Hun beste reiservaringen delen ze natuurlijk graag met al die andere jonge globetrotters, en hun ouders. Want of je nu dichtbij huis blijft, of juist een verre reis wilt maken, met je gezin samen kan je de hele wereld aan! Per boot naar Noorwegen of in Indonesië, per trein door Vietnam en Tsjechië, vliegend naar Azië, fietsend in verschillende steden of juist op het platteland, met de camper naar Oostenrijkse sneeuw, slapen in hotels, bij locals, op de boot of in een guesthouse.

De beste reistips dus, per land. Van en door de juniors!

Altijd sneeuw in Noorwegen

“Wij hebben leren skiën in Tsjechië. Daar is het niet zo duur, maar er zijn ook minder pistes en met kerst is er niet altijd sneeuw. In Noorwegen hebben ze wel sneeuw, heel veel sneeuw! Wij hadden nog nooit zoveel sneeuw gezien. Je kan er dus geweldig skiën, maar ook wandelen met speciale schoenen en heel hard sleeën. We gingen met de boot, en dat is extra leuk.”

Logeren bij de boer in Italië

“Pizza hebben we er niet gegeten, maar wat is Zuid-Tirol leuk! De boeren hebben er kamers gemaakt, hele mooie trouwens, bij hun boerderij. En daar kan je logeren. Je mag helpen met de dieren, maar het allerleukste vonden wij het boogschieten en zeker ook het houtsnijden. Daar was een hele oude meneer en die hielp erg goed. We hebben ook ergens gegeten en met het dochtertje daar gespeeld. We dronken ook melk, dat net van de koe kwam.”

Optrekken met locals in Vietnam

“Meestal reizen we alleen voor Reisbijbel. In Vietnam was er een heel aardige gids, Duc, en een ander gezin waarmee we samen op avontuur gingen. We vinden het een enorm mooi land, er is veel te ontdekken. De mensen zijn heel erg aardig, en we hebben bij hen thuis geslapen en samen met hen gekookt en bamboe bewerkt. Zo leer je meer over hun cultuur. We gingen hier ook twee keer met de trein, en reisden in een riksja. Je kan hier ook goed zwemmen en in een modderbad!”

Fietsen in Cambodja

“In Cambodja willen je ouders vast naar Ankor. Die tempels lijken wat ons betreft bijna allemaal op elkaar. We waren dus blij dat we op de fiets gingen, want dan kan je er veel zien en hoef je niet steeds af te stappen. Het is wel heel leuk om een grote echt goed te bekijken hoor, wat een werk is daar voor gedaan. In Siem Reap hebben we ons ook heel vaak laten masseren en er zijn heel erg lekkere ijsjes!”

Dwars door nachtelijk Thailand

“Ook in Thailand zijn we gaan fietsen. We waren maar heel kort in Bangkok, dus hebben we gefietst met een gids. Het was een Nederlandse groep en erg gezellig. In het donker reden we dwars door de verlichte markthallen heen. En we mochten als enigen naar het paleis! Op een eilandje hebben we lekker gezwommen en in zee gespeeld.”

Kitesurfen in Indonesië

“Onze oom en tante wonen op Bali en dus vinden we Bali altijd extra leuk. We hebben er dit keer kitesurfles gekregen, in Sanur. Dat is heel erg cool! Het is daar niet zo druk. Ook zijn we met de boot gaan varen, een hele week. We hebben veel dieren gezien, Komodo varanen, schildpadden, dolfijnen en zelfs manta’s. Snorkelen en zwemmen vinden wij heel leuk. Op de boot spraken we ook Engels.”

Nachtje slapen in Maleisië

“Als we met het vliegtuig gaan, duurt dat soms heel lang. Dan zijn de tickets goedkoper, zeggen ze. Maar, we hoeven dan niet rond te hangen. Papa en mama boeken een transit-hotel, op het vliegveld. Daar ga je met een metro naartoe. Heerlijke bedden en we sliepen zo.”

Hiken in Tsjechië

“In Tsjechië kan je, als er voldoende sneeuw ligt, geweldig hiken. De mensen zijn er heel vriendelijk, en het eten is lekker. De Tsjechische cola, die heet Kofla, en heeft geen cafeïne. Dus je mag er na die flinke hikes door spannende bossen lekker veel van drinken! In Decin kan je heel gaaf klimmen, op een hele hoge muur. Maar het slapen in een kasteel was ook enorm bijzonder.”

Met de camper naar Oostenrijk

“Hier moeten we nog naar toe, maar we hebben er heel veel zin in. Het lijkt ons erg leuk om met de camper te gaan, want dan heb je alles bij je. Op reis moeten we altijd heel vaak in- en uitpakken, en dat hoeft nu eens niet. En we zijn dol op skiën, lekker buiten bezig zijn. In Skijuwel heb je heel veel pistes, en er is een groot zwembad!”