Het Oostblok, de Sovjet-Unie, de Koude Oorlog: ietwat spannende termen in Nederland, een beeld gevoed door films, geschiedenisboeken en, voor de dertig plussers onder ons, het journaal. In de Noord-Poolse stad Gdańsk beleef je hoe het écht
1 week, 5 steden in 4 landen Deel 4: Krakau
Reportages
In één week 5 steden in 4 landen. Stad nummer vier; Krakau!
Om 5:30 uur rijdt de trein het station van Krakau (Kraków) binnen. Krakau is na Warschau en Lodz de derde stad van Polen. Tot 1596 was dit de hoofdstad van dit Oost-Europese land. Er zijn mensen die beweren dat dit de mooiste stad van Europa is. Na Praag, Bratislava en Budapest hebben we inmiddels al aardig wat vergelijkingsmateriaal. Ben benieuwd…
Nog slaperig vinden we onze weg op het station. Het harde, schelle Pools doet pijn aan de oren. Net als in Budapest worden we ook hier opgevangen door dames van het Toerismebureau. Het meisje dat ons onder haar hoede heeft genomen, is akelig wakker. Ze regelt van alles voor ons. Na een halve week hele dagen door steden slenteren en afgelopen nacht in een trein te hebben gebivakkeerd, zijn we hier wel aan toe. Ze regelt een slaapplaats en een taxi. En dat is goed.
De taxi brengt ons naar een hostel dat buiten het historisch centrum ligt. Het is pas 6:15 uur en onze kamer is pas om 13:00 uur beschikbaar. Er zit dus niets anders op dan maar wat te gaan rondlopen in de nog uitgestorven stad. Eigenlijk hadden we liever op dit moment even wat bijgeslapen.
Een bak koffie en de ochtendzon maken dat Krakau er mooi uitziet. De stad ontwaakt en dat is een leuk gezicht. Dametjes vegen hun stoep en openen hun stalletjes De verkoop van de gevlochten broodringen met maanzaadjes kan beginnen.
We lopen het Rynek Glowny (Grote Markt) op. Het 200 vierkante meter grote centrale plein is Europa's oudste middeleeuwse plein. We vergapen ons aan de Raadhuistoren (Ratusz), de lakenhal (Sukiennice), de kerk van St. Adalbert (Sw. Wojciech) en aan de rand de Mariakerk (Kosciol Mariacki), alwaar iemand elk uur even de trompet blaast. Het is inderdaad een prachtig plein.
Onze wandeling vervolgt zich richting het Zuiden van de stad naar de Wawelheuvel. Op deze 288 meter hoge heuvel, ligt een Kathedraal en een Koninklijk Paleis. In dit paleis hebben eeuwenlang de Poolse koningen gewoond, en die liggen er nu nog bergaven. Één van hen was Casimir de Grote die in 1364 de nog steeds bestaande universiteit stichtte.
In Polen is tijdens WO II door de Duitsers goed huis gehouden. Het centrum van Warschau bijvoorbeeld, hebben ze na de oorlog helemaal opnieuw moeten opbouwen. Krakau is de dans ontsprongen, alle historische gebouwen staan nog overeind en dat is een unicum in Polen. Op de heuvel hebben we een fraai uitzicht over de stad en de rivier De Wisla die er langs slingert. Onder aan de heuvel ligt nog een drakengrot… Ook zien we hier vele touringcars met toeristen parkeren.
Een drakengrot? Jazeker, in de middeleeuwen schijnt onderaan de heuvel een draak te hebben gewoond in een grot. Deze draak leefde op een dieet van schapen en varkens. Koning Krak beloofde dat diegene die de draak zou verslaan, met zijn dochter mocht trouwen. Een slimme schoenmaker slachtte een schaap, vulde dat met zwavel en naaide het dicht. De draak vrat het arme schaap op en vloog gelijk in de fik. Het beest dacht het vege lijf te kunnen redden door in de Wisla te springen en deze leeg te drinken. Hij dronk zoveel dat hij uit elkaar knalde. Dat was het einde van de draak en sindsdien is er alleen nog maar de grot met daarvoor een koperen beeld. Of die schoenmaker nou ooit nog prins is geworden durf ik niet te zeggen.
We besluiten een Poolse worst te nuttigen. Een onbeleefd en ongeïnteresseerd figuur bereidt voor ons de beste worst van deze week.
Inmiddels kunnen we bijna niet meer op onze benen blijven staan. De halve week haast, begint nu zijn tol te eisen. Gelukkig is het na 13:00 uur en kunnen we gaan genieten van een meer dan verdiende siësta.
Ook in de avond ligt het centrale plein er fraai bij. Het plein is afgeladen met volle terrassen. Er wordt getrommeld en vuur gespuwd. Er hangt nog steeds een uitermate ontspannen sfeer. We drinken een Tyskie en maken plannen. We besluiten morgen terug naar Tsjechië te gaan. Geen toeristische stad dit keer, maar een kleine studentenstad die halverwege de route naar Praag ligt: Olomouc.