Voordat je opstapt: Escape by Bike geeft off the road fietstips

Slimme Reistips

Veel dichter bij een land(schap) dan op de fiets, kom je op reis bijna niet. Of je moet gaan wandelen, maar dan kan je uiteraard minder verre afstanden afleggen. Maar… wie een beetje avontuur zoekt, moet zich ook voorbereiden op zo'n 'roadtrip' per fiets. Joshua Cunningham is zo iemand die doet waar velen van dromen: Escape by Bike. Gelukkig heeft hij zijn allerbeste fietstips opgeschreven in een waanzinnig naslagwerk. 

tekst Fleur Besters

Misschien maar eens andersom beginnen. Uitgeverij Terra lanceert het fraai vormgeven boek van 263 pagina’s voor 25 euro, en daarin reis je van Dumfries in het Verenigd Koninkrijk naar Hong Kong. Dwars door Europa, via Azerbeidzjan, Tadzjikistan, India naar China. En niet alleen heroïsche verhalen. “Elke fietser hunkert naar de combinatie van kwelling en euforie”, schrijft Cunningham. Het boek is een afwisseling van een eerlijk reisverslag, waarin de schrijver een goede schrijfstijl blijkt te hebben. Genoeg reisverhalen van verder mooie reizen, strandden in een ‘en toen’-variant. Escape by Bike gaat je echter niet teleurstellen.

 


Vijf etappes


Het boek is in vijf etappes opgedeeld, waarbij er steeds een ander landschap of klimaat centraal staat. Binnen de hoofdstukken worden steeds weer andere aspecten uitgediept, centraal staat steeds wel eerst de keuze voor het type fiets. Leuk is het afsluitende hoofdstuk over fietsen in steden, omdat dit vaak wordt overgeslagen. En juist fietsen in steden neemt een vlucht. Hoewel ze er wellicht niet direct een tour door Bangkok mee bedoelen, het contrast kan groot zijn: "Mijn spiegelbeeld op de glazen voorgevels in het centrum van Shenzen toont dat ik hier misplaatst ben in mijn fietskloffie. Goedgeklede mensen met koffertjes paraderen over de stoep. Ik lijk op een soort fietsende zwerver," constateert de fietsende schrijver. Daarna verhaalt hij over de voordelen van fietsen in stedelijke gebieden, hij gebruikt het om de diverse lagen van 'sociologische en culturele identiteiten' te herkennen. Dat wordt in het dunbevolkte regenwoud aanzienlijk lastiger, laat staan in een bergachtig gebied in Midden-Azië.


Praktische reistips voor fietsers


Vindingrijkheid is een essentiële vaardigheid die avontuurlijke fietsers dienen te bezitten. Zelf je fiets kunnen onderhouden uiteraard, maar ook bedenken hoe je soms gebruik kan maken van openbaar vervoer om een grens snel over te steken. En, je moet tegen wat viezig- en vuiligheid kunnen. Tussen de prachtige landschapsfoto's, met eenzame fietsers, duikt ineens ook een foto van een wit uitgeslagen fietsbroek op. Zout van het transpireren...! Onderweg ga je uiteraard ook zelf koken, wildkamperen en trotseer je de seizoenen.

Cunningham en zijn fietsvrienden hebben ook ontdekt dat fietser veiliger is dan menig 'moeder of verzekeraar' denkt. Veel locals zullen vanuit culturele of geloofsovertuiging fietsers juist willen helpen. Omdat je vaak door aanzienlijk armere gebieden komt, is het goed te daarop voor te bereiden en je in te lezen in de gewoontes van de landen die je bezoekt. Net zoals op iedere reis ga je ook minder fijne dingen tegenkomen, waarschuwt de fietser. Hij tipt snel over voetbal te beginnen bij een confrontatie met een dronken politieman. "Het zal je verbazen hoe snel ... je smeergeld probeert af te troggelen."

Avontuur dus. En mocht je nog twijfelen om echt zelf te gaan fietsen, dan is Escape by Bike ook gewoon een geweldig reisverhaal. "De enige tekenen van leven waren bandensporen die af en toe uit koers raakten richting de afgrond, een paar bereden herders die zich met balaclava's tegen de zon beschermden of verlaten begraafplaatsen met minaretten."

Waar te koop?


Bol.com bezorgt Escape by bike via deze link voor 24,99 gratis bij je thuis.