Toch nog snel op vakantie? Zo doe je dat!

Slimme Reistips

Je kan natuurlijk een jaar van te voren je vakantie regelen. Het scheelt je misschien wat in ticketprijs, maar last minute keuzes maken kan ook geld schelen. En, het houdt er wat meer avontuur in. Hoe kom je nu het snelst thuis weg?

tekst Fleur Besters

De allerbeste relaxed op reis-tip is natuurlijk een permanente voorbereiding. Voor wie graag en veel reist, is het slim om thuis de belangrijkste vakantiespullen per reisseizoen vast in dozen klaar te hebben liggen. De skispullen van de Reisbijbel junior reporters bijvoorbeeld, die liggen standaard frisgewassen en gecheckt op de juiste maat klaar in een skibox. Voor de zomerreizen is er een doos met zonnebrillen, sarongs, petjes die je in Nederland niet draagt en lange, wijde broeken voor islamitische landen. Daarnaast hebben we een standaard kleine (medische) kit klaarliggen, met bijvoorbeeld sporttape, verfrissingsgel voor je handen, ORS en paracetamol. Dat scheelt bij een last minute vertrek enorm veel gestress, maar ook als je twee of meer keer per jaar op reis gaat loont het al om even na te denken waar je je spullen opbergt na een reis!

Parkeren Schiphol goedkoop regelen

De keuze voor je reisbestemming is natuurlijk ook cruciaal. Kies je een georganiseerde trip of ga je voor een ticket en ter plekke geregeld onderdak. Je hebt reisorganisaties die je een verrassingstrip aanbieden, zoals srprs.me, dat scheelt echt nadenken en je hoeft alleen je vervoer naar Schiphol te regelen. Parkeren Schiphol boeken en de prijzen vergelijken van parkeren, is bij een goedkope last minute vaak noodzakelijk, want zulke vluchten sluiten niet altijd aan bij de treintijden. Denk ook eens aan een korte trip naar bijvoorbeeld Tsjechië of Servië, waar je een paar dagen in de stad prima kan combineren met outdooropties.

Check je paspoort en vaccinaties

De laatste tip is een heel gebruikelijke, maar het zal iedereen wel eens zijn overkomen: check of je paspoort en inentingen nog geldig zijn. Je zal niet de eerste zijn die er op Schiphol achterkomt dat je paspoort nog een half jaar geldig had moeten zijn voor je bestemming, en de regels zijn echt streng. Ook voor reizen naar verre landen, en bijvoorbeeld het Midden-Oosten, is het echt noodzakelijk om je vaccinaties op orde te hebben. Check als je een last minute met je gezin boekt ook altijd even of je naar een malariagebied reist. Met jonge kinderen wil je dat wellicht liever vermijden!

Enne, maar dat geldt voor alle reizen: vermijdt de massa. Trap niet in de val een goedkope last minute naar een resort te boeken. Zoek liever even door naar een wat onbekendere bestemming met kortere vliegduur, waardoor de tickets ook betaalbaar zijn. Zon is op veel meer plekken te vinden, en bijvoorbeeld Montenegro, Portugal of Hongarije zijn een stuk minder druk dan de bekende vakantieplekken. Ga je naar Azië? Denk dan eens aan Vietnam, in plaats van Thailand.