Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Reistips>Winter in Zweden: bereikbaarder dan je verwacht
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Winter in Zweden: bereikbaarder dan je verwacht

Geschreven door 

Terwijl steeds meer reizigers in de zomer en het voorjaar naar Zweden reizen voor een flinke portie avontuur en frisse lucht, is de drempel in het winter nog steeds hoog. Want winter in Zweden, dat is vast een vakantie in het donker, veel te ver rijden en trouwens: Scandinavië is hartstikke duur. Of toch niet? We checkten vijf vooroordelen over wintersport in Zweden bij Visit Sweden!

Is Noorwegen langzaam wat bekender aan het worden als wintersportbestemming, Zweden lijkt nog een hiddem gem. Niet voor Pauline van den Brandhof natuurlijk, pr-manager van Visit Sweden. Reisbijbel was er in het voorjaar al, en flink onder de indruk van de waanzinnige natuur, de fijne mentaliteit van de Zweden én de vele outdoormogelijkheden. Reden genoeg dus om toch maar eens te checken of Zweden een goede wintersportoptie is.

Dalarna is volgens Visit Sweden gezien het klimaat een van de meest sneeuwzekere skibestemmingen van Zweden. En, net als in de zomer, Zweden heeft veel te bieden op outdoorgebied. In Idre Fjäll en Orsa Grönklitt zijn alle activiteiten binnen het dorp gesitueerd. Ontmoet er rendieren, ga erop uit met de hondenslede, stap op een sneeuwscooter of leer meer over de Sámi cultuur.

Landschap

Zweden heeft geen fatsoenlijke skipistes

Maar wintersport betekent uiteindelijk toch allereerst skiën of snowboarden. De Alpen zijn dan misschien niet helemaal sneeuwzeker, maar er zijn wel voldoende pistekilometers. Hoe zit dat in Zweden? Pauline: "Je trekt je latten bij je huisje aan en dan is het: 'Gaan met die banaan'. Dus je hoeft niet eerst met een busje, trein of met de auto naar de skiliften en daar in de rij aansluiten. Dalarna in midden-Zweden heeft niet dezelfde hoogte als de Alpen, maar de weidsheid maakt het wel uniek."

Het skigebied van Orsa Grönklitt ligt bijvoorbeeld maar op 410 tot 560 meter, maar biedt wel 23 afdalingen en 14 liften. Idre Fjäll ligt daarboven op 584 tot 892 meter en biedt 40 afdalingen met in totaal 28 km piste. Daarvan zijn er tien zwart en vijf rood. Er is ook een Funpark en er zijn sneeuwkanonnen. 

Rendieren

Wintersport in Scandinavië is veel duurder dan een weekje skiën in Oostenrijk

Ook in Zweden kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Maar een accomodatie met vervoer per ferry is al voor 149 euro te boeken. Zelfs de prijzen in de schoolvakanties vallen mee, bijvoorbeeld bij Pharos Reizen. Je overnacht vlakbij de pistes en je kan natuurlijk zelf je eten meenemen in de auto. En, het is overal veel rustiger dan in de Alpen. Een skipas voor volwassen kost zo'n 175 euro voor een week. 

Je hebt amper zonlicht in de Zweedse winters

Wie al met kerst wil gaan, skiet inderdaad deels in het donker. Veel pistes zijn wel verlicht. Vanaf februari is het weer langer licht. Pauline: "En als je geluk hebt, na een zonnige dag, danst ’s avonds het noorderlicht boven je in de hemel. Dat is zoiets magisch, dat wil je een keer mee gemaakt hebben."

Zonnetje

Zweden? Veel te ver rijden, dat red je niet in een week

Als je boekt bij BuroScanbrit of Pharosreizen reis je met je eigen auto, inclusief een bootovertocht vanaf het Duitse Kiel. Pauline: "Je reis begint dus met een luxe overtocht naar Oslo of Göteborg en dan is het nog een paar uurtjes rijden naar je rode stuga waar je winteravontuur begint." Reisbijbel reisde al eens zo voor een weekje naar Noorwegen en dat beviel erg goed. Je omzeilt namelijk de drukte in Duitsland en de Alpen en de boot is zo leuk, daar begint je vakantie al. Bedenk wel dat eten aan boord relatief duur is, maar een picnic op je kamer kan ook! 

Sneeuwscooter

Apres ski? Daar houden Zweden niet van, en de drank is sowieso duur

In de dorpjes zijn zeker voldoende mogelijkheden om na een dag in de winterkou een drankje te drinken. Alcoholische versnaperingen zijn inderdaad wel duurder dan bij ons, weet Pauline van Visit Sweden. Maar je gaat met de auto, dus wat let je om zelf iets mee te nemen om te drinken in je eigen rode stuga?

Meer lezen over wintersport in Dalarna? Dat kan hier

Wintersport met kinderen

YouTube-iconVolg ons Facebook!

  • reportages

  • vliegtickets

  • bijzonderbestemmingen

  • lofoten videoOp auto-avontuur in IJslandSocialmedia-reis door Zuid Amerika

    Rondreis door Togo en Beninfoto-video/video-s/de-terugreis

  • reisoranisatie-logos

Zweden Avontuur, actie en comfort in oeroude bossen

Zwr04
€ 1098.00
In een landschap van uitgestrekte bossen en talloze meren breng je een avontuurlijke en comfortabele week door. Je maakt een tweedaagse kanotocht waarbij je overnacht in een authentieke tent en maakt wandelingen ...

Groepsreis Zweden, 14 daagse rondreis

Zweden Kano
€ 1139.00
Gezellig natafelen bij het kampvuur en genieten van een langzaam ondergaande zon, wat een geweldige tijd in Zweden! Het gevoel van vrijheid die Zweden en deze groepsreis je geven, staan borg voor het