Jordanië

Woestijnklimaat

klimaat

Klimaattype: Woestijnklimaat (BW) en een een mediterraan klimaat (Cs) in het noordwesten.
Gem. temp. zomer (juni-juli-augustus): 24°C
Gem. tem. winter (december-januari-februari): 10°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: half maart tot half mei en september en oktober

Jordanië is grofweg in te delen in twee klimaatzones. Het noordwesten van het land heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en koele, regenachtige winters; de rest van het land heeft een woestijnklimaat. Hier valt gemiddeld minder dan 200 mm neerslag per jaar.

Jordanië is qua seizoenen gelijk aan Nederland. De zomerperiode loopt ongeveer van juni tot en met augustus en de winterperiode van december tot maart.

De gemiddelde temperatuur in januari ligt in het noorden van Jordanië tussen de 5° en 10°C, in het zuiden tussen 10° en 15°C. In de Jordaan-vallei en de Wadi Araba is het nog iets warmer, tussen de 15° en 20°C.

In de zomer lopen de temperaturen op tot 25° tot 30°C in het noorden en 30°C tot 35°C in het zuiden. In de Jordaan-vallei en de Wadi Araba komen de temperaturen zelfs geregeld boven de 40°C uit.

Neerslag

Er valt van 50 mm in de woestijn tot 800 mm in de noordelijke heuvels. De meeste neerslag valt over het algemeen in de winterperiode. In de zomer regent het zelden. Door de hoogte valt de neerslag hier soms in de vorm van sneeuw.

Watertemperatuur

De watertemperatuur van de Rode Zee varieert van 20°C in de winter tot 28°C in de zomer.

Beste reistijd Jordanië

Je kunt Jordanië het hele jaar door bezoeken, maar over het algemeen geldt de periode van half maart tot half mei en de maanden september en oktober als beste reistijd. De temperaturen zijn dan mild en er valt over het algemeen minder neerslag.

Wel kan het in deze periode kan vrij druk zijn in de hotels, waardoor sommige accommodaties of kamertypes mogelijk niet meer beschikbaar zijn. Het is in deze perioden dan ook aan te raden om hotelkamers van tevoren te reserveren.

Risico's

reisadvies

Er zijn ook voor reizen naar Jordanië risico's. Vermijdt de grensstreek met Syrië en Irak in ieder geval. Ook de stad Ma'an is beter te mijden, daar vinden geregeld politieke demonstraties plaats. Hoewel Jordanië een gastvrij land is, moet je je realiseren dat de positie van de vrouw anders is. Gedekte kleding voor vrouwen wordt zeker buiten Amman op prijs gesteld.

Controleer voor vertrek altijd het meest recente reisadvies op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In december 2016 is onverwacht bijvoorbeeld een aanslag gepleegd op het kasteel in Kerak.  

Niet verplicht

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Jordanië, tenzij je zeven dagen voor vertrek in een gele koorts land bent geweest, dan moet je hiervoor worden ingeënt. 

Aanbevolen vaccinaties:

- DTP
- Hepatitis A

Ja

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Jordanië

Nederlandse Ambassade

Abubakr Al Sarag Street 3
Abdoun Al Shamali
Amman, Jordanië

Tel nr. +962 6 - 5902200
Fax: +962 6 - 5930161
E-mail: amm-info@minbuza.nl
Website: http://jordanie.nlambassade.org/

Openingstijden: zondag t/m donderdag 09.00 - 16.00 uur

Belgische Ambassade

Hawari Boumediene Street
Jabal Amman 27 - near 4th circle
11118 Amman, Jordanië

Tel nr. +962 6 5932683
Fax +962 6 5930487
E-mail: amman@diplobel.fed.be
Website: http://www.diplomatie.be/ammannl/

Openingstijden:  zondag tot donderdag van 09.00 tot 14.00 uur 

Ja

visumplicht

Reisdocumenten voor Jordanië

Voor Jordanië heb je nodig:

- Een paspoort dat bij aankomst in Jordanië nog 6 maanden geldig is met daarin nog minstens 2 lege pagina's tegenover elkaar
- Een visum

Visum informatie Jordanië

Nederlanders en Belgen kunnen bij aankomst een visum voor Jordanië aanschaffen op een van de internationale luchthavens. De kosten bedragen 40 Jordaanse dinar voor een visum, waarmee je één maal het land in mag en ongeveer 32 Euro voor een visum, waarmee je binnen dertig dagen meerdere malen het land in mag.

