europese bestemmingen ook al naar Indonesie, Marokko en Jordanië. Het eerste land op de bonnefooi, zodat ze eens met een eenjarige in een hippe ecolodge belanden, met rieten matjes als kamerafscheiding en enkel koud water. Toen hun kind eenmaal sliep, stonden de jonge backpackers juist op om de zonsondergang te gaan bekijken. Het was erg goedkoop, dat wel. De slapeloze nacht en stress om het wakker houden van andere reizigers nodigde niet uit tot een langer verblijf, al had waarschijnlijk niemand last van het jonge gezin.
Is zo'n ervaring erg? Welnee, want op reis heb je iedere dag weer een nieuwe kans op iets leuks. En zo ging de kleine jongen ook achterop de fiets door de rijstvelden en mocht hij op het strand spelen met de lokale kinderen, terwijl zijn ouders een welverdiende massage kregen.

Vorig jaar reisde Joeps gezin naar Marokko. Dades Reizen nam hen mee, dwars door het Atlasgebergte. Vier dagen zonder telefoon, in de onbewoonde wereld en geen ander vermaak dan je zelf maakt. Flinke klimpartijen, slapen op de vlaktes in kleine tentjes, met wilde paarden om ons heen. Vier dagen niet douchen, maar wassen in een watertje tussen de rotsen. Een schorpioen bij de overnachtingsplek, een wc-plek tussen de rotsen, koken op een houtvuur, iedere ochtend het afval verbranden zodat er geen sporen achterblijven in de natuur. Puur avontuur, samen met een ezeltjes als vervoersmiddel voor te vermoeide voeten. En als er dan op de tweede trekking een kind echt ziek wordt, maag enorm van streek, blijken we echt ver van de bewoonde wereld te zitten. Bovenop een wagen met matrassen naar de bewoonde wereld, waar Dades-reizen al een extra nacht in een riad heeft geregeld. 

Op die beurs is ook YourPlanet te vinden, waarmee Reisbijbel naar Jordanië reisde. Ook al zo'n land dat prima is te bereizen is met kinderen. Boek bij twijfel juist een vooraf geregelde autorondreis, met of zonder chauffeur. Ondanks de onrust in andere Arabische landen, is Jordanië nog veilig. Kinderen maken er makkelijk contact met leeftijdsgenootjes, bijvoorbeeld dankzij via de reisorganisatie geregelde diners bij de mensen thuis. Kinderen zien er misschien meer leed dan in Frankrijk, denk aan vluchtelingenkampen naast de weg, maar is dat erg? In Nederland verzamelden ze bij de aankomst van de eerste asielzoekers in hun stad direct speelgoed om weg te geven. Reizen is ook leven in het moment en kennismaken met andere culturen. Eten met je handen, benen bedekken als dat nodig is en leren dat wilde dieren niet alleen in de dierentuin leven.