Larnaka

Larnaka is waarschijnlijk de oudst bewoonde plaats op Cyprus. De stad is gebouwd op de resten van de oude stadstaat Kition.

tekst Fleur Besters

Myceense Grieken versterkten deze stad uit de 12de eeuw voor Christus met indrukwekkende muren, en de Phoeniciers stichtten er in de de 9de eeuw voor Christus een eigen machtig koninkrijk.
Kition was later de geboorteplaats van de filosoof Zeno, grondlegger van de stoicijnse wijsbegeerte, en volgens de overlevering was het ook de plaats waar de heilige Lazarus na zijn opwekking uit de dood lange tijd bisschop is geweest.

In de de 18de eeuw was Larnaka een belangrijk handelscentrum in de loop van de vorige eeuw verloor Larnaka echter langzaam maar zeker aan belang ten opzichte van Famagusta. Na de Turkse bezetting van Noord-Cyprus (Door de Turkse inval is de bevolking van Larnaka explosief gegeroeid.) en de opkomst van het toerisme in Larnaka is Larnaka weer één van de meest bloeiende steden van Cyprus.

In Larnaka ligt de belangrijkste luchthaven van Cyprus en Larnaka is dan ook de plaats waar toeristen het eiland binnenkomen en weer verlaten.
Het pal tegenover het vliegveld gelegen zoutmeer, waar in de koele maanden kolonies flamingo’s en andere trekvogels overwinteren, is dan ook veelal de eerste indruk die toeristen van Cyprus opdoen.

Het hart van Larnaka wordt gevormd door de buurt rond de boulevard, die door palmbomen wordt omringd en waar de vele cafés en terrassen altijd druk bezet zijn. Het is dan ook geen wonder dat de boulevard een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op zowel toeristen als Cyprioten.
Druk is het ook in de jachthaven aan de noordkant van de boulevard, waar de cruiseschepen, die Cyprus aandoen aanmeren.

Larnaka staat niet bekend om de vele bezienswaardigheden. Toch is er in Larnaka en de directe omgeving van Larnaka voldoende te zien om je een aantal dagen te vermaken. Bovendien is er altijd nog het lange zandstrand van Larnaka waar je kunt zonnebaden of je kunt vermaken met de diverse watersporten die je er kunt beoefenen.