Digitale camera’s in steeds meer varianten: wildlife tot drone

Slimme Reistips
Digitale camera's zijn er in steeds meer varianten: van speciale wildlife-camera met allerlei sensoren tot steeds compactere drones voor beelden vanuit de lucht. De eerste variant kan mee op safari, de tweede is bijvoorbeeld erg gaaf voor een bootreis!
Een safari in Afrika gepland? Dan denk je al snel aan een digitale camera met flinke zoom. Ideaal om het wild op veilige afstand vast te leggen. Waar minder mensen aan denken, is een speciale wildlife-camera. Die zijn voorzien van een bewegings- en warmtesensor en kan je bijvoorbeeld ‘s nachts in de buurt van je tent of lodge neerzetten om te zien welke dieren er rondscharrelden. Er zijn verschillende varianten, bij Cameratools.nl bieden ze bijvoorbeeld het merk Bushnell aan, die starten bij ruim tweehonderd euro. De sensor reikt dan 25 meter en de reactiesnelheid van de camera – niet onbelangrijk – is 0.3 seconde. Zo snel ben je zelf waarschijnlijk niet…!
Tip van Reisbijbel: “Als je video’s wilt maken van je reis, is een timelapse altijd erg mooi. Zet je camera op statief of maak hem ergens aan vast en zet de timelapse functie bijvoorbeeld aan net voordat de zon onder- of opgaat.”
Digitale camera in de lucht
Met name in de natuur kan je in veel landen, op eigen risico, gerust met een drone vliegen. De bekende fabrikant DJI, ook Reisbijbel vliegt ermee, heeft nu een heel compacte vliegende digitale camera uitgebracht. In allerlei opvallende kleurtjes vliegt de Spark voor je over het water, de bossen, of een kudde olifanten! Deze drone is enorm licht, slechts 300 gram, en dat scheelt aanzienlijk sjouwen. De vliegtijd van een kwartier is prima en de beeldkwaliteit ook.
Het bedienen van een drone vraagt even wat handigheid, oefen er dus thuis vast mee. De Spark kan je uit je hand laten opstijgen en vervolgens met gebaren besturen. Als je met je handen bijvoorbeeld een vierkantje maakt, neemt de drone een ‘selfie’!
Tip van Reisbijbel: “Zorg dat je je ook even verdiept in de verschillende filters voor je camera. Op onze eerste vlucht leken de bossen wel nep, zo scherp was alles. Met de juiste filters en instellingen krijg je wel een realistischer beeld.”
Action cams met extra’s
Niet alleen geschikt voor extreme sporten: de digitale action camera’s. Meest bekend is de Go Pro, de kleine rechthoekige, of inmiddels ook vierkante, cameraatjes waar je echt bijna alles mee kan doen. De junior reporters van Reisbijbel nemen ‘m bijvoorbeeld mee op hun ski’s, als ze gaan kiteboarden, maar ook bij het ziplinen maak je er stoere beelden mee. Behalve Go Pro maakt bijvoorbeeld Sony inmiddels ook action cams. Daarmee kan je zelfs livestreamen en met een speciaal SDXC-kaartje ook tot 50Mbps opnemen. Je bedient de camera met een afstandsbediening.
Olympus heeft een camera die ook je snelheid, GPS, hoogte en de temperatuur meet. Ideaal als je gaat fietsen, bijvoorbeeld in de bergen, maar ook in steden. Leg je route vast, dankzij de enorme groothoek van 204 graden kan je heel veel terugzien.
Tip van Reisbijbel: “Er zitten vaak allerhande ‘hulpstukken’ bij deze camera’s. Zorg dat je ze overzichtelijk opbergt in een stevig tasje. Niets is irritanter dan te moeten zoeken naar de bevestiging voor je camera als je net wilt gaan fietsen, duiken of klimmen!”
Nog verder rondkijken? Bekijk hier bijvoorbeeld onze ervaringen met de Ricoh Theta, waarmee je 360 graden video’s kan maken.