Ook kun je een visum van tevoren aanvragen bij de ambassade van Jordanië in Brussel of Den Haag.

Voor alle reizigers geldt verder dat het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Jordanië. Ook dien je in je paspoort 2 lege tegenoverliggende pagina's te hebben waar het visum in kan worden geplakt en de stempels kunnen worden gezet.

Adressen ambassade van Jordanië in Nederland en België:

Nederland: 
Ambassade Jordanië
Badhuisweg 79
2587 CD Den Haag
Tel nr. 070-4167200
Fax: 070-4167209
E-mail:info@jordanembassy.nl
Website: www.jordanembassy.nl

België:
Ambassade Jordanië
F.D. Rooseveltlaan 104
1050 Brussel
Tel nr. +0032 02 6407755
Fax: +0032 02 6402796
E-mail:jordan.embassy@skynet.be
Website: http://www.jordanembassy.be

Let op!

Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Jordanië voor de actuele visuminformatie. Op deze site vind je deze informatie. 

Jordaanse dinar

Valuta

Valuta

De munteenheid in Jordanië is de Jordaanse Dinar (JOD). De dinar is onderverdeeld in 10 dirham, 100 qirsh of 1000 fils. De dinar wordt uitgegeven in munten van 500, 250, 100, 50, 25, 20, 10, 5 en 1 fils en biljetten van 1,5,10, 20 dinar en 500 fils.

Bekijk hier de huidige koers van de Jordaanse Dinar.

In Jordanië kun je euro"s of dollars omwisselen in dinar bij banken, wisselkantoren en de meeste hotels.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Jordaanse Dinar eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de dinar.

Pinnen

Pinnen is in Jordanië mogelijk in de grotere steden en op het vliegveld. Alleen met Mastercard, Eurocard en bankpassen met een Cirussymbool. Je kunt vaak per dag maximaal 200 - 300 euro opnemen.

Creditcard

Creditcards worden in Jordanië over het algemeen geaccepteerd in de grote hotels en restaurants.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Jordanië geopend van zaterdag tot en met donderdag van 08:30 uur tot 15:00 uur.

Prijsniveau in Jordanië

Het prijsniveau ligt in Jordanië iets lager dan dat in Nederland en België.

Fooien

Het geven van fooi voor geleverde diensten is in Jordanië heel gebruikelijk. De lonen zijn dermate laag dat velen afhankelijk zijn van de fooien die ze krijgen. Met name in restaurants, café"s, bij kruiers, chauffeurs, gidsen en dergelijke is het de gewoonte om een fooi te geven.

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Jordanië zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Verjaardag van Koning Abdullah II 30 januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Onafhankelijkheidsdag 25 mei
Verjaardag van Koning Hussein 14 november
Kerst 25 en 26 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Jordanië nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

+1 uur

tijdsverschil

In Jordanië is het bijna het gehele jaar 1 uur later dan dan in Nederland en België.

Omdat de zomer- en wintertijd in Jordanië echter op een andere datum beginnen dan in Nederland en België kunnen er rondom het wisselen van zomer- en wintertijd een paar dagen zijn waarbij het tijdsverschil 2 uur is of dat er geen tijdsverschil is.

Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Jordanië.

Arabisch

taal

De officiële taal van Jordanië is het standaard Arabisch. Naast het standaard Arabisch worden er in Jordanië ook vele andere Arabische talen gesproken.

In Jordanië kun je je, vooral in de steden en in de toeristische plaatsen, redelijk met Engels redden. Desondanks wordt het erg op prijs gesteld wanneer je je in het Arabisch probeert verstaanbaar te maken. Het is dan ook aan te raden om een taalgidsje Arabisch mee te nemen.

 

Petra

Onbetwiste trekpleister van Jordanië is de rode stad Petra met de siq. 

Rode stad Petra

Kinderen jonger dan vijftien betalen geen entree, reis je met je gezin, neem dan sowieso een gids. Op verzoek zijn zeer deskundige rondleiders beschikbaar, zelfs Nederlandstalig. De kosten staan vast, voor 50 JD lopen ze de volledige route met je en vertellen heel veel. Je kan ook 's avonds naar Petra, dan is het verlicht door kaarsen. Je ziet dan niet alles, maar het is wel sprookjesachtig mooi. 

Mount Nebo

Mount Nebo ligt vlakbij Madaba en is nog zo'n bezienswaardigheid die iedere bezoeker van Jordanië meeneemt in zijn rondreis.

