Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Europa>Oekraïne>Charkov
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Charkov, meer dan EK-stad (5)

Het Nederlands Elftal speelde tijdens het EK2012 zijn poulewedstrijden in Charkov. Waar? Juist ja in Charkov. Of was het nou Charkiv?

Bewapend met camera namen we in de winter voorafgaand aan het EK alvast polshoogte om te zien met wat voor een stad het oranjelegioen te maken zou gaan krijgen. Dit bezoek resulteerde in een online video-serie, die de stad weergeeft door de ogen van de reiziger. We onderzochten of de stad klaar was voor het het tournooi door het stadion onder de loep te nemen (inclusief kleedkamer-inspectie!) en te kijken hoe het gesteld was met de plaatselijke hotels. We spraken met de bewoners van de stad, we bezochten een boerenmarkt vol ambachtelijke heerlijkheden en deden een culturele inhaalslag in een Oekraïens Orthodoxe kerk.

Zie hier de volledige serie die we in de dagen voorafgaand aan het EK publiceerde. 

 

Wat feiten en cijfers

Charkov ligt in het noord-oosten van Oekraïne, vlakbij de grens met Rusland. Vandaar dat je -mocht je deze talen spreken-, je zowel in het Oekraïns als in het Russisch kan redden. Andere talen, bijvoorbeeld Engels, spreekt men er nauwelijks. Met 1,5 miljoen inwoners is het de tweede stad van het land. Ooit was het de hoofdstad, maar die eer hebben ze moeten overdragen aan Kiev.


Zeg je Charkov, dan zeg je industrie. En dan met name militaire industrie. De twijfelachtige eer van grootste producent van Sovjet-tanks komt Charkov toe. Echter van al die industrie merk je in het centrum weinig. Daar merk je dat de stad naast industriestad vooral een stad van wetenschap en cultuur is. De stad huisvest 60 wetenschappelijke instituten, 30 hogeronderwijs instellingen, 6 museums, 7 theaters and 80 bibliotheken. Dat verklaart ook het feit dat er héél veel jonge mensen in deze stad wonen, en dat verklaart weer dat er héél veel hippe koffietentjes zijn waar je de perfecte koffie kunt drinken.


Bezienswaardigheden

Toegegeven, ook wij hadden het niet verwacht, maar de stad Charkov heeft de bezoeker redelijk wat te bieden op het gebied van cultuur en entertainment.

Dé bezienswaardigheid van Charkov is het Vrijheidsplein. Dit plein is ongeveer 690 tot 750 meter lang en 96 tot 125 meter breed en is daarmee zelfs het op één na grootste plein van de wereld. De originele naam van dit plein was het Dzerzjinski Plein, oprichter van debolsjewistische geheime dienst. Na de onafhankelijkheid in 1991 kreeg het plein zijn huidige naam. 
Een interessante bezienswaardigheid langs het plein is het Derzhprom gebouw, een van de belangrijkste voorbeelden van constructivistische architectuur. Verder staat er aan de voet van het Vrijheidsplein een gigantisch standbeeld van Vladimir Lenin.

vrijheidsplein Charkov

Als je in Charkov bent mag je ook zeker Sumskaya straat niet missen. Dit is de belangrijkste straat van Charkov en je kunt je er wel even vermaken met de vele winkels, restaurants, cafés en barretjes.

Leuk is ook het Oceanarium, waar je verschillende soorten vissen kunt bekijken, dolfijnenshows kunt meemaken en zelfs met dolfijnen kunt zwemmen. Het Oceanarium ligt in het Shevchenko Park aan Sumskaya straat. In het park kun je de hectiek van de stad even ontvluchten.

Ook zeer de moeite waard zijn de verschillende prachtige kathedralen van de stad, zoals de Blagoveshchensky-kathedraal.

dienst Oekrains orthodoxe kerk

 


Praktische informatie

Van plan om ook ooit eens naar Charkov te gaan? We hebben hier wat praktische info op een rij gezet.

Vervoer naar Charkov

Charkov ligt ongeveer 2.600 kilometer verwijderd van Nederland. Er zijn verschillende manieren om naar Charkov te reizen.

Vliegtuig

Het vliegveld van Charkov Kharkiv Osnova International Airport bevindt zich 8 kilometer ten zuidoosten van het centrum. Met het oog op de Euro 2012 is het vliegveld gemoderniseerd en heeft het een compleet nieuwe internationale terminal gekregen. De faciliteiten van de luchthaven zijn geschikt voor passagiers met een beperking (ingangen, dienstverlening, toiletruimtes, vluchtwegen, liften, deuren en uitgangen zijn geschikt voor mensen in een rolstoel).

luchthaven charkov

Het centrum van de stad is te bereiken met verschillende buslijnen, waaronder bus 115 (Metro Station "Prospekt Gagarina"), 119 (Prospekt Pobedy) en 152 en 255 (beiden naar Metro Station "Akademika Barabashova"). Een taxirit naar het centrum duurt ongeveer een half uur.

