Op reis met auto of camper: check je verzekering…

Pech onderweg. Doorgaans valt alles wel op te lossen onderweg, maar reis je net als Reisbijbel ook met een auto, caravan of camper door Europa, dan is een verzekeringscheck voor vertrek geen overbodige luxe.

Op reis met auto of camper: check je verzekering…
Gekko Reisbijbel

Op reis met auto of camper: check je verzekering…

Pech onderweg. Doorgaans valt alles wel op te lossen onderweg, maar reis je net als Reisbijbel ook met een auto, caravan of camper door Europa, dan is een verzekeringscheck voor vertrek geen overbodige luxe.

Zo strandde Reisbijbel in de zomer met de camper onderweg naar Oostenrijk langs de snelweg. Gebroken V-snaar. En daarna nog een groter mankement. Wet van Murphy heet zoiets. In de praktijk betekent het gedoe, bellen met de ANWB en op zoek naar een goede garage. Geluk bij een ongeluk: een goede verzekering. Zowel de wegenwacht als een camperverzekering, en dus waren de kosten voor twee keer slepen in 16 uur gedekt!

Ken je dekking

Je kunt een verzekering voor pechhulp op maar liefst vijf verschillende manieren afsluiten. Bijvoorbeeld via autoverzekeraar (dit is niet bij alle verzekeraars mogelijk), via de importeur of het autobedrijf, via een pechhulpdienst of via de reisverzekering. In dat laatste geval ben je alleen verzekerd voor pechhulp in het buitenland en niet in Nederland. Je kan tot slot kiezen voor pechhulp on demand, waarbij je een vast bedrag betaalt als je stil komt te staan, denk aan zo’n 120 euro voor het slepen naar de dichtstbijzijnde garage.

Doorgaans is bij de andere pechhulpverzekeraars sowieso het slepen gedekt, maar de dekking van eventuele schade bij een botsing hangt af van je verzekering. Onderverzekering is vervelend, maar uit onderzoek van Pricewise blijkt dat maar liefst veertig procent van de autobezitters oververzekerd is… En dat geld geef je natuurlijk liever uit op reis. Je kan op hun site de tarieven ook vergelijken om te zien welke verzekering het beste bij je past.

Reis je met een caravan of camper?

Ook voor een caravan moet je een aparte verzekering afsluiten. Bij je camper is het bijvoorbeeld ook van belang om te kijken of vervangend vervoer gedekt is, mocht je echt niet verder kunnen rijden. En controleer ook of de de banden van je camper wel goedgekeurd zijn voor je verzekering. Omdat je er doorgaans minder mee rijdt, slijten ze minder. Daardoor kan je er in theorie langer meer door de APK komen. Maar veel verzekeraars willen dat je de banden om de zes tot acht jaar toch vervangt. Het risico op een klapband door uitgedroogd rubber wordt dan namelijk te groot.

 

tekst
Onze reisbestemmingen

Handboek voor de soloreiziger: boordevol tips en tricks

Alleen op reis. Voor velen is het de ultieme droom. En stiekem ook wel een beetje een nachtmerrie. Want wat komt er allemaal kijken bij een soloreis? En is het niet gevaarlijk? Wat moet je allemaal regelen? Uitgeverij Lannoo komt speciaal voor wie wel wil, maar (nog) niet durft met het Lonely Planet Handboek voor de soloreiziger. Boordevol tricks en tips voor de soloreiziger!

Darvaza krater, de poort naar de hel

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de poort naar de hel er uitziet? Dan moet je absoluut een bezoek brengen aan de Darvaza krater in Turkmenistan. De Darvaza krater is een grote krater in het vlakke landschap van Turkmenistan, die al veertig jaar in brand staat. Dit levert zo’n bizar schouwspel op dat de krater door de plaatselijke bevolking 'de poort naar de hel' genoemd wordt.

'Vluchtelingenreizen' naar Lesbos

Een reis boeken bij een Nederlandse reisorganisatie om vluchtelingen te helpen op het Griekse Lesbos. Het klinkt dubbel, maar Sunweb zegt er geen winst mee te willen maken. In samenwerking met Transavia en de Nederlandse samenwerkende hulporganisaties Movement on the Ground bieden ze in februari en maart wekelijkse vluchten, inclusief accomodatie.