Ambon is je uitvalsbasis voor je vakantie in de Molukken. Je komt er aan vanuit Nederland of een van de andere eilanden in Indonesië. Ook op Ambon zelf is genoeg te beleven!
Brommers met bami: reisboek over Indonesië
Slimme Reistips
Of je er nu voor het eerst heen gaat of al vaker bent geweest, de indrukken die je tijdens je reizen door Indonesië opdoet zijn vaak lastig te delen met het thuisfront. Reiziger Jan Boonstra doet dat wel in zijn boek De Brommer met bami.
Stel je een tikje eigenwijze oud-leraar Engels voor, die samen met zijn vrouw groepsreizen maakt. Azië en Afrika hebben zijn voorkeur, net als een minutieuze manier van vertellen. Over gesprekken met locals, zoals gids Nordin, die eerst een biertje in de avond weigert, maar dan toch overstag gaat. Want ja, Indonesiërs weigeren eerst tweemaal, om pas de derde keer een aanbod te accepteren. Je moet het maar weten, en daar zijn de boeken van Jan Boonstra een prima hulpmiddel bij. Zijn reisboek De brommer met bami verhaalt over zijn reis door Sumatra, Java en Bali in Indonesië en is voorbode van meer reisverhalen uit de enorme Archipel, zo onthult hij. Lezers maken in dit eerste boek direct goed kennis met de rijkdom van de Indonesische cultuur en natuur.
Gedetailleerd reisverslag Indonesië
"Het is op elke reis weer de sensatie van de eerste dagen: de verbazing over alles wat tienduizend kilometer van huis zo anders is", schrijft Jan Boonstra in het eerste hoofdstuk van De brommer met bami. Boonstra schreef al meerdere reisboeken, en misschien houdt niet iedereen van een gedetailleerd verslag, maar deze docent kan wél schrijven. Met vaart passeren vele wetenswaardigheden. De Groninger ontgaat op reis niets en hij is altijd op zoek naar informatie over de cultuur en natuur van de landen die hij bezoekt.
Sumatra, Java, Bali
Dat maakt De brommer met bami zeker een leuk boek om te lezen als je van plan bent naar deze drie Indonesische eilanden te gaan, maar ook als je er bent geweest is het een feest van herkenning. Zoals het een docent betaamt weet hij net wat meer te vertellen dan de meeste schrijvers, omdat hij overal goed doorvraagt.
Drie eilanden dus, waarbij Bali voor Boonstra, en vele anderen, de toeristische variant van Indonesië blijkt. Maar, zo geeft ook hij toe, hij was er maar een paar dagen en heeft slechts een glimp van de pracht en praal gezien. Het meeste valt dus te lezen over Sumatra en Java: van een bezoek aan de evenaar, tot wandelingen en de absolute hoogtepunten van Java, zoals de vulkanen en Borobudur.
Orang-oetans van Sumatra
Boonstra reist, misschien anders dan je zou verwachten, met een georganiseerde groepsreis. De tocht begint in Sumatra, met als doel uiteraard een ontmoeting met de orang-oetans. De meeste reisorganisaties bannen gelukkig steeds vaker dieronvriendelijke excursies uit hun reisprogramma.
Een bezoek aan de orang-oetans van Sumatra, in het bekende rehabilitatiecentrum in Bukit Lawang, blijkt toch een beetje on the edge, vindt Boonstra. De beesten lopen hand in hand met bezoekers, en dat zal niet bijdragen aan het doel: terugkeer in de vrije natuur. Aan de andere kant verdienen de locals geld met het park zo constareert de schrijver. Thema's als deze komen vaker terug in het reisboek: de spanning tussen als toerist een land bezoeken, wat - zeker met een groepsreis - geregeld ten koste gaat van de oorspronkelijkheid van de bestemming.
Wandelen over het erf van een Indonesiër
Aan de andere kant, zijn opmerkingen dat je als toerist geregeld over een erf bij een huisje van een local wandelt, en zij daar nooit van opkijken, doen je lachen. Want: "Ik denk dat ik er thuis gauw mee klaar was als onze tuin deel uitmaakte van een wandelroute voor Aziaten die een dag het Groningse platteland aandoen".
Boonstra's ervaringen met de vriendelijkheid en de gastvrijheid van de Indonesiërs, zijn herkenbaar voor iedereen die er al eens was. Tuurlijk, je wordt soms ook gek van alle opdringerige ongevraagde gidsen voor een uur/dag/maybe tomorrow, maar de bedoelingen zijn goed en dat deelt hij volop in zijn reisboek.
Op reis tussen de locals
Wie meer reisboeken van Jan Boonstra heeft gelezen, weet dat hij het reizen in een groep niet altijd als prettig ervaart. Het is gemakkelijk, alles is geregeld, maar het gevoel overduidelijk een toerist te zijn, bevalt hem evenmin. Neem de grote bus met Pariwisati erop geschreven, bahasa indonesia voor 'toerist'. Onderweg 'uitgeladen' worden bij een restaurant langs de weg, overduidelijk voor toeristen bedoeld met dito eten.... "En ook vandaag moeten we aansluiten achter twee concurrenten. Natuurlijk weer 'de Djosers' die ons pad de afgelopen week al twee keer hebben gekruist en een 'Kras-club' die we nog niet eerder zijn tegengekomen." Ook hij die denkt ver weg een bijzondere reis te maken, treft altijd en overal Nederlanders....!
Groepsreis
Het zijn die kleine opmerkingen waarmee hij de lezer soms ook wat tips geeft om zich te verhouden in een groepsreis. Durf los van de groep te gaan eten in een warung langs de weg, waarvan de reisleidster juist zegt dat het niets is. Laat je haren onderweg een keer knippen bij de lokale kapsalon en probeer contact te maken met de mensen in de dorpen die je passeert. En, stel veel vragen aan je lokale gidsen. Zo leer je pas echt veel over de cultuur. En, mocht je dat nu zelf toch te ingewikkeld vinden? Lees dan de reisboeken van Jan Boonstra!
Reisboek Indonesië kopen
Je bestelt De Brommer met bami voor 21,50 bij onder andere De Zwerver. Daar kan je ook Boonstra's andere boeken bestellen, zoals:
- De Koe uit Bangalore (India), lees hier de recensie.
- De Boeddha uit het rijstveld (Vietnam en Cambodja), lees hier de recensie.
- Matras voor Meneer (reisverhalen over eten onderweg), lees hier de recensie.
- Mosesvogels (Ghana), lees hier de recensie.
Jan Boonstra schreef ook over Madagaskar en Ethiopië. Alle boeken zijn bij De Zwerver te koop, bestel de reisboeken hier.