Kennismaken met reizigers in boek Do Disturb

Slimme Reistips

Ongegeneerd gluren naar mensen en kennismaken met tientallen mensen. Dat kan in het fotoboek Do Disturb. Iedereen die gefotografeerd is‚ is om een unieke reden op reis. 


In een boekwinkel word je vaak als eerste gegrepen door de kaft van een boek. Dat effect bereikt Do Disturb direct. De voorkant laat een kofferlabel zien en dat roept meteen reiskriebels op. De titel nodigt ook gelijk uit om te gaan bladeren‚ je mag immers storen om kennis te gaan maken met de reizigers van nu. Ideaal voor wie zelf niet de wereld rond kan reizen. De geportretteerden nemen je immers mee.

Initiatiefnemer van dit boek is Citizen M‚ een nog altijd groeiende hotelketen in inmiddels zes grote steden ter wereld. Op één van de eerste pagina’s stellen ze zich voor en je bent wellicht – net als ik – gelijk bang voor een veredelde reclamefolder. Maar niets is minder waar.

Citizen M heeft fotografe Desiré van den Berg in de arm genomen om je als lezer mee te laten nemen naar een viertal wereldsteden die zij inspirerend vinden‚ steden die bol staan van cultuur en steden die verhalen te vertellen hebben. Steden waar zij – uiteraard – ook hun hotels hebben staan: Amsterdam‚ Londen‚ New York en Parijs.

Het boek bestaat hoofdzakelijk uit paginagrote foto’s, die je nieuwsgierigheid voeden. Alsof je in de avond langs huizen loopt en stiekem naar binnen gluurt. Het mag nu ongegeneerd. De lezer maakt kennis met tientallen mensen en iedereen die gefotografeerd is‚ is om een unieke reden op reis. Zoals Paul Lensing in het boek zegt: 'An airport is an interesting place. It’s a bit like a microcosmos: a world inside another world.' 

Als reislustige kan je je met tenminste enkele geportretteerden identificeren, omdat ze op vakantie zijn. Maar als je veel onderweg bent door je werk, herken je ook een hoop nomaden in dit boek. In steeds twee pagina’s leer je één van hen kennen. Twee paginagrote foto’s portretteren de reiziger op een laagdrempelige manier. Geen poespas, maar precies zoals jij en ik op de foto zouden staan. Jammer genoeg zie je alleen niets herkenbaars van een stad. De foto zou dan nog meer informatie prijs geven. 

Onder de foto’s stelt de reiziger zich in een kort aantal zinnen voor. Net zoals de foto’s is hier geen poespas in terug te lezen, maar zijn de reden van de reis en een deel van de persoonlijkheid direct wel duidelijk. Wie vraagt zich niet af waarom iemand op reis gaat? Evenals de spullen die beschreven worden en ze altijd meenemen in hun koffer op reis. Met name het onthullen van dat laatste levert goede tips op!

Maar het zijn niet alleen foto’s in dit boek. De vier steden waar de hotels van Citizen M staan‚ komen zoals gezegd ook even aan bod. Kort maar krachtig. Je leert hiermee niet de stad kennen‚ niet de cultuur‚ maar het is een korte introductie. Daarmee is dit niet een reisboek wat je mee zal nemen tijdens je reis. Dit fotoboek verdient een plek op je koffietafel of in de wachtkamer bij de tandarts!

Do Disturb van uitgeverij Terra meteen bestellen? Dat kan bijvoorbeeld bij Ako (zonder verzendkosten).

 

 

 

 

 

 

tekst Sigrid Huisman

undefined