Bloedwaterval, de bloedigste gletsjer op aarde

Witte belevenissen
Bij Antarctica denken we toch vooral aan sneeuw en ijs en de eerste kleur die dan te binnen schiet is natuurlijk wit. Toch vind je op Antarctica ook andere kleuren dan wit, zoals bij de bizarre Bloedwaterval, één van de meest wonderbaarlijke natuurfenomenen ter wereld.
Deze zoutwaterwaterval, die eigenlijk een gletscher is, bevindt zich in één van de droogste en meest ijsvrije regio’s op Antarctica, de droge valleien van McMurdo. De “waterval” ontspringt aan de voet van de Taylorgletsjer om uiteindelijk uit te komen in het eronder gelegen Bonneymeer.
© Foto: Peter Rejcek
De waterval dankt zijn naam aan zijn felrode kleur. Toen de bloedwaterval in 1911 werd ontdekt door de Australische geoloog Griffith Taylor dacht men dat de gletsjer zijn dieprode kleur te danken had aan de aanwezigheid van rode algen, maar verder onderzoek wees uit dat de kleur het gevolg is van een hoge concentratie ijzeroxide in het water.
Het water van de waterval is afkomstig uit een onder het ijs van de gletsjer gelegen bron. Deze bron is mogelijk ontstaan uit een fjord die volledig werd ingekapseld door de gletsjer. Onderzoekers hebben aangetoond dat er zich in het sterk ijzerhoudende water in de bron van de Bloedwaterval een zeldzaam ecosysteem bevindt van autotrofe bacteriën, die diep beneden hebben kunnen overleven zonder zuurstof, licht en warmte.
Dit unieke ecosysteem geeft wetenschappers de kans om microbiologisch leven te besturen dat weet te overleven onder extreme omstandigheden. Dit kan bijdragen aan het zoeken naar leven op andere planeten, waar de omstandigheden even extreem zijn als in de bron van dit wonderbaarlijke natuurfenomeen op Antarctica.
Beste reistijd:
De bloedwaterval is alleen toegankelijk tijdens de zomer op Antarctica (oktober tot en met februari).
Hoe kom je er?
De Bloedwaterval ligt in de droge valleien van McMurdo in Victorialand in het oosten van Antarctica. Er zijn geen reisorganisaties die reizen aanbieden naar de bloedwaterval en omdat de plek zo afgelegen is, is het momenteel alleen mogelijk is om het te bezoeken als je je aansluit bij een onderzoeksteam.
Reizen naar Antarctica
Er zijn geen vaste lijndienstvluchten naar Antarctica. Wel zijn er reisorganisaties, zoals Antarctic Logistics & Expeditions, The Antarctic Company en White Desert die vanuit Punta Arenas in Chili of Kaapstad in Zuid-Afrika naar Antarctica vliegen.
De meeste mensen bezoeken Antarctica echter per boot vanuit Ushuaia in Argentinië. In Ushuaia bevinden zich tientallen reisorganisaties die reizen naar Antarctica aanbieden.
Ook Nederlandse bij Nederlandse reisorganisaties kun je reizen naar Antarctica boeken. Onder andere Sawadee, SNP, Kras, en Beluga Adventures bieden verschillende reizen naar Antarctica aan.
Meer info:
– Wikipedia (en)
– NASA Observatory (en)