Praktijkboek voor de reisfotograaf: nuttig of niet?

Slimme Reistips
De krachten van zeven professionele fotografen zijn gebundeld in het Praktijkboek Reisfotografie, cultuur, mens en natuur. Wat levert het handboek aan nieuwe, bruikbare inzichten op voor de reisfotograaf?
Het maken van mooie reisfoto's is onder reizigers een belangrijk thema. Dat weten ook de schrijvers van het Praktijkboek Reisfotografie. Vijf verschillende specialismen binnen de reisfotografie, namelijk landschaps-, wildlife-, straatfotografie, architectuur- en avond- en nachtfotografie, komen in het boek aan bod. Daarnaast bevat het handwerk ook een aantal praktischere hoofdstukken over materialen en het maken van een beeldverhaal, omdat – zo zeggen ze auteurs – ‘de kans groot is dat je op een of andere manier iets met je foto’s wilt doen’.
Het eerste hoofdstuk start met uitleg over de verschillende types camera’s. Ook een smartphone heeft zijn nut op reis, vinden de auteurs. Ze leggen per omgaande ook uit wat nu precies het verschil is tussen een systeem- en een spiegelreflexcamera. Vervolgens volgt een uitgebreid stuk over soorten objectieven, statieven, statiefkoppen en een hoofdstuk over voorbereiding van je reis.
Deze aanpak zaait enige verwarring over de doelgroep. Zeker omdat er heel veel jargon wordt gebruikt. Is het boek voor amateurs, die zich meer willen verdiepen in fotografie? Of is het voor professionals, zoals de vele vaktermen die als strooigoed over de bladzijden verdeeld staan en de voorkennis die hiermee verondersteld wordt, doen vermoeden? Dan worden echter veel open deuren ingetrapt.
Gelukkig wordt dat warrige begin goedgemaakt met de vele mooie beelden die de verschillende hoofdstukken sieren. Is het niet om ze zelf te maken, dan wel om je te laten inspireren en de zin in reizen aan te wakkeren. Onder ieder beeld staan de instellingen van de camera weergegeven, wat voer geeft tot nadenken en uitnodigt tot experimenteren. Bij ieder hoofdstuk geven de auteurs tips die slaan op het specialisme van dat hoofdstuk.
Lichtinval en uitsnede zijn belangrijk om het gevoel van het landschap dat je wilt vastleggen over te brengen, net zoals slecht weer vaak interessantere beelden geeft. Uitleg over licht en donker, compositie en perspectief komt ook terug en is geïllustreerd met beeld. Het leert de goeie fotograaf in spé anders kijken. Terecht wordt opgemerkt dat een goede foto vooral ook in compositie zit, en niet (alleen) in techniek. Een goede fotograaf kan immers met iedere camera interessante beelden maken!
Tip van Reisbijbel: “Op reis fotograaf ik graag de lokale bevolking en hun gebruiken. Maar dat vind ik ook lastig, want wat als iemand het niet wil en boos wordt of wegduikt? Zou ik het zelf op prijs stellen als ik zomaar ongevraagd op straat wordt gefotografeerd? Ik kan me voorstellen dat meer fotografen hiermee kampen. Ook hiervoor geven de fotografen tips, waar ik direct iets aan heb. Ze zeggen ze dat je het vaak gewoon moet doen, vaak valt het dan het minste op. En, richt niet op de mensen, maar ernaast.”
Hoewel de schrijfstijl niet altijd even prettig leest, biedt het handboek een helder overzicht van de verschillende disciplines binnen de reisfotografie. Praktijkboek reisfotografie is daarmee een mooi overzicht, waaruit iedere semiprofessionele amateur iets kan halen. Het biedt heel veel verschillende handvatten!
Bestel het boek voor 27,90 zonder verzendkosten bij AKO.