Rondreizen of vaste plek: voor- en nadelen

Rabac Istrië Kroatië

Slimme Reistips

De een wil liever op een vaste plek blijven op reis, de ander kiest voor een rondreis. De grootste verschillen op een rij.

tekst Fleur Besters

Is het met de toegenomen mobiliteit al moeilijk genoeg een reisbestemming te kiezen, eenmaal een regio of land gekozen, komt de volgende vraag: wordt het een rondreis of kies je voor een vakantiehuis?

Voordelen vakantiehuis


Met een vakantiehuis kies je vaak voor wat meer privacy. Je bent niet gebonden aan een vakantiepark, maar kan juist een huis huren op een afgelegen plek. Ideaal als je rust zoekt en bijvoorbeeld met de auto of fiets op pad wil in een bepaalde regio. In bijvoorbeeld Griekenland kan je vaak een huis met eigen zwembad huren, fijn als je met je gezin reist, of met een groep. Bijvoorbeeld Interhome.nl biedt zulke huizen aan.

Een ander voordeel van het huren van een vakantiehuis is de mogelijkheid om zelf te koken. Dat kan trouwens ook een nadeel zijn, je wil misschien juist níet koken! Je kan dan wellicht een kookcursus boeken, bijvoorbeeld in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn veel mogelijkheden.Voordelen rondreis


Ga je echter wat verder weg, of wil je een Europees land echt goed leren kennen? Dan is juist een rondreis heel aantrekkelijk. Bijvoorbeeld Tenzingtravel.nl neemt je mee naar alle continenten, behalve Europa. Boek je een georganiseerde rondreis, dan hoef je onderweg vrijwel nergens aan te denken. Je bent wellicht meer kwijt dan wanneer je het zelf zou regelen, maar hoeft je er ook niet druk om te maken.

Maar, met de keuze voor een rondreis ben je er ook nog niet. Want wordt het een groepsreis, of ga je alleen of met je gezin een rondreis maken? Of verzamel je een groep vrienden om mee te reizen? En je kan je laten rijden, maar bijvoorbeeld Zuid-Korea leent zich ook uitstekend voor een rondreis waarbij je zelf rijdt. Helemaal gaaf is een rondreis per trein, bijvoorbeeld in Afrika.

Bekijk op de landenpagina's van Reisbijbel de verschillende reportages over reizen en bezoek de sites van reisaanbieders op die pagina's om erachter te komen wat het beste bij jou past!