Afgezien van enkele charters gaan er vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Charkov. Wel zijn er (nationale) vluchten Kiev-Charkov. Je zult dus meestal een tussenstop moeten maken om vanuit Nederland naar Charkov te vliegen.

Goede opties zijn:

- Austrian Airlines, dat vanaf Amsterdam en Brussel via Wenen naar Charkov vliegt
- KLM, dat vanaf Amsterdam via Kiev naar Charkov vliegt

Andere maatschappijen die vanaf Amsterdam naar Kiev vliegen met een overstap:

- LOT Airlines
- Czech Airlines
- Aeroflot Airlines
- Rossiya Airlines

Trein

Vanuit het centrale Pivdenniy Vokzal treinstation gaan regelmatig treinen naar Donetsk (+/- 6,5 uur), Moskou (11,5 uur) en Lviv (20 uur). Ook rijden er regelmatig expresstreinen (6 uur) en langzamere nachttreinen tussen Kiev en Charkov.

Bus

Het busstation van Charkov bevindt zich een kilometer ten zuiden van het treinstation. Er rijden regelmatig bussen tussen Charkov en Kiev, die er zo'n 7 uur over doen.

Vervoer in Charkov

Metro

Sinds 1975 beschikt Charkov over een metro. Het netwerk bestaat uit drie lijnen met een totale lengte van bijna 38 kilometer en 29 stations. Tokens voor de metro kosten 1.5 UAH per reis.

metro charkov

Marshrutka

Deze kleine busjes zijn erg populair in Oekraïne en ze zijn bovendien zeer betaalbaar. De Marshrutkas rijden alleen wel op veel verschillende routes en het kan dan ook lastig te zijn om de juiste Marshrutka naar je bestemming te vinden.

Taxi

Taxi's zijn de duurste wijze van vervoer in Charkov. Je kunt een taxi bestellen, maar er ook een aanhouden langs de kant van de weg. 
Om te voorkomen dat je teveel betaalt is het zeer aan te raden om voordat je instapt met de taxichauffeur een prijs af te spreken. 

taxi charkov

Klimaat in Charkov

Charkov heeft een gematigd landklimaat met over het algemeen koude winters en aangename zomers. De beste reistijd naar Charkov is de periode van mei t/m september, de gemiddelde temperatuur in deze periode ligt dan rond de 23 graden Celsius.

Klimaattabel Charkov

  jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
dagtemp. -4 -3 3 14 21 24 26 25 19 12 4 -1
nachttemp. -10 -9 -3 4 10 14 15 14 10 4 -1 -6
neerslag (mm) 45 33 28 37 46 58 61 50 42 35 45 47
aantal dagen neerslag 15 12 12 11 11 12 12 9 10 9 14 16 


 

 

Marina Snoek-GorelikWil je weten hoe het is om op te groeien en te leven in Charkov? Lees dan het intervier met Marina Snoek-Gorelik. Zij is Oekraïense in Nederland. Haar familie komt uit het Charkov. Ze heeft er zelf gewoond, gestudeerd en gewerkt.

 

 

donderdag, 24 mei 2012 12:33

Charkov Film

Geschreven door
dinsdag, 01 mei 2012 21:29

Charkov Links

Geschreven door

Nog meer weten over Charkov? We hebben de meest interessante links over deze stad op een rij gezet.

dinsdag, 01 mei 2012 16:40

Bezienswaardigheden in Charkov

Geschreven door

De stad Charkov heeft de bezoeker redelijk wat te bieden op het gebied van cultuur en entertainment.

zondag, 22 april 2012 13:33

Charkov praktisch

Geschreven door

We hebben wat praktische informatie voor een reis naar Charkov op een rij gezet.

woensdag, 18 april 2012 19:09

Charkov, meer dan EK-stad

Geschreven door

Het Nederlands Elftal speelt tijdens het EK zijn poulewedstrijden in Charkov. Waar? Juist ja in Charkov. Of was het nou Charkiv?
Charkov, of all places, is het daar niet armoedig, grauw en corrupt? Zijn er wel hotels die voldoen aan onze westerse maatstaven? En... hoe kom je daar eigenlijk?

Eén en al twijfels dus, maar is dat wel terecht? Wat is Charkov eigenlijk voor een stad? 
We zochten het uit!

Bewapend met camera namen we polshoogte en legde unieke beelden vast in de vormalige Sovjetrepubliek. Het resultaat is een online video-serie, die de stad weergeeft door de ogen van de reiziger. We onderzocht of de stad klaar is voor het EK door het stadion onder de loep te nemen (inclusief kleedkamer-inspectie!) en te kijken hoe het gesteld is met de hotels. Inwoners van de stad vertellen wat zij van het EK vinden en of ze de spelers van Oranje al kennen. We zijn een Oekraïnse Karaokebar, loungeclub en typisch Oekraïnse vreetschuur in gedoken, en uiteraard mocht de Oekraïns-orthodoxe kerk niet ontbreken.

straatbeeld charkov