Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Reistips>Fotograferen in 360: steeds makkelijker
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Fotograferen in 360: steeds makkelijker

Geschreven door 

Het is misschien wel de vraag wanneer álle foto's in 360 graden te beleven zijn. Want dat het een meerwaarde is, is duidelijk. Met name om je reisbelevenissen op social media te delen, is een 360-camera en de output daarvan een aanrader!

Bijvoorbeeld om een mooi landschap te delen. Neem je vrienden en bekenden mee op je rondreis door de natuur, laat ze zien hoe hoog de bomen in het woud in Tsjechië zijn of de geweldige bergmeren in Canada. Maar je kan er ook mee filmen. Bijvoorbeeld de Nikon KeyMission neemt op in 4K-scherpe beelden en is zo klein dat je hem makkelijk meeneemt op avontuur, zelfs onder water. Je hebt dan geen speciale behuizing nodig, mits je niet dieper duikt dan 30 meter. 

Even terug trouwens. Een actioncam is niet geschikt om haarscherpe foto's te maken die je groot boven de bank wil hangen. Het is een extra camera, lekker klein en handzaam. Je kan 'm doorgaans op allerlei manieren aan jezelf, je ski's, fiets, auto, camper of boot bevestigen. Omdat je er - juist ja - 360 graden mee opneemt moet je altijd even bedenken of je zelf in beeld wil komen. Ga je echt voor de omgeving, bijvoorbeeld in een mooie tempel of op een uitzichtpunt, dan kan je de camera op een klein statiefje zetten en met je smartphone op afstand aanzetten. Duik achter een rots of muurtje en maak de foto of een video-opname vanaf afstand. 

Actie-video's maken

Extra leuk is het natuurlijk om een 360-graden video te maken waarin je zelf de hoofdrol speelt. Neem hem bijvoorbeeld mee in een zipline, zoals Reisbijbels Joep op de video bij dit artikel doet, in Camp Adventure in Denemarken. Met de Nikon Keymission zoefde hij van platform naar platform, waarmee je de snelheid en omgeving veel beter ervaart dan op een foto of in een tweedimensionale video! Veel extra vaart door massa win er trouwens mee niet mee, de camera weegt nog geen twee ons!

Tips

Groot verschil tussen de 360-camera's en de traditionele actioncams is de prijs. Worden die laatsten door de toenemende concurrentie steeds goedkoper aangeboden, waarbij je wel allerhande upgrades hebt, de 360-camera is nog een investering. De Nikon is net geen 450 euro. Bijvoorbeeld Rollei biedt een instapmodel aan voor 200 euro, niet door Reisbijbel getest. Gelijk geprijst is de Samsung Gear 360, die een vaste handgreep heeft en daardoor wel groter is dan de meeste camera's. 

Ook de bediening van de meeste 360-graden camera's vraagt even wat handigheid, met name omdat je doorgaans verbinding moet maken met je smartphone. Zoek dat thuis, of onderweg in het vliegtuig even af, zodat je eenmaal op reis niet daardoor alsnog het momentum mist! 

YouTube-iconVolg ons Facebook!

  • reportages

  • vliegtickets

  • bijzonderbestemmingen

  • lofoten videoOp auto-avontuur in IJslandSocialmedia-reis door Zuid Amerika

    Rondreis door Togo en Beninfoto-video/video-s/de-terugreis

  • reisoranisatie-logos