Staffa, geologisch wonder van de Binnen-Hebriden

Bijzondere bestemmingen

Het eiland Staffa, dat behoort tot de Binnen-Hebriden ten westen van Schotland, is één van de meest romantische en dramatische onbewoonde eilanden van Europa. Het eiland, dat slechts 200 bij 600 meter groot is, is vooral bekend vanwege de enorme kolommen van zwartgekleurd basalt die het eiland omringen.

tekst Reisbijbel

Staffa
© Foto: jandhands (Creative Commons)

Op de plekken waar de zee tegen de rotsen slaat, zijn enorme grotten ontstaan. Sommige grotten zijn wel zo groot als een kathedraal.

De grootste en bekendste grot is Fingal’s Cave, die maar liefst 75 meter lang, 14 meter breed, en 22 meter hoog is. De grot is vernoemd naar de legendarische Ierse held Finn MacCooul – bij de Schotten bekend als Fingal, die de eilanden tegen de Vikingen zou hebben verdedigd.

Volgens geologen zijn de zeshoekige basaltkolommen zo’n 60 miljoen jaren geleden gevormd door een enorme onderaardse explosie.

Het eiland heeft in de loop der jaren verschillende schilders, schrijvers en musici ter inspiratie gediend. Zo speelt het boek de wonderstraal van de Franse schrijver Jules Verne zich op Staffa af, en componeerde Felix Mendelssohn zijn epische ouverture Die Hebriden nadat hij in 1829 een bezoek aan Staffa had gebracht.

Beste reistijd:

De beste tijd om Staffa te bezoeken, is de periode van april tot oktober wanneer het weer het meest aangenaam is er bootexcursies naar het eiland worden georganiseerd.

Hoe kom je er?

Het eiland Staffa, dat onderdeel uitmaakt van de de Binnen-Hebriden ligt zo’n 10 kilometer ten zuidwesten van het eiland Mull in het westen van Schotland.

Van april tot oktober organiseren diverse exploitanten excursies naar Staffa. De meeste excursies vertrekken ofwel vanaf Mull ofwel vanaf Oban op het vaste land, dat zo’n 150 kilometer ten noorden van Glasgow ligt aan de A82 en de A85 en dat dus goed met de auto is te bereiken. Ook gaan er geregeld treinen vanuit Glasgow naar Oban. Vanaf Oban gaan er zeer regelmatig veerboten naar Mull.

Ook naar Schotland?

Voor een reis of vakantie naar Schotland kijk je op de site van Voigt Travel.

Trips naar Staffa

Trips naar Staffa kun je o.a. boeken bij:

–       Gordon Grant Tours
–       Ardnamurchan Charters
–       Staffa Trips
–       Turus Mara