Mount Nebo

Ook voor wie niet gelovig is, is deze plek waar Mozes volgens de Bijbel uitkeek over het beloofde land, een spirituele plek. Het uitzicht is fenomenaal en geeft een voorproefje van wat je komende dagen nog te zien krijgt. Er is ook een bezoekerscentrum.

Kruisvaarderskastelen

Kruisvaarderskasteel Kerak is de meest bekende. 

Kruisvaarderskastelen

Het redelijk goed bewaarde bouwwerk ligt bovenop een steile heuvelrug en bood destijds een strategisch zicht op de valleien rondom. Met de meegebrachte zaklamp kan je de ondergrondse gewelven verkennen, die in meer of mindere mate bewaard zijn gebleven.

Aqaba

In Aqaba kan je perfect duiken vanuit een van de kleinere duikhotels.

Duiken in Aqaba

Negeer de grote resorts en rij door naar de kleinere hostels. Die liggen vlak aan het strand. Je kan vanaf het strand duiken en de cursussen zijn erg betaalbaar. 

Dana

Dana is een hiddem gem in Jordanië. Blijf er minstens twee nachten slapen in het tentenkamp.

Hiken in Dana

Lokale bedoeïnen geven je tips en kunnen je mee op een hike nemen. Ook zijn ze behulpzaam bij het spotten van wilde dieren, zoals vogels. De plek is een smetkroes van dieren uit EuropaAfrika en Azië. Zo'n 25 dieren worden bedreigd in hun voortbestaan, onder wie de Syrische vos.. 

Wadi Rum

Een bezoek aan Jordanië is ook niet compleet zonder een tweedaags verblijf in Wadi Rum, de rode woestijn. 

Wadi Rum

Het gebied biedt opvallend veel verschillende activiteiten. Je kan er zelfs per luchtballon overheen vliegen. Trek op de grond zeker bergschoenen aan, want het zand is - niet onverwacht - gloeiend heet en je kan slangen tegenkomen. Neem ook genoeg water mee. Lokale Bedoeïnen rijden je per jeep moeiteloos door het mulle zand.

WTC

Artikelen over Jordanie

Petra zal op ieders verlanglijstje staan bij een bezoek aan Jordanië. Maar er is veel meer! Hiken, overnachten in de...

Vijf activiteiten voor een week Jordanië
1
Reisbijbel

Juist met kinderen is een roadtrip ideaal om een nieuw land te verkennen. Reisbijbel bezocht drie heel verschillende landen: Jordanië,...

Roadtrip met kinderen: Jordanië, Zuid-Korea of Schotland?
2
Reisbijbel

Eten met stokjes, lang in het vliegtuig, duiken in de zee, slapen in de woestijn en hiken door de bergen....

Vijf tips voor reizen met avontuurlijke kinderen
3
Reisbijbel

De reistrends voor 2016? Trendwatcher Tessa aan de Stegge signaleert op verzoek van Reisbijbel dat er bijvoorbeeld ook 'reward hunters' zijn!

5 tips voor nieuwe reistrends 2016
4
Reisbijbel

Jordanië is enorm gastvrij voor haar bezoekers. Drukte zoals in Egypte bij de piramides of in Luxor hoef je zelfs...

Besparen op bezoek aan cultuurschatten Jordanië
5
Reisbijbel

Na tientallen kilometers rijden vanuit de hoofdstad Amman staat er ineens een groot bruin verkeersbord langs de weg. We naderen...

Jordanië, cultuur in de roze stad en bezoeken aan Bijbelse plekken
6
Reisbijbel

De ecolodge in Azraq in Jordanië ligt in een verlaten gebied. Weinig reizigers nemen de moeite om vanuit de drukkere...

Tip: slapen naast de luchtmachtbasis in Azraq
7
Reisbijbel

Na het drukke, soms dwingende Egypte, het meer westerse Turkije en het avontuurlijke Marokko is Jordanië een oase van rust,...

Jordanië: veelzijdig land voor gezinsreizen
8
Reisbijbel

De Engelse Francesca en Sam houden van fietsen en van reizen. Wat is dan mooier dan beide hobby's te combineren?...

