1 week, 5 steden in 4 landen Deel 2: Bratislava

Toffe Roadtrips

Nabij het drielandenpunt Oostenrijk-Hongarije-Slowakije ligt Bratislava. Wenen en Budapest liggen om de hoek.

Bij aankomst op het station van Bratislava lopen we tegen een jongen met dreadlocks op. Hij werkt voor het Orange Hostel. De perfect Engels sprekende jongen weet ons te vertellen dat het momenteel laag seizoen is en dat het orange Hostel het enige is dat open is. De taxirit er naar toe is inbegrepen. Aangezien we vinden dat we 's ochtends al te veel tijd hebben verspild met naar het verkeerde station gaan, besluiten we op het aanbod van de jongen in te gaan.

tekst

  Vanuit een taxi is het altijd leuk een stad te bekijken. De norsige chauffeur stuurt ons door de brede straten met aan beide kanten oneindig veel grote oostblok gebouwen. De man bromt dat hij geen Engels spreekt maar alleen Russisch. Deze stad voelt nu al heel anders dan Praag.

  Bratislava kent twee gezichten. Zo heeft ook deze stad zijn staré mesto; oude stad. Totaal gerenoveerde keurige straatjes en barokke paleizen. Flanerende stelletjes op beboomde pleintjes.

  En aan de andere kant de nové mesto, of te wel; De nieuwe stad. Voormalig oostblok te grazen genomen door het kapitalisme. Grote logge gebouwen beplakt met gigantische reclame. Overal!

  De stad is in de afgelopen 80 jaar verzevenvoudigd. Inmiddels leven hier 450.000  Slowaken. Daarmee is het veruit de grootste stad van Slowakije. Het historische centrum is klein. De mensen leven in de flatgebouwen.
   
  Orange Hostel blijkt gevestigd in één van de treurige gebouwen. We betalen veel geld voor een kamer met twee bedden en een prullebak. Achter tralies is ons uitzicht op grijze afbladderende flats. Veel tijd brengen we echter niet door op deze plek.
   

  We genieten van de stad. Zowel van het imponerende 'nieuwe' deel als van het oude. Wederom eindigt onze dag op één van de vele terrassen die de stad rijk is.

  De volgende ochtend beklimmen we nog vóór het ontbijt de heuvel waar Bratislava's hrad (kasteel) op staat. Vanaf deze heuvel hebben we mooi uitzicht over de stad. Nu zien we het pas goed. Aan de overzijde van de donau liggen kilometers aan flatgebouwen. Waar je ook kijkt… We lijken omsingelt door de grijzen kolossen.


  De donau stroomt hard. Gelukkig is er de SNP-brug.(Brug van de slowaakse nationale opstand) De joodse wijk is verwijderd voor de bouw van deze brug. Het is een indrukwekkend bouwsel. In de pyloon lijkt ooit een UFO geland te zijn, maar het is een café/restaurant. Het uitzicht schijnt fenomenaal te zijn. Maar daar hebben wij natuurlijk geen tijd voor. Wij gaan door naar Hongarije; Budapest
   


  Inspiratie voor Slowakije

  Toffe Roadtrips

  Nabij het drielandenpunt Oostenrijk-Hongarije-Slowakije ligt Bratislava. Wenen en Budapest liggen om de hoek.

  Bij aankomst op het station van Bratislava lopen we tegen een jongen met dreadlocks op. Hij werkt voor het Orange Hostel.

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Reisboeken en gidsen over Slowakije

  Reisgidsen

  Reisgids Slowakei - Slowakije | Michael Müller Verlag

  Zeer gedegen duitse reisgids. Zowel achtergronden over cultuur, bevolking als landschap, maar ook veel praktische informatie over hoe je waar wat zou willen zien. Aandacht voor alle aspecten van de regio.Das kleine Land zwischen Hoher Tatra und

  Land : Slowakije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 22.95
  Lees Meer
  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!