Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Artikelen>Boekrecensies
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Boekrecensies

zondag, 29 oktober 2017 13:04

New York Resized in waanzinnige fotografie

Zo'n bijzonder perspectief. De grootste stad van de VS, de stad die nooit slaapt, New York City. Ruim 8 miljoen (!) mensen, een mierenhoop, gezien van bovenaf. Het nieuwe boek New York Resized van de Belgische fotograaf Jasper Léonard biedt een compleet nieuw perspectief op the Big Apple. 

donderdag, 06 juli 2017 20:15

Ultieme avonturen in verslavend reisboek

Sommige reisboeken zijn zo stoer en exotisch, dat ze meteen ook een enorm onbereikbare wereld schetsen. Vol met avonturen die jij zelf niet snel zal beleven. Het boek Ultieme avonturen van Lonely Planet lijkt dat aanvankelijk ook te zijn, maar ontpopt zich tot een ware reisgids die je waarschijnlijk op goede gedachten brengt!

donderdag, 23 maart 2017 13:27

De beste gratis op reis-tips in boekvorm

Gratis op reis, dat willen we allemaal wel. Maar er zijn echt manieren om je reiservaringen, waar ook ter wereld, een stuk goedkoper op te doen. Soms zelfs echt gratis, bijvoorbeeld bij de free walks, die steeds bekender worden. Maar er zijn ook musea met gratis dagen, fijne plekken om goedkoop te eten en de natuur is vaak sowieso voor nop. Lonely Planet maakte een geweldig reisboek rond dit thema: Het grote gratis op reis boek.

vrijdag, 20 januari 2017 16:55

Matelas pour monsieur

Matras voor meneer is de titel van zijn nieuwste reisboek en synoniem aan auteur Jan Boonstra. Die houdt ook op reis namelijk van een goede nachtrust. Zelfs in het meest afgelegen gebied weet hij een goede matras te regelen.

maandag, 12 december 2016 10:34

Ontdekkingsreizen voor kinderen: 3 boekentips

Reizen je kinderen net zo graag als jij, of moet je ze nog enthousiast maken voor een reis over de wereld? Deze drie boeken zijn voor beide groepen interessant! Geschiedenis, aardrijkskunde, cultuur en reizen, 'n prima combinatie! Plus: op papier scan je de wereld pas echt!

1200 topervaringen in de wereld. De onmisbare gids voor echte Trotters, boordevol tips en ideeën. Lannoo bracht deze reisgids uit in het kader van het 25-jarig bestaan van Trotter reisgidsen en wij zijn enthousiast over dit anders dan anders reisboek!

woensdag, 07 september 2016 21:45

De beste en lichtste reisgidsen voor onderweg

Juist veel praktische tips, meer achtergrondinformatie over het land of foto’s en routes. Hoeveel verschil zit er tussen de verschillende reisgidsen en wat wegen ze eigenlijk in je koffer? Reisbijbel nam de proef op de som met drie gidsen voor Vietnam.

Een nieuwe reisbestemming is voor kinderen vaak nog erg abstract. Met de boekenserie reisavonturen over Floortje Mol is daar verandering in gekomen. Voorlezen of zelf lezen over bijvoorbeeld Thailand is een geweldige aanrader.

Op de brommer door rebellengebied rijden, zeilen tot je van de landkaart afvalt, seks met een ruige local, te voet door de Sinaï of een rivier-reis maken in het hoge Noorden van Alaska. En dat dan dus alleen.

zondag, 10 juli 2016 16:43

Reisfotografie in een boek en cursus

Er zijn weinig reizigers die geen camera meenemen op reis. Variërend van de compactcamera via de smartphone naar een semi-professionele camera. Fotografe Laura Vink reist zelf de hele wereld over, geeft cursussen en heeft nu haar ervaringen in een dik, mooi vormgegeven boek verzameld.

Een eindeloze weg met een overstekende kameel‚ dat kan niet in Nederland zijn. Schrijfster Trea ten Kate reist naar het land van haar partner Mahamadou Kebe. Die kennismaking met Mauritanië en later ook Senegal levert een laagdrempelig boek op.

Nog steeds is de communistische inborst overal aanwezig, maar stilletjesaan zijn de eerste kapitalistische Westerse kenmerken in Cuba doorgesijpeld. De kans is groot dat het niet meer lang duurt totdat dit een nieuwe ‘Revolución’ veroorzaakt. De beroemde Belgische fotograaf Carl de Keyzer staat bekend om zijn fotoseries van landen in transitie. Een beter onderwerp dan Cuba past er op dit moment dan ook niet in het rijtje.

