New York Resized in waanzinnige fotografie

Reistips

Zo'n bijzonder perspectief. De grootste stad van de VS, de stad die nooit slaapt, New York City. Ruim 8 miljoen (!) mensen, een mierenhoop, gezien van bovenaf. Het nieuwe boek New York Resized van de Belgische fotograaf Jasper Léonard biedt een compleet nieuw perspectief op the Big Apple.

tekst Fleur Besters

Wie de eerste foto’s ziet denkt automatisch aan modelbouw, aan treintjes door een Alpenlandschap, mannen die er jarenlang aan gewerkt hebben, kleine boompjes hebben gefrobeld. Het contrast met NYC zou niet groter kunnen zijn. Dan volgt de bevestiging van uitgever Lannoo: ‘Dit is echt’. Fotograaf Léonard maakt gebruik van fotografische trucs, van zijn lenzen. Vakterm: Tilt-Shift. Van de lampionnen in China Town via de bekende gele taxi’s naar tennissende New Yorkers, je blijft je bij iedere foto opnieuw verbazen.

Juist door het vreemde beeld ga je de foto’s nog beter bestuderen, wil je erin duiken om ze te ontwarren, de mensen te zien, de honden te zoeken die er misschien wel ergens verstopt op te zien zijn. Central Park in de winter, schaatsende kinderen, in de zomer beklimmen wandelaars de rotsen. Het Pepsi Sign op Long Island, de quotes die gekozen zijn bij de foto’s, je kan hier alleen maar bewondering voor hebben.NYC

“If Londen is a watercolor, New York is an oil painting”, zegt sir Peter Schaffer over de metropool. Yoga op Times Square, het McDonalds logo aan de overkant van de straat. Het vogelperspectief doet je in de hop on, hop off bussen kijken, op de daken met de rooftopbars en laat de kerken opgaan in de appartementenreeksen. De bouwvakkers in Midtown East, op het dak van weer een kolos, wie New York bezoekt zal ze niet zien, misschien is het Vrijheidsbeeld nog wel het meest regulier.

“The true New Yorker secretly believes that people living anywhere else have to be, in some sense, kidding”, zegt John Updike. Dit handzame boek, fraai vormgegeven, helpt je die uitspraak te begrijpen. Wat een stad. Wat een fotografie.

Het boek New York Resized kost 15,99 en kan je bijvoorbeeld bij AKO bestellen. Jasper Léonard maakte eerder een soortgelijk boek over Antwerpen en België.