Reisfotografie is meer dan een snel kiekje met je smartphone

Slimme Reistips

De ultieme reisfoto laat zien dat je niet hebt stilgezeten. Met name reisfoto's van het dagelijks leven in een andere cultuur maken een onuitwisbare indruk. Hoe kan het dat ervaren reisfotografen dit zo makkelijk lijken te doen en jij maar blijft ploeteren? 

tekst Fleur Besters

Een tipje van die sluier wordt opgelicht tijdens het fotografie-event ReisPiXperience in Amsterdam. Op zaterdag 31 oktober kan je een dag lang seminairs bijwonen, workshops volgen en prestaties bekijken van alle aspecten van reisfotografie. Ervaren reis- en straatfotografen nemen je mee in hun jarenlange zoektocht naar foto's die emotioneren en delen graag hun kennis en ervaring. Fotograaf Jimmy Nelson is keynote speaker! Hij legde in drie jaar tijd met een vijftig jaar oude camera zo'n 35 stammen en volken vast in de meest verre uithoeken van de wereld. 

De fotografiedag heeft een hoog 'hands-on' karakter: elke lezing, presentatie of seminar heeft een praktische insteek en beantwoordt de ‘hoe-doe-je-dat-vraag’, zodat de je daadwerkelijk informatie en tools krijgt om zelf aan de slag te gaan. De dag start om half tien en duurt tot 17 uur. In de grote zaal – met maar liefst 9 beamers en schermen – zullen o.a. Jan Vermeer, Jimmy Nelson, Jurjen Drenth, Chris Stenger en Marieke van der Velden presentaties geven. De lezingen en seminars in de kleine zaal zullen de andere thema's van reisfotografie belichten; straatfotografie, avond- en nachtfotografie, architectuurfotografie en zwart-wit fotografie. Fokko Muller, Bas Meelker, Marcel Scholing, Jeroen Roosen en Bob Luijks zullen hun ervaringen tijdens deze sessies delen.

We hebben de organisatoren natuurlijk vast wat tips ontfrutseld om -letterlijk- onderweg goede foto's te maken:

  • Ga wandelen of fietsen! Dan heb je de beste uitgangspositie om zelf te beslissen wanneer je stopt om een foto te maken. Je kunt de omgeving optimaal bekijken, een goede compositie maken of al van te voren een goed fotomoment zien aankomen.
  • Vanuit een hobbelende bus ben je zeker niet in het voordeel. Toch is het de moeite waard om ook eens in bus of trein wat foto’s te maken: van medereizigers, als ze daar geen bezwaar tegen hebben, of gewoon door het raam naar buiten. Zorg dus dat je altijd bij het raam zit met een goede blik op de omgeving.
  • Bewegingsonscherpte door het raam van de treincoupé of vanuit een snel varende boot kan best aardig zijn om te laten zien dat je echt vooruit gaat. Een groothoeklens is de beste keus en met de sluitertijd rond 1/8 seconde krijg je de omgeving mooi in ‘beweging’.

Meer informatie over ReisPIXperience vindt je hier, via deze link kan je ook meteen kaarten kopen.