Tip: Museo de Arte Fundación Ortiz-Guardián in León, Nicaragua

Verre Avonturen

Leon is een koloniale stad gesticht door de Spanjaarden, en dus gekenmerkt door een grid van vierkante blokken, veel lage huizen, geschilderd in een zachte pasteltinten, met pannendaken en weinig raamoppervlak. En door pleinen met kerken en kathedralen met fotogenieke gevels.

tekst Theo Molenaar

  Lopend door Leon stuit ik op een onverwachte attractie, een museum dat een grote collectie kunstwerken bevat, lopend van 16e eeuwse schilderingen tot moderne video installaties. De 16e en 17e eeuwse kunst bestaat voornamelijk uit religieuze afbeeldingen van devoot schuin naar boven kijkende heiligen en smetteloos naar middeleeuwse mode geklede schaapherders die in een keurig opgeruimde stal naar een bovenmaatse baby staren met een blik die ze van hun kudde lijken te hebben overgenomen. De baby zal later uitgroeien tot waarschijnlijk de enige man waarvan meer afbeeldingen gemaakt zijn dan van Ché Guevara. Ook hij stierf jong en had een baard.

  De oudere schilderijen zijn vooral van iets minder bekende Europese meesters (uit de school van…. ). Ze zien er nog goed uit, ondanks dat ze tentoongesteld worden in kamers rond een tweetal binnenplaatsen waarbij alle deuren openstaan. Langs de louvreluiken aan de straatkant komt af en toe een lawaaierig walmende brommer voorbij. En een fris briesje strijkt verkoelend langs de doeken, want het is zeker 35 graden buiten.

  Hier hoeft een museum vast niet jarenlang dicht voor een verbouwingkje, zoals in Amsterdam de gewoonte is. Sterker nog, op één van de binnenplaatsen wordt gezaagd en geschilderd. En er worden werken gerestaureerd in de openlucht.

  De moderne kunst, litho's en zeefdrukken van onder meer Rubens, Picasso en Chagall. En van de Latijns Amerikaanse schilders als Diego Rivera, en Fernando Botero. Verder veel eigentijdse kunst uit midden Amerika en Cuba, die van een heel ander niveau is dan wat je in de vele winkels voor toeristen ziet, hangt grotendeels buiten. Weliswaar onder een pannen afdak van een meter of twee en niet in de zon, maar sommige werken bewegen zelfs op deze vrij stille dag in de wind.

  Bij elkaar een heel indrukwekkende privé verzameling van honderden werken. Voor 1 dollar toegankelijk. En met personeel dat het licht achter je weer uit doet want echt druk is het niet.

  Na het revolutionaire museum met ook hier weer veel Che en vergeelde zwart wit prentjes van rommelig geklede jongemannen met antieke wapens die zich meestal in een jungle te lijken bevinden een onverwacht genoegen.

  Theo schrijft niet alleen reisverhalen. Hij maakt tijdens zijn reizen ook prachtige foto's. Die vind je op zijn website: Pictures.TheoMolenaar.nl

   


  Inspiratie voor Nicaragua

  Toffe Roadtrips

  Midden in het Lago de Nigaragua doemen twee vulkanen op. Het zijn Concepción en Maderas. Samen vormen zij Isla Ometepe, een eiland van 276 vierkante kilometer in omvang. Ver van alle hectiek van het vaste land is Ometepe een

  Lees Meer Door: Koen Samson

  Verre Avonturen

  Leon is een koloniale stad gesticht door de Spanjaarden, en dus gekenmerkt door een grid van vierkante blokken, veel lage huizen, geschilderd in een zachte pasteltinten, met pannendaken en weinig raamoppervlak. En door pleinen met kerken en kathed

  Lees Meer Door: Theo Molenaar

  Reisorganisaties Nicaragua

  Reizen naar Nicaragua

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Rondreizen

  Rondreis Nicaragua en Costa Rica

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nicaragua en Costa Rica is veel afwisseling aanwezig. In Costa Rica, waar we de reis beginnen, vind je volop natuur. Dierenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. In Nicaragua vind je de koloniale steden en

  Land : Nicaragua
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 2298.00
  Lees Meer
  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!