Vertraging? Haal je recht !

Slimme Reistips

Meer dan vierentwintig uur na de oorspronkelijke vertrektijd keek ik om vier uur in de nacht door een vliegtuigraampje naar een groep Indiase monteurs die bij het licht van zaklantaarns aan één van de motoren van de Boeing stonden te sleutelen. Na zes weken van uitvallende elektra, douches waar je een schok van krijgt, niet werkende kranen, doorstromende toiletten en kapotte voertuigen langs de weg, gaf dat toch wel een wat dubbel gevoel. Niet aan te bevelen als je vliegangst hebt waarschijnlijk.

tekst Theo Molenaar

  Het toestel zou volgens planning de nacht ervoor vertrokken moeten zijn, maar na urenlang wachten, kreeg ik de mededeling dat de vlucht niet zou gaan. Nog weer wat uren later arriveerden we in het vijfsterrenhotel, keurig geregeld door de luchtvaartmaatschappij. Dat lijkt misschien een genot, maar dat is het meestal niet als je weinig meer kunt doen dan eten, slapen, eten en vertrekken. Voor contact met het thuisfront over internet moest je wel betalen, want zoals gebruikelijk in dure hotels was de WiFi verre van gratis.    

  Gelukkig bleek de straalmotor uiteindelijk vakkundig gerepareerd en ruim zesentwintig uur na de beoogde aankomsttijd arriveerde ik op Schiphol. Met uitgesproken en gedrukte excuses van de luchtvaartmaatschappij. En een kortingsbon van 50 euro, waarbij je wel binnen drie weken moest wegvliegen.

  Er werd met geen woord gerept over een eventuele schadevergoeding. Ook het raadplegen van de website van de luchtvaartmaatschappij bracht geen uitkomst. Maar gelukkig is ook daar een app voor. Of je kunt het op het web opzoeken. Ik had recht op een aardige schadevergoeding zo bleek. Maar dat recht halen kan soms toch lastig zijn, omdat de maatschappij zich kan beroepen op overmacht, je de juiste formuleringen moet gebruiken en het mogelijk is dat (juridische) vervolgstappen nodig zijn. Daarom kan het handig zijn om de hulp van een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Dat is in ieder geval wat ik besloot.

  Uiteindelijk bleek ik recht te hebben op 600 euro schadevergoeding minus wat kosten. Toch goed voor een extra reisje. Je zou haast willen dat je vaker vertraging had… 

  Europese gemeenschap.
  Je rechten bij de hand:

  Vlucht-vertraagd.nl.
  Mijn hulp bij het halen van mijn recht:

   

  Over ‘Air passenger rights’ en andere handige reisapps:
  Tien redenen om een ipad mee te nemen op reis.

   

   


  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!