Ook voor een roadtrip: pak slim in en bespaar

Toffe Roadtrips

De bagagelimiet bij je verre vliegreis is een zegen. Dan neem je immers nooit teveel mee. Extra kosten voor overgewicht maken dat je zuinig pakt. Maar ook als je een roadtrip maakt, is het goed je bagage te beperken en slim in te pakken. Dat scheelt zelfs geld.

tekst Fleur Besters

Extra gewicht in je auto kost immers meer brandstof. Zorg daarnaast dat je bandenspanning op orde is. Hoe slapper je banden, hoe meer brandstof je verbruikt tijdens de rit. Doorgaans zit er een sticker in je auto, bijvoorbeeld op de deurpost, zonne- of brandstofklep, waarop de bandenspanning staat. Daarnaast is er niet alleen voor campers een maximumgewicht, ook auto’s hebben een maximale draagkracht. Hoeveel dat is, zie je op je kentekenbewijs. Zorg ook dat je losse bagage goed vastzet, of eventueel een net spant om te voorkomen dat bij een aanrijding zware spullen door de auto ‘vliegen’.

Tip van Reisbijbel: “Je zal niet de eerste en ook niet de laatste zijn: de reserveband of benodigde krik zitten helemaal onder alle bagage als je hem nodig hebt, en dan sta je dus langs de weg alles uit te laden als je moet wisselen. Zorg dat je er handig en snel bij kan. Teveel losse zakjes en tasjes in je kofferbak is niet handig.”

Rijden in de bergen

Als Nederlanders hebben we niet zoveel ervaring met rijden in de bergen. En dat kan je geld kosten! Waar je op vlakke wegen met tachtig kilometer per uur soepel doorschakelt naar de vijfde versnelling, moet je bergop juist toeren maken. Dat doe je zo: check of je nog kan versnellen als je het gas intrapt. Lukt dat niet? Dan moet je terugschakelen. Doe je dat niet, dan kan de motor oververhit raken, zeker als je tip één hebt overgeslagen: zorgen dat je niet teveel meeneemt.

Ook bergaf kies je een lage versnelling, zodat de auto op de motor remt. Denk maar aan je remblokjes als je gaat mountainbiken of fietsen in de bergen, die slijten bergaf ook extra snel…!

Boetes en voorschriften

Dat je voor Frankrijk niet één, maar twee alcoholtesters mee moet nemen, dat weten we nu allemaal wel. Maar wist je dat brildragers in Spanje ook een reservebril bij zich moeten hebben? En je in Italië in de zomer niet op winterbanden mag rijden? Even inlezen is een goed idee, de graphic van Pricewise helpt je ook al op weg!