Vijf tips om het beste reisspel voor onderweg te kiezen

Slimme Reistips
Urenlang spellen spelen in de woestijn van Egypte, aan zee in Frankrijk of in de camper in Californië. Dat deden we als twintigers, maar ook op de gezinsreizen. Reisbijbel testte in samenwerking met 999Games en op basis van zo'n 25 jaar spelervaring oude vertrouwde spelletjes, maar ook de nieuwste varianten.
Nog voordat je nadenkt over wat voor soort spel je leuk vindt, vast een eerste tip. Bedenk goed waar je de spellen wil gaan spelen. Reisbijbel doet dat zowel onderweg, bij de gate, aan een meertje of in het restaurant. We verpakken spelletjes daarom vaak in losse, afsluitbare plastic zakjes, in plaats van de doosjes waar ze meestal inzitten. Neemt weinig ruimte in, en ze zijn zo vaak steviger verpakt.
Compact reisspel
Goed om vooraf te bedenken bij het uitzoeken van een reisspel is hoeveel ruimte je in je bagage hebt en wanneer je de spellen wilt spelen. Reisbijbel vliegt geregeld, ook met kinderen. Een stok kaarten is dan prima voor op het vliegveld, maar de tiny tins met allerlei bekende spelletjes zoals Set en het blufspelletje Love Letters zijn dan ook ideaal. Piepklein, maar nog steeds goed bruikbaar. Je stopt ze letterlijk zo in je zak!
Ook verantwoord zijn woordspelletjes. Goed alternatief voor Wordfeud-verslaafden, als wifi ontbreekt. Dobbelen en woorden leggen, en zoals de makers van 999Games altijd proberen: iedereen is actief tijdens elke speelronde.
Reisspellen als varianten van Kolonisten van Catan
Kolonisten van Catan is natuurlijk een geweldig spel voor lange vrije avonden. Maar om het mee op (vlieg)reis te nemen, dat is ook wat overdreven. Er zijn vier alternatieven als reisspel: het kaartspel voor twee personen (met, zo ontdekten wij, inmiddels heel veel uitbreidingen), het kleine bordspel voor op reis, de mini-editie Catan én het dobbelspel. Alle drie hebben voor- en nadelen, maar het tactische element is overal aanwezig. Op vliegvelden en in de trein is het dobbelspel onze keuze.
Reisspel voor aan zwembad
Halli Galli is net als bijvoorbeeld Set of Uno een lekker snel door te spelen spel. Nadeel is wel dat de kaarten zeker op reis snel smoezelig worden. Ook aan het strand, in de trein of aan het zwembad is het immers leuk om te doen. De makers van Halli Galli hebben daarom een variant gedacht die spatwaterdicht is en tegen een stootje kan!
Dobbelstenen doen het ook altijd goed onderweg. Navraag bij de Reisbijbel-redacteuren leverde de Story Cubes als outsiders op! Mooie aanleiding voor gesprekken onderweg, en daar heb je op vakantie fijn veel tijd voor!
Reisspel zonder taal
Leuk voor als je onderweg nieuwe reisvrienden maakt: het spelletje Vlotte Geesten veroorzaakt bij Reisbijbel vaak hilarische taferelen. Het veroorzaakt steevast veel lawaai en competitie onderling. Dit soort spellen is vooral leuk omdat je het met een grote groep kan doen, zelfs als je elkaars taal niet spreekt. Ook een spel als Koehandel is de moeite waard om daarvoor in te zetten, print desnoods de gebruiksaanwijzing even vooraf uit in de taal van het land dat je bezoekt! 'Dierendobbelen' is ook zo'n spel, en iets dat kinderen al jong kunnen spelen.
Nadenken in je eentje
Onderweg zijn Smart Games bijvoorbeeld ook een aanrader. Driehoeken stapelen, allerlei Tetris-varianten of bijvoorbeeld Noah’s ark, met magneetjes. Voordeel is dat ze zowel voor volwassenen als voor kinderen uitdagend genoeg zijn. Een ander spel dat je handig mee kan nemen en voor kinderen ook fijn is om alleen te doen, is Colour Code. Laat de doos gewoon thuis en stop de inhoud in een klein zakje. Ideaal ook om samen te doen met een vakantievriendje dat een andere taal spreekt!
We zijn uiteraard benieuwd naar jullie tips! Stuur ze in via onze Facebook-pagina.