Matelas pour monsieur

Reistips

Matras voor meneer is de titel van zijn nieuwste reisboek en synoniem aan auteur Jan Boonstra. Die houdt ook op reis namelijk van een goede nachtrust. Zelfs in het meest afgelegen gebied weet hij een goede matras te regelen.

tekst Karin Deraedt

Jan Boonstra reist, samen met zijn vrouw Jelly, meestal als deelnemer aan groepsreizen de hele wereld over. Hij neemt je op zijn eigen en ludieke manier mee in zijn reisdagboek, dat voert van Madagaskar tot Maleisië en van Cuba tot Marokko. Boonstra laat je kennismaken met de lokale horeca en vertelt in geuren en kleuren over deze cafés en restaurants, maar ook over zijn (nachtelijke) avonturen op zoek naar een toilet.

Het echtpaar strijkt in het boek neer op terrasjes, belandt in obscure eethuisjes en slaapt – soms apart – in de meest typische hotelkamers. De fanatieke (groeps)reiziger zal zich herkennen in de verhalen, want de beschreven situaties doen zich op elke (groeps)reis wel een keer voor. 

Van bier drinken uit een melkpak in Malawi, Jan houdt wel van een biertje, tot de onverwachte wake up calls in Indonesië. Van een paspoortcontrole in je pyjama tot aan Fawlty Towers perikelen in Fes. Zelfs het bestellen van een Spa Rood is een heel avontuur in Laos, zo beschijft Boonstra. 

Het ontbreekt ook de schrijver niet aan de herkenbare darmproblemen op zijn reizen. Zeker niet als hij voor het eerst naar Vietnam reist en hij op zoek gaat naar een toilet. Wat hij van tevoren niet weet, is dat de keuken van het restaurant in Vietnam -waar hij heeft gegeten – niet alleen geschikt is om te koken, maar tevens ook dienst doet als kapperszaak én toilet! Hilariteit alom, maar Jan houdt het nog even op. 

Een matras voor meneer

Het boek bestaat uit herkenbare korte losse reisverslagen. Voor wie eerder reisboeken van Jan Boonstra las, komen sommigen fragmenten uit de verhalen bekend voor, want deze zijn gebaseerd op eerder gepubliceerde boeken. Matras voor meneer heeft 379 pagina's, is gebonden in een paperback en te koop voor 22,50 euro. Bestel het bijvoorbeeld hier bij Bol.com.