Claim je vergoeding voor een vertraagde vlucht

annulering vakantie

Slimme Reistips

Een vertraagde of geannuleerde vlucht kan je zomaar een gratis ticket naar je volgende bestemming opleveren! Heb je zelf geen zin dat uit te zoeken, dan helpt AirHelp je de compensatie te claimen.

tekst Fleur Besters

Een vertraagde of zelfs geannuleerde vlucht: het is de angst van iedere reiziger. Maar, vaak kan zo’n gemiste of vertraagde vlucht je wel geld opleveren voor een nieuwe reis, als je tenminste je vertraging claimt. Want als je meer dan drie uur later aankomt op je plaats van bestemming, heb je recht op 250 tot zelfs 600 euro compensatie.
De website AirHelp helpt je de claim voor je vertraagde of geannuleerde vlucht in te dienen. Zelf verdienen ze er uiteraard ook wat aan, maar dat bespaart jou wel uren die je liever in het regenwoud, op zee of in de bergen doorbrengt! Lees snel hoe je dat regelt.

 


Claim je vertraging tot drie jaar terug

AirHelp is opgericht door twee slimme Denen, die inmiddels een heel team van ict-specialisten om zich heen hebben verzameld om zo efficiënt mogelijk claims in te dienen. Ze verzamelen op hun site ook allerlei staatjes en informatie, zoals de punctualiteit en serviceverwerking, over luchtvaartmaatschappijen. Altijd aardig eens te kijken hoe groot de kans op vertraging is, en als ze te laat zijn: hoe snel jij je vergoeding krijgt.

KLM staat bijvoorbeeld op een 11e plek qua verwerking van de claims. Wil je na vertraging of een annulering bijvoorbeeld bij KLM een claim indienen, dan kan je dat via de site meteen doen. Je kunt zelfs checken of je vlucht inderdaad voor compensatie in aanmerking komt, tot wel drie jaar terug! Check gewoon even op de site je vluchtnummers van de afgelopen maanden of jaren en kijk of je wat kunt verdienen met je vertraging!Wachttijd vliegveld doorkomen

Zit je nu vast op een vliegveld, dan zijn er best manieren om de tijd te doden. Vaak krijg je een hapje en drankje aangeboden, maar er zijn ook vliegvelden met leuke attracties zoals een enorme glijbaan. Kijk hier voor onze tips voor de leukste manieren om extra tijd op vliegvelden door te komen. Daarnaast kan het handig zijn om gratis wifi te kunnen gebruiken. Hier zie je hoe je gratis wachtwoorden kan opzoeken. 

Kosten AirHelp


AirHelp vraagt tussen de 63 en 150 euro voor haar dienst, afhankelijk van het te claimen bedrag. Reken op ongeveer 25 procent van de betaalde claim. Voordeel is dat je er zelf niets voor hoeft te doen. Je zal niet de eerste zijn die dankzij een vertraagde vlucht een nieuwe reis kan plannen naar een mooie bestemming!

Geen vergoeding


Bedenk trouwens wel dat je in het geval van overmacht door natuurgeweld of een staking, geen vergoeding krijgt. Dat zijn, zo redeneert de wetgever, omstandigheden waar de luchtvaartmaatschappij geen controle over heeft. In dat geval krijg je soms wel een drankje aangeboden of zelfs een hotelovernachting, maar ze zijn het niet verplicht.

Een ander addertje onder het gras is een gemiste vlucht doordat je vorige vlucht vertraagd is. Alleen als je ze samen boekt bij dezelfde luchtvaartmaatschappij, krijg je dan een compensatie. In alle andere gevallen moet je het zelf oplossen.