1 week, 5 steden in 4 landen Deel 2: Bratislava

Toffe Roadtrips

Nabij het drielandenpunt Oostenrijk-Hongarije-Slowakije ligt Bratislava. Wenen en Budapest liggen om de hoek.

Bij aankomst op het station van Bratislava lopen we tegen een jongen met dreadlocks op. Hij werkt voor het Orange Hostel. De perfect Engels sprekende jongen weet ons te vertellen dat het momenteel laag seizoen is en dat het orange Hostel het enige is dat open is. De taxirit er naar toe is inbegrepen. Aangezien we vinden dat we 's ochtends al te veel tijd hebben verspild met naar het verkeerde station gaan, besluiten we op het aanbod van de jongen in te gaan.

tekst Reisbijbel

Vanuit een taxi is het altijd leuk een stad te bekijken. De norsige chauffeur stuurt ons door de brede straten met aan beide kanten oneindig veel grote oostblok gebouwen. De man bromt dat hij geen Engels spreekt maar alleen Russisch. Deze stad voelt nu al heel anders dan Praag.

Bratislava kent twee gezichten. Zo heeft ook deze stad zijn staré mesto; oude stad. Totaal gerenoveerde keurige straatjes en barokke paleizen. Flanerende stelletjes op beboomde pleintjes.

En aan de andere kant de nové mesto, of te wel; De nieuwe stad. Voormalig oostblok te grazen genomen door het kapitalisme. Grote logge gebouwen beplakt met gigantische reclame. Overal!

De stad is in de afgelopen 80 jaar verzevenvoudigd. Inmiddels leven hier 450.000  Slowaken. Daarmee is het veruit de grootste stad van Slowakije. Het historische centrum is klein. De mensen leven in de flatgebouwen.
 
Orange Hostel blijkt gevestigd in één van de treurige gebouwen. We betalen veel geld voor een kamer met twee bedden en een prullebak. Achter tralies is ons uitzicht op grijze afbladderende flats. Veel tijd brengen we echter niet door op deze plek.
 

We genieten van de stad. Zowel van het imponerende 'nieuwe' deel als van het oude. Wederom eindigt onze dag op één van de vele terrassen die de stad rijk is.

De volgende ochtend beklimmen we nog vóór het ontbijt de heuvel waar Bratislava's hrad (kasteel) op staat. Vanaf deze heuvel hebben we mooi uitzicht over de stad. Nu zien we het pas goed. Aan de overzijde van de donau liggen kilometers aan flatgebouwen. Waar je ook kijkt… We lijken omsingelt door de grijzen kolossen.


De donau stroomt hard. Gelukkig is er de SNP-brug.(Brug van de slowaakse nationale opstand) De joodse wijk is verwijderd voor de bouw van deze brug. Het is een indrukwekkend bouwsel. In de pyloon lijkt ooit een UFO geland te zijn, maar het is een café/restaurant. Het uitzicht schijnt fenomenaal te zijn. Maar daar hebben wij natuurlijk geen tijd voor. Wij gaan door naar Hongarije; Budapest
 


Inspiratie voor Slowakije

Toffe Roadtrips

Nabij het drielandenpunt Oostenrijk-Hongarije-Slowakije ligt Bratislava. Wenen en Budapest liggen om de hoek.

Bij aankomst op het station van Bratislava lopen we tegen een jongen met dreadlocks op. Hij werkt voor het Orange Hostel.

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Slowakije

Reisboeken en gidsen over Slowakije

Wegenatlassen

Wegenatlas Autoatlas Slowakije | Freytag & Berndt

Bijzonder gedetaileerde wegenatlas van Slowakije.Ook voor de fietser zeer goed te gebruiken. Er staat veel informatie op als bezienswaardigheden, campings, benzinepompen etc. Ook het landschap is goed te lezen. Met register en een behoorlijk aantal

Land : Slowakije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 21.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Moravia - Tsjechie | Marco Polo

Uitstekende deelkaart van ht oostelijk deel van Tsjechië  . Met informatie als benzinepompen, kilometerafstanden, toeristische symbolen. Met index en enkele stadsplattegronden. Hauptkarte im Maßstab 1:200 000, beidseitig bedruckt/ Übersichtsk

Land : Slowakije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart 3323 Adventure Map Slovakia - Slowakije | National Geographic

Wegenkaart van Slowakije met vermelding van veel bezienswaardigheden, nationale parken en attrakties. Watervast en scheurvast. Juist door deze vermeldingen onderscheidt de kaart zich van andere wegenkaarten. National Geographic's Slovakia Adventu

Land : Slowakije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Slovakia - Slowakije | Marco Polo

Duidelijke wegenkaart van Marco Polo: alle wegen, zowel de verharde als belangrijke onverharde wegen zijn weergegeven.  Mooie toeristisch interessante wegen die de moeite waard zijn, zijn groen gearceerd. Veel toeristische informatie is toegevoegd

Land : Slowakije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer
close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!