Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Afrika>Algerije
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Algerije

ruig en ongerept Maghrebland

sahara-in-algerije
De onbeschrijvelijk mooie Sahara in Algerije (© Pieter Kersten)

Aan de Middellandse Zee, in het noorden van Afrika ligt Algerije. Samen met Marokko en Tunesië vormt Algerije de Maghreb. In vergelijking met de buurlanden ontvangt Algerije weinig toeristen uit Nederland en België, terwijl het land een zeer geliefde reisbestemming is voor Fransen, Duitsers en Italianen. Reden daarvoor is waarschijnlijk het slechte veiligheidsimago van het land. Het geweld speelt zich echter voornamelijk af in bepaalde gebieden en steden van Algerije. In de rest van dit bijzondere land is het meestal goed mogelijk om rond te reizen mits een aantal veiligheidsmaatregelen in acht wordt genomen.

De grootste attractie van het land is zonder twijfel de Sahara, de grootste woestijn op aarde die zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot aan de Rode Zee. Deze legendarische woestijn is in Algerije op zijn mooist en het is dan ook niet voor niets dat het land onder woestijnfanaten een legendarische status heeft.
Zo spreken het Hoggar-gebergte, de rotsgravures van de Tassilli Agulagual, het ruige vulkanische gebergte bij Assekrem en de immense zandduinen in de omgeving van Djanet al eeuwen tot de verbeelding. Tel daarbij op de mogelijkheid om luipaarden, panters, hyena's, jakhalzen, gazellen en antilopen tegen te komen en het moge duidelijk zijn wat de Sahara in Algerije zo bijzonder maakt.

Hoewel Algerije voor 85% uit woestijn bestaat heeft het land naast de woestijn de reiziger nog meer te bieden. Zo is er bijvoorbeeld de fascinerende hoofdstad Algiers, met als bijnaam 'Algiers de Witte'. Deze rauwe Mediterrane stad met de vele witte bouwwerken die prachtig afsteken tegen de blauwe zee, wordt gekenmerkt door Franse koloniale bouw. Ook zijn er nog veel ruïnes te vinden uit de Romeinse tijd, toen de stad een belangrijke havenstad was. Meer boeiende restanten van oude Romeinse steden vind je langs de kusten van de Middellandse Zee in steden als Djemila en Timgad.

Tenslotte is er nog het bergachtige noorden met het Atlasgebergte en de Hoge Atlas, waar je rode herten en wild beren tegen het lijf kunt lopen.

Al met al genoeg reden om -wanneer de veiligheidssituatie dat toelaat - dit ruige, ongerepte land te bezoeken.

Waarschuwing:
Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt momenteel alle niet-essentiële reizen naar Algerije. De buurlanden Marokko en Tunesië zijn momenteel over het algemeen wel veilig te bereizen.

 • vlag-algerije

  Algerije

  Hoofdstad: Algiers
  Oppervlakte:
  2.381.741 km2
  Aantal inwoners:
  35 miljoen
  Hoogste punt:
  3.003 meter
  Visum: ja
  Bekend van:
  Sahara, oude ruines, rai muziek