De Shikoku ohenro is een cirkelvormige pelgrimstocht langs achtentachtig boeddhistische tempels in Japan. Yvonne Schoutsen besluit deze 1200 kilometer lange tocht te gaan lopen.

De meest verre uithoeken van de wereld bezoeken. Slapen in hutjes van de lokale stam of de massale slacht van rendieren bijwonen. Het werk van Hannelore Vandenbussche is adembenemend. 


Het werk van de Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson zal geen enkele reiziger onbekend zijn. In zijn fotoproject Before they pass away legde hij in een drie jaar durende fotoreis op unieke wijze stammen over heel de wereld vast. Zijn assistente Hannelore Vandenbussche beschrijft in haar boek Before they pass away, de verhalen achter de foto's hoe het project achter de schermen verliep. Een jaloersmakend boek om ademloos van te genieten, zo blijkt. En, uiteraard zie je ook veel beelden van hun werk over de hele wereld. Het prachtig vormgegeven boek neemt je onder andere mee naar Nieuw-Zeeland, Siberië, Argentinië, Namibië en Papoea-Indonesië.

06 NELSON-resized

Maar het zijn niet alleen de reiservaringen die maken dat je het boek blijft lezen en bekijken. Bij ieder land staat een prachtig getekende kaart, met feiten over de reistijd, afstand en het transport. Want reizen naar alle uithoeken van de wereld vraagt om improviseren. Hoe blijft je foto- en filmapparatuur bijvoorbeeld bruikbaar in de Artische kou van Chukota, waar het in de winter min veertig wordt? En de speciaal aangeschafte thermokleding blijkt minder bruikbaar dan die kleding van de locals, die Hannelore van met stro gevoerde rendierhuidlaarzen voorzien.

05 NELSON

De prachtige foto's, gecombineerd met de prima verteltrant, geven een gedetailleerde indruk van de stammen die ze hebben bezocht. Hoewel de laatste jaren het leven van veel stammen op allerlei verschillende manieren naar buiten is gebracht, is het boek juist een heel compleet werk. Want we zagen de Namibische Himba misschien tien jaar geleden dan al wel in een commercieel tv-programma, de manier waarop ze met hun vee in cirkels leven om wilde dieren af te schrikken onthoud je toch het beste door erover te lezen.

De verbazing en verwondering die Jimmy, Hannelore en hun cameraman Bram steeds opnieuw treft tijdens hun reizen, en zo goed beschreven worden, maken dat je zelf ook verder wilt trekken dan de gebane paden. Sommige bestemmingen zijn misschien slechts voor een enkeling weggelegd, maar de beschrijving van hun bezoek aan Argentinië zal iedere paardenliefhebber inspireren. De aanblik van Jimmy Nelson op zijn knieën tussen opstuivend zand en galopperende Gaucho's, afgewisseld met het afzien in Mongolië: wat is reizen toch prachtig!

coverOok mee op reis naar de verre uitheemse stammen? Bestel het boek Before They Pass Away, de verhalen achter de foto's van Hannelore Vandenbussche dan hier zonder verzendkosten. Voor 28,50 krijg je een geweldig geïllustreerd boek, dat je vast heel vaak gaat (her)lezen en bekijken. 

Ergens in het ontoegankelijke Altajgebergte, waar de grenzen van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan elkaar ontmoeten, zou het legendarische Shambhala zich bevinden: het Boeddhistisch paradijs.

donderdag, 28 januari 2016 16:03

Mee op reis in Ghana

Jan Boonstra zoekt in het reisverhaal Mosesvogels naar wat Ghana Afrikaans maakt. De reis begint in Aburi en eindigt in Accra. Tijdens de rondreis moet hij met een notitieblok en een pen op schoot hebben gezeten, want het relaas is enorm gedetailleerd.

Wie eenmaal in Azië is geweest, weet dat je voor echt lekker eten bij de toko moet zijn. Het kookboek Bartje Boemboe helpt je vervolgens op weg met geweldige recepten.