The road - per fiets van Londen naar Bangkok
9
Reisbijbel

Reizen jordanie

Wandelvakantie Jordanië, 9 dagen

Wandelvakantie Jordanië, 9 dagen

Wandelreis door Jordanië met de bijzondere hoogtepunten van het land als de rotsstad Petra en de Wadi Rum woestijn.

land jordanie
aanbieder Djoser
prijs vanaf 1145
reisduur 9 dagen
Rondreis Jordanië, 12 dagen

Rondreis Jordanië, 12 dagen

Complete rondreis door Jordanië in een ontspannen reistempo. Naast de bekende hoogtepunten Petra en Wadi Rum bezoek je ook het prachtige Dana natuurreservaat.

land jordanie
aanbieder Djoser
prijs vanaf 1295
reisduur 12 dagen
Rondreis Jordanië, 8 dagen

Rondreis Jordanië, 8 dagen

Rondreis langs de hoogtepunten van Jordanië: van Amman tot Aqaba. Bezoek de oude Romeinse stad Jerash en de Dode Zee. Ontdek de verborgen stad Petra en maak kennis met de bedoeïenen bij Wadi Rum.

land jordanie
aanbieder Djoser
prijs vanaf 1095
reisduur 10 dagen
8-daagse privé rondreis met chauffeur Parels van Jordanië (vanaf april 2018)

8-daagse privé rondreis met chauffeur Parels van Jordanië (vanaf april 2018)

Een betoverend land met een indrukwekkende en boeiende geschiedenis, prachtige landschappen en een uitzonderlijk gastvrije bevolking. Wij brengen u naar de wereldberoemde hoogtepunten van Jordanië zoals Petra en Mount Nebo, maar u bezoekt ook de minder bekende pareltjes van dit mooie land. Doordat de hoogtepunten allemaal relatief dichtbij elkaar liggen kunnen wij u een complete rondreis door Jordanië bieden, in slechts acht dagen. De reis begint in het mooie Amman. Hier kunt u de hoogtepunten bewonderen, zoals het Romeinse Amfitheater, de Citadel en de kleurrijke bazaar. Hierna bezoekt u één van de minder bekende hoogtepunten van Jordanië, het kruisvaarderskasteel Kerak, prachtig gelegen op een heuvel met zicht over de hele regio.  Bekijk hier het uitgebreide dag tot dagprogramma  Verblijf in comfortabele hotels Gedurende deze reis verblijft u in gunstig gelegen en comfortabele hotels. Zo overnacht u bijvoorbeeld vlakbij de Dode Zee in het Ramada Resort, gelegen tussen de bergen van Mount Nebo en de Jordaan rivier. Winkelcentra, het strand en de bekende Dode Zee liggen in uw directe omgeving. Bekijk hier waar u nog meer verblijftWereldberoemd PetraWanneer u aan Jordanië denkt, denkt u waarschijnlijk ook aan Petra. Wij nemen u mee naar deze indrukwekkende, meer dan 2000 jaar oude, stad. Door de honderden meters lange Siq loopt u richting de stad en wanneer u bij het einde van de passage komt vangt u al een glimp op van de prachtige rode stad. U kunt hier wel uren rondlopen, de prachtige uit de rotsen gehouwen paleizen, tempels en tombes zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Wij vinden het belangrijk dat u op een comfortabele manier reist, daarom reserveren wij voor u een heerlijk koele auto. Hierin beschikt u over airconditioning en een privéchauffeur, zodat u op uw gemak het mooie Jordanië kan verkennen. Bekijk hier alles wat inclusief is

land jordanie
aanbieder Fox
prijs vanaf 1399
reisduur 8 dagen
8-daagse familie groepsreis Woestijnsprookjes

8-daagse familie groepsreis Woestijnsprookjes

Jordanië is een ontzettend veelzijdige bestemming, het heeft een interessante geschiedenis, prachtige steden, mooie landschappen en een heel erg vriendelijke bevolking. Wij nemen je mee naar de bekende én onbekende hoogtepunten. Zo brengen we een bezoek aan het wereldberoemde Petra, geheel uit steen gehakt lijkt deze stad wel afkomstig uit een sprookje. De Dode Zee staat ook op het lijstje, deze heeft zo’n hoog zoutgehalte dat je blijft drijven, erg leuk! Om het minder bekende Jordanië te verkennen, nemen wij je ook mee naar het indrukwekkende Kerak kasteel, je ziet het al van een afstand liggen, boven op een heuvel. Bekijk hier het complete dagprogrammaComfortabel en authentiekWij hebben enkele bijzondere overnachtingsplekken voor je uitgezocht, we verblijven bijvoorbeeld één nacht midden in de Wadi Rum woestijn! We slapen in een tentenkamp van de bedoeïenen en zij maken op traditionele wijze een diner voor ons, erg lekker! Aan de Rode Zee overnachten we in het DoubleTree by Hilton. In dit heerlijke hotel kunnen even helemaal tot rust komen en lekker zwemmen! Bekijk hier de complete selectie van hotelsJeepsafari door de Vallei van de MaanWadi Rum wordt door haar indrukwekkend roodgekleurde zand soms als en andere planeet ervaren, vandaar de bijnaam Vallei van de Maan. Wij ontdekken deze woestijn met een jeepsafari, met heerlijke lunch, een speurtocht én de overnachting bij de bedoeïenen. Zo ontdekken we alle geheimen die dit prachtige gebied heeft! Bekijk hier wat nog meer inclusief isDeskundige reisleiders die het echte Jordanië kennenDoordat onze Nederlandssprekende reisleiders al jaren in Jordanië wonen en werken, kennen zij Jordanië op hun duimpje. Zij laten je de allerleukste en interessantste plekjes van dit mooie land zien. Heb je een vraag voor onze reisleiders? Stel je vraag op het reisleider forum

