8 tips om een jetlag te voorkomen

Slimme Reistips
Bijna iedereen die veel reist heeft er wel eens last van gehad: een jetlag.
Een jetlag is een verstoring van het slaap-waakritme die optreedt wanneer je je in een relatief korte periode verplaatst naar een andere tijdzone, bijvoorbeeld door een vliegreis. Vliegen van de ene tijdzone naar de andere zorgt er namelijk voor dat de biologische klok in de war geraakt.
Ongeveer driekwart van de reizigers heeft last van een jetlag, maar de effecten zijn niet bij iedereen even zwaar. De symptomen van een jetlag zijn onder andere vermoeidheid, uitdroging, minder energie en weinig prestatievermogen. Deze symptomen kunnen de eerste dagen van een reis of vakantie bijzonder onaangenaam maken.
Er bestaat geen medicijn of behandeling tegen jetlag, maar wij zetten 8 tips voor je op een rij waarmee je de effecten van een jetlag aanzienlijk kunt verminderen.
1. Compenseer van te voren tijdsverschil
Begin een paar dagen voor je trip je slaappatroon aan te passen aan je bestemming.
Als je reist naar het oosten (met de tijd mee) kun je het beste de dagen voor vertrek iets vroeger op staan en gaan slapen. Voor het westen (tegen de tijd in) geldt het omgekeerde. Het beste is om het iedere dag met een half uur op te bouwen. Op deze manier compenseer je alvast een stuk tijdsverschil. Je moet niet langer of korter gaan slapen dan normaal, maar je nachtrust verleggen.
2. Plan je aankomst in de namiddag of vroege avond
Door pas laat in de middag of vroeg in de avond op je bestemming aan te komen heb je ter plaatse nog genoeg tijd om aan voldoende nachtrust te komen en kun je sneller wennen aan het tijdsverschil.
3. Zet je horloge op de tijd van de bestemming
Zet aan het begin van de vlucht je horloge op de tijd van de bestemming. Het helpt je wennen aan de nieuwe tijdzone.
4. Pas je ritme zo snel mogelijk aan
Pas je aan boord van het vliegtuig al aan aan de lokale tijd van je bestemming. Probeer te slapen als het daar nacht is en wakker te blijven als het daar dag is. Houd ook rekening met de tijden waarop je eet. Dit helpt je lichaam wennen aan de nieuwe tijdzone.
Probeer als je eenmaal aangekomen bent op de plaats van bestemming ook zo snel mogelijk in je nieuwe ritme te komen. Ga niet slapen op een tijdstip waarop je dat normaal gesproken ook niet zou doen, maar ga juist actief door tot een normale bedtijd en zet de wekker om op het juiste moment weer op te staan.
5. Drink geen alcohol en koffie, maar wel voldoende water
Eén van de voornaamste oorzaken van jetlag is uitdroging. Op grote hoogte is de lucht droger en airconditioning in het vliegtuig versterkt dat effect. Zorg dus dat je meer drinkt dan je gewend bent. Op de meeste vluchten krijg je zoveel water te drinken als je wil.
Alcohol en cafeïne daarentegen drogen het lichaam uit en hebben in het vliegtuig een sterker effect. Het is dan ook af te raden om voor en tijdens de vlucht alcoholische dranken of koffie te drinken.
6. Blijf bewegen tijdens de vlucht
Lang stilzitten heeft gevolgen voor het lichaam. Over het algemeen wordt aangeraden om zeker elke twee uur even de benen te strekken.
Ook rekoefeningen kunnen helpen. Vaak vind je tips hiervoor in het in-flight-magazine in je stoel.
7. Eet bewust
Let tijdens je reis op wat je eet. Eet dus gezond en voldoende, maar niet te veel. Indien je wakker wilt blijven is het aan te raden om eiwitrijk voedsel en fruit te eten. Als je juist wilt slapen kun je beter voor koolhydraatrijke voeding kiezen.
8. Neem tijd om te acclimatiseren
Ga er van uit dat je wel een dag of twee nodig hebt om volledig bij te komen. Doe het de eerste dagen na je aankomst op je bestemming dus zo mogelijk rustig aan en gun jezelf wat tijd om langzaam te acclimatiseren.