Op reis met auto of camper: check je verzekering…

Slimme Reistips

Pech onderweg. Doorgaans valt alles wel op te lossen onderweg, maar reis je net als Reisbijbel ook met een auto, caravan of camper door Europa, dan is een verzekeringscheck voor vertrek geen overbodige luxe.

tekst Fleur Besters

  Zo strandde Reisbijbel in de zomer met de camper onderweg naar Oostenrijk langs de snelweg. Gebroken V-snaar. En daarna nog een groter mankement. Wet van Murphy heet zoiets. In de praktijk betekent het gedoe, bellen met de ANWB en op zoek naar een goede garage. Geluk bij een ongeluk: een goede verzekering. Zowel de wegenwacht als een camperverzekering, en dus waren de kosten voor twee keer slepen in 16 uur gedekt!

  Ken je dekking

  Je kunt een verzekering voor pechhulp op maar liefst vijf verschillende manieren afsluiten. Bijvoorbeeld via autoverzekeraar (dit is niet bij alle verzekeraars mogelijk), via de importeur of het autobedrijf, via een pechhulpdienst of via de reisverzekering. In dat laatste geval ben je alleen verzekerd voor pechhulp in het buitenland en niet in Nederland. Je kan tot slot kiezen voor pechhulp on demand, waarbij je een vast bedrag betaalt als je stil komt te staan, denk aan zo’n 120 euro voor het slepen naar de dichtstbijzijnde garage.

  Doorgaans is bij de andere pechhulpverzekeraars sowieso het slepen gedekt, maar de dekking van eventuele schade bij een botsing hangt af van je verzekering. Onderverzekering is vervelend, maar uit onderzoek van Pricewise blijkt dat maar liefst veertig procent van de autobezitters oververzekerd is… En dat geld geef je natuurlijk liever uit op reis. Je kan op hun site de tarieven ook vergelijken om te zien welke verzekering het beste bij je past.

  Reis je met een caravan of camper?

  Ook voor een caravan moet je een aparte verzekering afsluiten. Bij je camper is het bijvoorbeeld ook van belang om te kijken of vervangend vervoer gedekt is, mocht je echt niet verder kunnen rijden. En controleer ook of de de banden van je camper wel goedgekeurd zijn voor je verzekering. Omdat je er doorgaans minder mee rijdt, slijten ze minder. Daardoor kan je er in theorie langer meer door de APK komen. Maar veel verzekeraars willen dat je de banden om de zes tot acht jaar toch vervangt. Het risico op een klapband door uitgedroogd rubber wordt dan namelijk te groot.

   

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!