land jordanie
aanbieder Fox
prijs vanaf 1099
reisduur 8 dagen
8-daagse single groepsreis Duizend en één Nacht Jordanië

8-daagse single groepsreis Duizend en één Nacht Jordanië

Tijdens onze reis door Jordanië zult u versteld staan van alles wat dit geweldige land te bieden heeft. Wij zorgen ervoor dat u de mooiste highlights van Jordanië te zien krijgt, maar wij ontdekken ook de minder bekende hoogtepunten. Zo bezoeken wij natuurlijk het prachtige Petra en het indrukwekkende Wadi Rum, maar ook het afgelegen, maar zeer interessante Shobak kasteel. Onze reisleider Karim laat u kennis maken met de echte Jordaniërs, u zult de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Jordaanse bevolking niet snel vergeten.  Bekijk hier het volledige reisprogramma Mooie hotels op de beste locaties.In Jordanië is gekozen voor hotels op goede locaties, zo verblijft u bijvoorbeeld vlakbij Petra, in een stadscentrum of direct aan de Dode Zee. Wij hebben ook nog enkele speciale overnachtingen ingepland. Zo overnacht u bijvoorbeeld midden in de woestijn in een bedoeïenenkamp. Laat u verrassen door de indrukwekkende sterrenhemel, zoals u die in Nederland niet gewend bent. Deze reis is op basis van een kamer op indeling, u deelt uw kamer met een reisgenoot van hetzelfde geslacht. U heeft ook de mogelijkheid te upgraden naar een kamer voor alleengebruik. Bekijk hier de complete selectie van hotels. Deskundige FOX reisleidingOnze reisleiders zorgen ervoor dat alles tot in de puntjes verzorgd is. Tijdens de reis doen zij altijd hun uiterste best uw vragen te beantwoorden. Heeft u nu al een vraag? Stel hem op het reisleider forum. Bekijk hieronder een video van deze reis gemaakt door reiziger Charis

land jordanie
aanbieder Fox
prijs vanaf 949
reisduur 8 dagen
Jordanië - wandelvakantie

Jordanië - wandelvakantie

Jordanië is wandelparadijs bij uitstek: ontelbare kloven en wadi’s vormen groene, paradijselijke slingers in een steil berglandschap. In het Dana natuurreservaat verblijft u in een unieke ecolodge. Samen met een Bedoeïenengids trekt u door de mooiste woestijn van het Midden-Oosten: Wadi Rum. En natuurlijk ontdekt u de verborgen stad van de Nabateërs Petra… te voet. U wandelt zonder gids, behalve in Wadi Rum.  Een chauffeur zorgt voor de transfers.

land jordanie
aanbieder SNP
prijs vanaf 1265
reisduur 9 dagen
Groepsreis Jordanië; In de voetsporen van Lawrence of Arabia

Groepsreis Jordanië; In de voetsporen van Lawrence of Arabia

Bijbelverhalen, verloren steden, ‘Lawrence of Arabia’, badhuizen en drukke oosterse bazaars. Jordanië heeft een rijke historie. Tijdens je Jordanië groepsreis bezoek je enkele van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van het Midden-Oosten: Petra, de fascinerende oude stad van de Nabateeërs, het schitterende woestijnlandschap van Wadi Rum en de Romeinse opgravingen van Jerash. Het gebied behoort bovendien tot één van de meest gastvrije streken ter wereld, met een vriendelijke bevolking die haar bezoekers graag thuis uitnodigt. Dichtbij maar toch ver weg!

land jordanie
aanbieder Shoestring
prijs vanaf 899
reisduur 8 dagen / 7 nachten dagen