7 Tips voor je eerste verre vlucht met een baby

Stoere Gezinnen

Je eerste verre vlucht met een baby of klein kind. Het bezorgt menig ouder al weken van te voren angstzweet. Want eerst was jij die reiziger die zich irriteerde aan jengelde kleintjes op intercontinentale vluchten, nu ben jij de ouder van die plots enorm huilende baby of dreinende peuter. Toch, het gaat vaker goed dan niet goed. Het allerbelangrijkste is dat jij rustig kan blijven. Met deze tips lukt dat wellicht net wat beter!

tekst Froukje Kienhuis

Na inchecken nog even rust in baby of family lounge

De reis naar het vliegtuig toe is vaak al vermoeiend genoeg: op tijd naar de parkeerplaats of trein, 3 uur van tevoren inchecken, bagage afleveren etc. Op Schiphol is er een erg fijne plek om bij te komen: de babycare-lounge. Lekker om je baby daar even op de grond te leggen of zoals op Schiphol zelfs in een babybedje. Op Schiphol zit de speciale (gratis toegankelijke) lounge een beetje verdekt opgesteld tussen Vertrekhal 2 en 3 (achter de douane).

Tip van Reisbijbel: “Let op, het lijkt net alsof je een gesloten kantoor binnenloopt: het is er donker, maar er draait zachtjes babymuziek, dus dan weet je dat je goed bent.”

Reserveer tijdig je stoelen in het (lijn)vliegtuig

Reis je een baby, zorg dan dat je een plek reserveert met ‘baby cot’ mogelijkheid. Dit is vaak alleen mogelijk op een lange (intercontinentale) vlucht. Op die manier kun je wanneer je in de lucht bent, je baby een eigen plekje geven. Bij een aantal vliegtuigmaatschappijen kan je kiezen tussen een ‘cot’ (een bedje) of een stoeltje. Zo’n stoeltje is geschikt voor baby’s van ongeveer 10 maanden, een cot kun je voor baby’s tot die leeftijd gebruiken.

Tip van Reisbijbel: “Denk niet te makkelijk: mijn dreumes past nog wel in dat bedje. Het zijn echte wiegjes en de baby moet er echt plat in kunnen liggen tijdens de reis.”

Huur of koop een koffer waar je kleintje op kan zitten of rijden

Vooral in drukke vakantieperiodes, zijn de wachttijden bij bijvoorbeeld douane of beveiliging soms erg lang. Hoe fijn is het dan, dat je kind dan zelf kan verder ‘rijden’ of zitten op zijn koffer. De BedBox van Jetkids is hiervan een voorbeeld: een koffer waar je kind op kan rijden, waarop je hem kan verder trekken, en waar hij zelf zijn speelgoed en spulletjes in kan doen. Het voordeel van de BedBox is, zoals de naam al doet vermoeden, dat je de koffer als bedje kan gebruiken tijdens de vlucht. Je klapt het uit en hebt dan een steuntje aansluitend aan de stoel. Ideaal voor kinderen tot een jaar of vier, vijf, want die kunnen dan echt plat liggen in het vliegtuig!

Neem een ultralight handdoek (XL!) mee

Ideaal voor als op reis bent met een baby: een lichte, compact opvouwbare handdoek. Handig om je baby op te leggen, te laten spelen of kruipen. Maar ook erg gemakkelijk te gebruiken als dekentje in het vliegtuig of in geval van nood bij een ongelukje. Je koopt zo’n handdoek bij een buitensportwinkel of online.

Draagzak nadat je buggy is ingeleverd/ingecheckt

Enige tijd voor het boarden moet je de buggy of kinderwagen inchecken of inleveren bij de gate. Een opvouwbare buikdrager is dan erg fijn. Die is compact en licht en dus ideaal om mee te nemen. Bij het boarden zit je baby veilig tegen je aan en heb je je handen vrij om nog de laatste dingetjes op te bergen. Geslaagd voor de reistest zijn bijvoorbeeld de ergonomische draagzakken van Tula, die je zelfs in echt reisthema hebt!

Yes, nu mag je eindelijk ‘pre-boarden’

Altijd al als eerste willen inchecken? Met een baby of kleine kinderen mag dat, en hoef je dus geen duur business class ticket te kopen! “Family boarding” vindt al dan niet tegelijkertijd plaats met business class/priority gasten. Meldt je gewoon even bij de informatiebalie bij de gate en daar kun je ook je buggy inleveren. De stewards kunnen aangeven of, en wanneer je kunt pre-boarden. In het vliegtuig installeer je jezelf en je baby dan net even wat relaxeder dan wanneer er een flinke rij mensen staat te dringen.

Kauwmateriaal tijdens het opstijgen en landen

Tijdens het opstijgen en landen verandert de druk op je oren erg snel, en dat kan pijnlijk zijn. Voor kinderen waar je het klaren nog niet aan kan uitleggen, is het handig om wat te eten mee te nemen. Drinken kan natuurlijk ook, maar dat moet je bij de douane weggooien of opdrinken. Daarom is het handig om wat kleine voorverpakte snacks mee te nemen, zoals ontbijtkoek, mueslirepen etc. Voor een baby kan je een potje met fruithap meenemen (babyvoeding is toegestaan bij de douane). Wanneer je het vliegtuig binnen komt is het handig om direct een fles aan de stewards te geven om op te warmen. Dit (au-bain-marie) opwarmen aan boord duurt altijd even, dus dan heb je de opgewarmde fles weer retour bij vertrek. Mocht de baby niet willen eten tijdens het opstijgen of landen, dan is een speentje een uitkomst (als je kind een speen heeft). Als je borstvoeding geeft, kan je dat natuurlijk ook doen tijdens de vlucht.

Hoe dan ook, een vlucht met kinderen blijft een avontuur. Probeer het ontspannen aan te gaan en onthoudt: eenmaal opgestegen, kun je alweer uitkijken naar het landen 🙂 En de smaak te pakken? Check hier de tips van de junior reporters van Reisbijbel, voor heel veel mooie bestemmingen verder weg, of in Europa.

Een goede vlucht!