Wandelen tussen vergane kastelen en besneeuwde bergtoppen

In de dorre, droge Alamut Vallei, kom je tussen de door de zon verschroeide heuvels, smaragdgroene rijstvelden en piepkleine dorpjes tegen. De Alamut Vallei biedt goede gelegenheden voor één- of meerdaagse wandeltochten, waarbij je bij mensen thuis in alle eenvoud op een matje op de vloer overnacht. Bezoek de verschillende ruïnes van de 12e eeuwse kastelen die ook wel Castles of the Assassins worden genoemd en waarvan na verwoesting door de Mongolen in de 13e eeuw weinig meer over is.

Iran Alamut Valley coloured mountains

Maar de uitzichten op de besneeuwde toppen van het Alborzgebergte, vooral bij Alamut Castle en Lambasar Castle, zijn zeker de moeite waard. Hou er rekening mee dat er in de vallei weinig tot geen schaduw is en dat paden steil kunnen zijn. Een goede uitvalsbasis voor een bezoek is de voormalige hoofdstad Qazvin die al sinds de 3e eeuw bestaat, waar je zeker ook de bazaar van Qazvin moet bekijken.

Iran Alamut Valley

Tip van Reisbijbel: “Wil je de Alamut Vallei bezoeken, kijk dan voor Engelstalige reclame op gevels van bijvoorbeeld hostels of hotels, aangezien reisbureautjes schaars of afwezig zijn.”

Aladdin komt tot leven

Wat zeker niet aan je trip door het noorden en westen van Iran mag ontbreken, is het prachtig gelegen bergdorpje Masuleh, dat zeker een millennium oud is. De kleine, terracottagekleurde huisjes steken sterk af tegen het groen van de omliggende mistige bossen. Zeker wanneer de schemer inzet en de lichtjes aangaan, voelt het alsof je in een sprookje bent beland. Het dorpje is zo steil tegen de berg gebouwd, dat het dak van het ene huis de straat van de volgende rij huizen vormt. Vooraf accommodatie regelen is, zoals overal in Iran, lastig. Maar geen nood, want zoals overal in Iran komen mensen meteen naar je toe om te helpen. Lees hier meer over hoe je reist door Iran.

Iran Masuleh

Tip van Reisbijbel: “In Masuleh verhuren veel locals een appartementje voor een paar tientjes per nacht en als je eenmaal in het dorpje rondvraagt, zal je vrijwel meteen iets vinden.”

Rondstruinen in de grootste bazaar ter wereld

De tweede stad van Iran, Tabriz, is bekend van de bazaar, die UNESCO Werelderfgoed is. Het is de grootste overdekte bazar ter wereld en ooit een van de belangrijkste stops op de zijderoute. Slenter door de eeuwenoude koele gangenstelsels langs rijen kraampjes met zoetigheid, saffraan, groenten, fruit, noten, kleding, sieraden en Perzische tapijten. Afdingen is een must, maar dat gaat in Iran een stuk gemoedelijker dan in bijvoorbeeld Marokko. Als je een kwart of een derde van de prijs krijgt, heb je het hier goed gedaan.

Iran Tabriz Bazaar

Vanuit Tabriz kun je gemakkelijk dagtripjes maken, bijvoorbeeld naar het zachtroze gekleurde zoutmeer Orumiyeh, dat zo zout is dat je erop kunt drijven. Of bezoek Kandovan, het Cappadocië van Iran, een bergdorpje waar mensen wonen in kegelvormige grotten. Vanaf Tabriz kun je ook een dagtrip maken richting de grens met Armenië en Azerbaijan en langs Babak Castle gaan.

Tip van Reisbijbel: “Steek de grens met Armenië lopend over! Pak een taxi of Savari in Iran naar Norduz, loop vervolgens de grens over en pak aan de andere kant in Armenië weer een taxi om verder te reizen.”

Iran Teheran Imamzadeh Saleh

Is Teheran de moeite waard?

Hoewel de meningen erover verdeeld lijken, is Teheran zeker de moeite waard om een of twee dagen te bezoeken. De residentie van de laatste Sjah Niyavaran Palace, het Golestan Palace, de bazaar, een van de vele parken en het Imamzadeh Saleh-mausoleum zijn bijvoorbeeld aanraders. En wist je trouwens dat je net buiten Teheran kan skiën? Op de berghellingen van Dizin en Shemshak. Genoeg reden om dus even uit te stappen!

Iran praktisch

Vluchten op Teheran hebben vaak een tussenstop op bijvoorbeeld Istanbul. Vanuit Teheran kun je makkelijk doorreizen naar de beter gefaciliteerde route naar centraal Iran, of de minder toeristische route naar het noorden en westen nemen. Het regelen van onderdak of vervoer gaat vaak ter plekke, omdat het regelen van te voren (buiten georganiseerde reizen) lastig is. Enthousiast geworden, maar wil je vooraf toch vast iets vastleggen? Bekijk hier de opties bij het betaalbare Shoestring of meer luxe Koning Aap, beiden bieden groepsreizen. 

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen