Armenië

 • klimaat

  Gematigd landklimaat  

 • reisadvies

  Enige risico's  

 • vaccinaties

  Geen  

 • ambassades

  Nee  

 • visumplicht

  Nee  

 • valuta

  Armeense dram  

 • feestdagen

   

 • tijdsverschil

  +3 uur  

 • taal

  Armeens  

Bergachtig land op de grens van Azië en Europa

Het bergachtige Armenië, piepklein, ligt op de grens van Azië en Europa. Geografisch behoort het tot Azië, maar qua cultuur en historie voelt het zich Europees. Grenzend aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije heeft het geen toegang tot een zee. Nog een feitje: hoofdstad Jerevan is een van de oudste steden ter wereld, de stad werd in 782 voor Christus gesticht.

Nu is het een van de armste landen ter wereld. Je reist er van noord naar zuid over smalle, hobbelige en kronkelende bergweggetjes, langs indrukwekkende bergkammen met toppen als haaientanden en dalen met diepe, groene kloven. Wanneer de zon opkomt en zich over de scherpe aftekening van de bergtoppen laat zien, wordt het bruine gesteente van de bergen in een warme, rode gloed gezet.

Op zo’n moment zou je bijna vergeten dat achter die bergen aan je linkerhand het omstreden staatje Nagorno-Karabach ligt. Daarmee ligt oorlog altijd op de loer, terwijl rechts buurland Azerbaijan voor de nodige spanning zorgt. Kom je daar voorbij, dan vind je een honderd procent gesloten grens met Turkije, met wie vrede een brug te ver blijft. Kortom: het landschap van het kleine Armenië is betoverend, maar de geschiedenis die hier ligt is zo oud als de Bijbel en doordrenkt van bloedvergieten. En dat maakt een bezoek interessant. Je bent nog één van de weinigen waarschijnlijk, tot dusver wordt het land vooral door Iraniërs bezocht, die er van wat meer vrijheid willen genieten.

Hoogtepunt
Beste reistips Armenie
Hoofdstad Yerevan

Hoofdstad Yerevan ligt centraal in Armenië.

Vliegtickets
Vluchten naar Armenie
Reistips
Beste reistips Armenie

Artikelen over Armenie

Reistips

Om een beeld van Armenië te krijgen, kun je vanuit hoofdstad Yerevan in één dag meerdere highlights bezoeken die ...

Lees meer

Reportages

Zo klein als Armenië is, zo indrukwekkend is zowel de geschiedenis als het landschap. Maak dagtrips vanuit hoofdstad Yerevan, ...

Lees meer

Reisnieuws

Panama en Paraguay hebben de meest positieve bevolking van de wereld, tenminste volgens opiniepeiler Gallup. Dit Amerikaanse bedrijf probeerde ...

Lees meer
Reistips
Sanne Helbers

Om een beeld van Armenië te krijgen, kun je vanuit hoofdstad Yerevan in één dag meerdere highlights bezoeken die allemaal in een straal van een uur rijden liggen.

Artikelen

Vijf highlights in Armenië in één dag

Bezoek bijvoorbeeld het Sevanmeer en het Sevanavank klooster dat eraan ligt, het piepkleine Hairavank klooster aan de andere kant van hetzelfde meer, de Noratus begraafplaats met haar eeuwenoude en verweerde grafstenen, het uit de rotsen gehouwen Geghard klooster en de Romeinse tempel Garni, dat uit de eerste eeuw na Christus stamt. Het uitzicht rond de tempel op de vallei eronder is prachtig.

Vervoer tijdens je dagtrip

Zeker als je maar kort in Armenië bent, is het handig om via je hostel een gids te regelen die je met de auto mee op pad neemt. In hoofdstad Yerevan zijn ook voldoende tourbureaus die je op weg kunnen helpen, mocht je dat fijner vinden. 

tekst Sanne Helbers

Reizen Armenië

Wandelvakanties

Wandelvakantie Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus

In de schaduw van de mythische berg Ararat ligt Armenië. Net iets kleiner in oppervlakte dan België, heeft het indrukwekkende buren als Iran en Turkije. Het trotse Armenië profileert zich als de oudste christelijke staat ter wereld en heeft een unieke cultuur en schrift. Zelf noemen ze hun land Hayastan. Wandelen doen we in de bergen van lagere Kaukasus, in een landschap van valleien, rivieren, alpenweiden, bergmeren en bossen. En daartussen de vroegchristelijke, vaak subliem gelegen kloosters, gebeeldhouwde khachkar-kruisen en versterkte forten die herinneren aan een roemrijke, bewogen en vaak tragische geschiedenis. Maar het hedendaags Armenië gaat niet gebukt onder het juk van het verleden. We ontmoeten dan ook een volk dat vooral gastvrij, bescheiden en nieuwsgierig is. Deze veelzijdige wandelreis wordt een bijzondere ervaring.

Land : Armenië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1610.00
Lees Meer

ReisKnaller

ReisKnaller: Armenië 9 dagen; Hart van de Kaukasus

Wil je kort weg naar een van de meest fascinerende uithoeken van Europa? Hou je van cultuur, geschiedenis en overweldigende natuur? Dan is deze korte Armenië rondreis precies waar je naar op zoek bent. Omdat Armenië een van de oudste Christelijke landen is, vind je er veel bijzondere kerkjes en kloosters, vaak gelegen op de mooiste plekken in de natuur. Armenië is een echt bergland met meer dan 90% van het oppervlak boven de 1000 meter hoogte. Ruige landschappen, bergmeertjes en bosrijke omgevingen wisselen elkaar af en vormen een ideaal decor voor wandelingen. Hoe anders is het mondaine Yerevan, waar Sovjet architectuur en gezellige terrasjes samenkomen. 

