Over land van Zwolle naar Dakar: een kameel op de weg

Toffe Roadtrips

Een eindeloze weg met een overstekende kameel‚ dat kan niet in Nederland zijn. Schrijfster Trea ten Kate reist naar het land van haar partner Mahamadou Kebe. Die kennismaking met Mauritanië en later ook Senegal levert een laagdrempelig boek op.

tekst Sigrid Huisman

  Trea ten Kate noemt zichzelf geen avonturier. Maar er zijn weinig mensen die in een volgepakte auto van het Nederlandse Zwolle naar Dakar rijden. Om deze reis te kunnen doen blijk je een portie lef nodig te hebben, in combinatie met een enorme dosis geduld. Alles gaat immers een paar versnellingen langzamer.

  Het stel reist samen en is in de landen ze doorheen moeten afhankelijk van de vele grensovergangen en checkpoints. Die blijken ieder zo hun eigen regeltjes en maniertjes te hebben. En of die regeltjes nou echt zó belangrijk zijn en eerlijk verlopen‚ als buitenlander moet je het er mee doen.

  Het aanpassingsvermogen van Trea is echter eindeloos en hierdoor kan zij zich compleet onderdompelen in alle gebruiken en manieren van haar Afrikaanse schoonfamilie. De ontmoeting met haar schoonfamilie wordt door alle vertragingen steeds verder uitgesteld, maar uiteindelijk beschrijft ze de kennismaking. Gehuld in traditionele kleding en drinkend van vele glaasjes ataja (zoete thee) maakt Trea kennis met de familie van Kebe en hun cultuur.

  Samen met Kebe rijdt Trea ook nog naar Senegal en bezoekt daar Ile de Gorée: het eiland voor de kust van Dakar en vernoemd naar het Zeeuwse eiland Goree. Een eiland met veel Nederlandse invloeden. Bekend (en niet geheel onomstreden) zijn de verhalen over het slavenhuis dat er was, en van waaruit tussen 1525 en 1867 een deel van de in totaal 25 miljoen Afrikaanse slaven zou zijn verhandeld.

  “De Hollanders hebben dit gebouwd. Ik schaam me diep. Als we in de luxe vertrekken van de slavenhandelaars rondlopen en op het brede balkon uitkijken over zee en Dakar aan de overkant zien‚ pink ik stiekem een traantje weg,” schrijft Trea over dit bezoek.

  De paginagrote foto’s en goede vormgeving geven sjeu aan het 160 pagina's tellende verhaal. Het maakt dat je erbij wilt erbij zijn. Sterker nog: door de indeling en de layout heb je gevoel bij de reis betrokken te zijn. Het boek is in eigen beheer uitgegeven en hier te bestellen.

   

   


  Inspiratie voor Mauritanië

  Toffe Roadtrips

  Een eindeloze weg met een overstekende kameel‚ dat kan niet in Nederland zijn. Schrijfster Trea ten Kate reist naar het land van haar partner Mahamadou Kebe. Die kennismaking met Mauritanië en later ook Senegal levert een laag

  Lees Meer Door: Sigrid Huisman

  Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

  Dwars door de Sahara in het noorden van Mauritanië rijdt de "IJzertrein". De 700 km van het binnenland naar de kust is het enige stuk spoor in het land en veel passagiers trekt de lijn niet. Het spoor is dan ook nooit voor reizigers aangelegd

  Lees Meer Door: Michiel van der Ark
  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!