Ultieme avonturen in verslavend reisboek

Verre Avonturen

Sommige reisboeken zijn zo stoer en exotisch, dat ze meteen ook een enorm onbereikbare wereld schetsen. Vol met avonturen die jij zelf niet snel zal beleven. Het boek Ultieme avonturen van Lonely Planet lijkt dat aanvankelijk ook te zijn, maar ontpopt zich tot een ware reisgids die je waarschijnlijk op goede gedachten brengt!

tekst Fleur Besters

De indeling is verrassend. Deels worden de hoofdstukken gecategoriseerd naar sportieve uitdaging: hiken, fietsen, duiken, rijden en klimmen. Maar er is ook een serie verhalen over IJs en Sneeuw of Boven en Onder. Zelfs de meest avontuurlijke uitjes met dieren zijn vastgelegd. Herkenbare uitjes, zoals het rijden op een kameel in Wadi Rum, Jordanië. Met geweldige foto van de rode woestijn, een kaartje en uitleg over de geschiedenis. Aanvankelijk wordt het ritje op een kameel benoemd als ‘relatief weinig fysieke inspanning’. Later bij de samenvattende tips geven de auteurs gelukkig wel de tip: ‘Neem schuimrubber mee voor op het zadel om de dagenlange kamelentocht vol te houden’.

On en off the beaten track

De tijd dat Lonely Planet nog echt verborgen tips kan geven, is dankzij het wereldwijde web voorbij. En ze schuwen niet om je naar de beroemde Inca Trail te sturen. Want ook al gaan er te veel toeristen heen, het is volgens de auteurs gewoon ook echt de moeite waard. Maar… er is meer in Peru. Neem een raftingtocht door de Apurîmac-kloof, waar je onderweg ook eeuwenoude Inca-ruïnes zal tegenkomen. En mocht je niet van water houden, dan geven ze tips voor mountainbikeroutes.

Dichterbij huis kan je trouwens kennis maken met ‘coastering’. Het schijnt een mix van klimmen, van kliffen springen en zwemmen te zijn en je reist ervoor naar Wales. Gouden tip: neem altijd een gids mee.

Duidelijke uitleg

Bij alle avontuurlijke tips worden een aantal vaste onderdelen benoemd. Zo kan je je met de boekentips thuis vast inlezen, staat er uitleg over hoe je het uitje regelt en geeft het kader je snel inzicht in de ‘bijzondere ervaringen’. Daarbij worden lekkere marktjes in de buurt genoemd of staat er dat ‘die grote zwarte schaduw geen rotsblok is, maar een enorme gorilla’. Tip: kijk een gorilla nooit recht in de ogen, mocht je die behoefte voelen…

Waar veel tips natuurlijk toch een pittig prijskaartje met zich meebrengen, is het kopje Alternatieve uitdaging niet verkeerd. Zo kan je in het Amerikaanse Yellow Stone park met de juiste survivalskills een week gaan hiken door de middle of nowhere, temidden van wolven en grizzly’s. Tussenstap is een tocht met een gids, al dan niet te paard. En mocht dat te duur zijn, ga dan een dag en boek een eendaagse wolvensafari.

Dit boek ga je heel vaak van tafel pakken. Even kijken, genieten van de foto’s en de tips lezen. Binnen en buiten Europa zijn zoveel mooie avontuurlijke plekken! Waar reis jij als eerste heen?

Het boek Ultieme Avonturen van Lonely Planet is uitgegeven door Kosmos en kost 25 euro. Online vonden wij het bijvoorbeeld bij Bol.com