Omdat onze ReisKnallers slechts korte tijd worden aangeboden, is er geen uitgebreid dag tot dag schema beschikbaar. 
Check voordat je boekt even de voorwaarden van onze speciale ReisKnallers.

Land : ARMENIË
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 949.00
reisduur : 9 dagen / 8 nachten
Lees Meer

Rondreis

Groepsreis Georgië & Armenië; Waar de reiziger een gast is...

Nog niet veel westerlingen reizen naar Georgië en Armenië. Jammer, want deze landen hebben zoveel moois te bieden! Het bergachtige landschap is erg gevarieerd en vaak nog ongerept, met blauwe meren en woeste riviertjes. De hoofdsteden Tblisi en Yerevan zijn nostalgisch én mondain. Kerken en kloosters werden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in Armenië in een razend tempo gebouwd en herbouwd. Oude tradities bloeien weer helemaal op. Besluit je door Georgië en Armenië te reizen, dan word je met open armen ontvangen door de gastvrije bevolking. Het wordt een reis met onvergetelijke momenten!

Land : ARMENIË
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 1799.00
reisduur : 16 dagen / 15 nachten
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Armenië en Georgië

Tijdens deze avontuurlijke rondreis bezoeken we Georgië en Armenië. Deze reis is een perfecte combinatie van cultuur en natuur. Ruïnes, kloosters en kathedralen worden afgewisseld met ruige bergen en kloven. Armenië staat bekend om zijn mooie landschappen en vriendelijke bevolking. Fascinerend is dat Armenië de oudste christelijke staat ter wereld is. Dit zie je terug in de vele kloosters en historische gebouwen. Georgië is met het Hoge Kaukasus gebergte landschappelijk de meest gevarieerde republiek, maar behoort zeker ook op cultureel en culinair gebied tot de laatste blijde verrassingen die Europa te bieden heeft.

Land : Armenië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1948.00
Lees Meer

Rondreis

Rondreis ARMENIË - 14 dagen; Khatchkars, kloosters en sneeuwtoppen

Armenië is een echt bergland, minder dan 10 procent van het land ligt onder de 1000 meter hoogte. Het overwegend ongerepte landschap telt veel meren en woeste beken. De bevolking is over het algemeen Armeens-orthodox. Tijdens de Sovjetperiode waren kerkdiensten verboden en werden priesters vervolgd. Kerken en kloosters werden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in een razend tempo gebouwd en gerestaureerd. Oude tradities bloeien weer helemaal op. Je ziet en ervaart het tijdens je Armenië rondreis!

Land : ARMENIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1595.00
reisduur : 14
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Armenië & Georgië, 15 dagen

Rondreis door de twee republieken Armenië en Georgië hooggelegen in de Kaukasus. Bezoek de hoofdsteden Jerevan en Tbilisi, de grottenstad Vardzia en het geboortehuis van Stalin.

Land : Armenië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1795.00
reisduur : 15 dagen
Lees Meer

Pioniersreis

Rondreis ZIJDEROUTE - 65 dagen; Van Tbilisi naar Beijing

Volg de legendarische Zijderoute en reis dwars door Georgië, Armenië, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië en China. Je geniet tijdens deze Zijderoute rondreis van oude karavanserais en badhuizen, blauwbetegelde moskeeën, een enorme culinaire verscheidenheid en een trotse bevolking. Via oude karavaansteden als Merv, levende cultuursteden als Isfahan en Samarkand, de kleurrijke weekmarkt in Kashgar, ruige berglandschappen en uitgestrekte woestijnvlaktes bereik je uiteindelijk Beijing.

Land : ARMENIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 7295.00
reisduur : 65
Lees Meer

Nieuwe reis

Rondreis AZERBAIJAN, GEORGIË EN ARMENIË - 23 dagen; Hoogtepunten van de Kaukasus

In een van de verste uithoeken van Europa liggen drie bijzondere landen, elk met een eigen identiteit en duizenden jaren geschiedenis. In Azerbaijan ontwikkelt de hoofdstad Bakoe zich snel door inkomsten uit gas en olie, terwijl je buiten de stad heel ver terug in de tijd lijkt te gaan. Van de Kaspische Zee reis je het ruige Kaukasus gebergte in, het thuisland van vele oude volkeren en net zo veel mythes en legendes. Georgië en Armenië zijn de oudste christelijke landen ter wereld met kerken en de kloosters op de mooist denkbare plaatsen. Je verblijft niet alleen in steden, maar ook in dorpen waar je overnacht in door families gerunde guesthouses. Wandelaars hebben de keuze uit verschillende optionele tochten, terwijl liefhebbers van cultuur zich geen moment zullen vervelen met de vele kastelen, kerken en kloosters. Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd, de diverse keukens uit de Kaukasus zullen menigmaal een glimlach op je gezicht brengen.

Land : ARMENIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1995.00
reisduur : 23
Lees Meer
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Twitter
Instagram