De krachten van zeven professionele fotografen zijn gebundeld in het Praktijkboek Reisfotografie, cultuur, mens en natuur. Wat levert het handboek aan nieuwe, bruikbare inzichten op voor de reisfotograaf? 

vrijdag, 20 november 2015 13:56

Tips voor Thailand van de experts

Thailand. Zo'n bestemming die met alle aanbiedingen dichterbij lijkt dan ooit, maar waar veel meer te beleven is dan de bekende strand- en feestvakanties. Gelukkig zijn er reizigers als Sander en Mariska die er gaan wonen en hun tips delen in een e-book! 

woensdag, 18 november 2015 11:45

Kennismaken met reizigers in boek Do Disturb

Ongegeneerd gluren naar mensen en kennismaken met tientallen mensen. Dat kan in het fotoboek Do Disturb. Iedereen die gefotografeerd is‚ is om een unieke reden op reis. 


In een boekwinkel word je vaak als eerste gegrepen door de kaft van een boek. Dat effect bereikt Do Disturb direct. De voorkant laat een kofferlabel zien en dat roept meteen reiskriebels op. De titel nodigt ook gelijk uit om te gaan bladeren‚ je mag immers storen om kennis te gaan maken met de reizigers van nu. Ideaal voor wie zelf niet de wereld rond kan reizen. De geportretteerden nemen je immers mee.

9789089896636-resized

Initiatiefnemer van dit boek is Citizen M‚ een nog altijd groeiende hotelketen in inmiddels zes grote steden ter wereld. Op één van de eerste pagina’s stellen ze zich voor en je bent wellicht - net als ik - gelijk bang voor een veredelde reclamefolder. Maar niets is minder waar.

Citizen M heeft fotografe Desiré van den Berg in de arm genomen om je als lezer mee te laten nemen naar een viertal wereldsteden die zij inspirerend vinden‚ steden die bol staan van cultuur en steden die verhalen te vertellen hebben. Steden waar zij - uiteraard - ook hun hotels hebben staan: Amsterdam‚ Londen‚ New York en Parijs.

Het boek bestaat hoofdzakelijk uit paginagrote foto’s, die je nieuwsgierigheid voeden. Alsof je in de avond langs huizen loopt en stiekem naar binnen gluurt. Het mag nu ongegeneerd. De lezer maakt kennis met tientallen mensen en iedereen die gefotografeerd is‚ is om een unieke reden op reis. Zoals Paul Lensing in het boek zegt: 'An airport is an interesting place. It’s a bit like a microcosmos: a world inside another world.' 

Als reislustige kan je je met tenminste enkele geportretteerden identificeren, omdat ze op vakantie zijn. Maar als je veel onderweg bent door je werk, herken je ook een hoop nomaden in dit boek. In steeds twee pagina’s leer je één van hen kennen. Twee paginagrote foto’s portretteren de reiziger op een laagdrempelige manier. Geen poespas, maar precies zoals jij en ik op de foto zouden staan. Jammer genoeg zie je alleen niets herkenbaars van een stad. De foto zou dan nog meer informatie prijs geven. citizenM Paris MENDO Norimi 02-resized

Onder de foto’s stelt de reiziger zich in een kort aantal zinnen voor. Net zoals de foto’s is hier geen poespas in terug te lezen, maar zijn de reden van de reis en een deel van de persoonlijkheid direct wel duidelijk. Wie vraagt zich niet af waarom iemand op reis gaat? Evenals de spullen die beschreven worden en ze altijd meenemen in hun koffer op reis. Met name het onthullen van dat laatste levert goede tips op!

Maar het zijn niet alleen foto’s in dit boek. De vier steden waar de hotels van Citizen M staan‚ komen zoals gezegd ook even aan bod. Kort maar krachtig. Je leert hiermee niet de stad kennen‚ niet de cultuur‚ maar het is een korte introductie. Daarmee is dit niet een reisboek wat je mee zal nemen tijdens je reis. Dit fotoboek verdient een plek op je koffietafel of in de wachtkamer bij de tandarts!

Do Disturb van uitgeverij Terra meteen bestellen? Dat kan bijvoorbeeld bij Ako (zonder verzendkosten).

 

 

 

 

 

 

Pagina 1 van 2
  • reportages

  • vliegtickets

  • bijzonderbestemmingen

  • lofoten videoOp auto-avontuur in IJslandSocialmedia-reis door Zuid Amerika

    Rondreis door Togo en Beninfoto-video/video-s/de-terugreis

  • reisoranisatie-logos

Fly drive São Miguel, Pico, Faial Terceira

156
€ 1188.00
Individuele rondreis Azoren met São Miguel, Pico, Faial & Terceira

Fietsvakantie Door de Veneto

097
€ 485.00
Fietsreis Italië inclusief verblijf in 2-/3-sterren hotels, ontbijt, bagagevervoer en Engelstalige fietsroutes