Tip: neem reservekleding mee op een lange trein- of busreis

Slimme Reistips

Iedereen die veel gereisd heeft heeft wel eens een lange bus- of treinrit moeten maken. Zulke lange reizen kunnen een behoorlijke beproeving zijn. Een reis van 20 uur in een overvolle bus tussen kippen en varkens levert achteraf een mooi verhaal op, maar op het moment zelf is het toch even afzien.

Gelukkig worden de lange afstandsbussen en -treinen in de wereld over het algemeen steeds luxer. Een reis van 20 uur of meer is toch net even wat aangenamer wanneer je een comfortabele stoel hebt en er toilet en airco aan boord is.

tekst Reisbijbel

Toch zijn er nog een hoop landen in de wereld waar het reizen per bus of trein een ware beproeving is en ook een erg lange reis in een trein of bus die wel comfortabel is kan toch nog behoorlijk vermoeiend zijn.

Een aanrader is om op zulke lange trein- of busreizen een set extra kleding mee te nemen. Vaak kun je je onderweg bij een trein- of busstation wel even snel verkleden en je even snel wassen. Meestal voel je je na zo'n verkleed- en waspartij als herboren, zodat je reis met frisse moed kunt vervolgen.
Ook kan de extra kleding van pas komen tegen de kou. Aan boord van treinen en bussen met airco kan het namelijk – met name 's-nachts – heel erg koud zijn.