Saharazand – fotoboek over zand, leegte en stilte in Zuidwest Libië

Verre Avonturen

Eerder dit jaar verscheen het boek Saharazand van verwoed woenstijnreiziger Roelant Meijer. Het boek is een fotoreisverslag van een wel heel bijzondere woestijnreis, die Roelant in 2010 maakte door de Libische woestijn.
Samen met mede-expeditieleider Jerome Blösser reisde Roelant met zijn karavaan bestaande uit 24 kamelen, 4 toearegs, 1 politieagent uit Tripoli en 12 ervaren reizigers door een onbekend stuk zandwoestijn in Libië van Murzuq naar Tellesim. Ze doorkruisten de Erg Murzuq, een zeer afgelegen gebied dat alleen maar uit zand bestaat en waar geen goede stafkaarten van bestaan.

tekst Wouter Peters

Met behulp van satellietfotos van Google Earth stelden ze ten behoeve van de navigatie van te voren drie GPS-punten vast, maar de uiteindelijke route werd bepaald door de hoogte van de zandduinen en de vraag welke hellingen door de kamelen te beklimmen waren. De expeditie over een afstand van meer dan 250 km door het meest ondoordringbare deel van de woestijn duurde uiteindelijk ruim twee weken.

Saharazand is een prachtig vormgegeven fotoboek (wat wil je ook anders; Roelant is van beroep grafisch ontwerper) dat zowel liefhebbers van woestijnen, landschapsfotografen als vormgevers zal aanspreken. Het 144 pagina’s tellende boek staat vol met de meest waanzinnige foto’s van adembenemende woestijnlandschappen. Behalve een fotoboek met beknopte weergave van de expeditie, is Saharazand een ode aan het reizen te voet: het genot slechts onderweg te zijn, de tijd te vergeten en elke dag een nieuwe horizon te zien opdoemen, aldus de schrijver zelf.

Wat mij betreft is saharazand een echte aanrader voor liefhebbers van bijzondere reizen en een absolute must voor de echte woenstijnliefhebber.

Titel: Saharazand
Scrhijver: Ronald Meijer
ISBN / Code: 9789081722117
Uitgever: Ronald Meijer
Aantal blz.: 144
Soort: Fotoboek
Taal: Nederlands

BESTEL