5 tips om stressvrij op vakantie te gaan

Slimme Reistips

Vakantie: de tijd van rust en ontspanning. Of niet? Voor velen gaat een vakantie gepaard met veel stress en geregel. Niet vreemd, want je gaat naar een volledig nieuwe bestemming en gooit je normale routines helemaal om.

tekst Fleur Besters

Met deze 5 tips lukt het vast om toch stressvrij op vakantie te gaan.

1. De juiste bestemming

Sommige mensen vinden vakantietijd de tijd om te experimenteren en om een helemaal nieuwe ervaring aan te gaan. Dit is natuurlijk een leuke manier om je vrije tijd te spenderen, wanneer je ook echt van avontuur en een nieuwe omgeving houdt. Dit geldt echter niet voor iedereen, dus bekijk vooraf of de bestemming die je voor ogen hebt ook echt bij je past. Ben je geen al te grote avonturier? Ga dan naar een bestemming die past bij dat wat je gewend bent. Zo voorkom je een ongemakkelijke vakantie die zo snel mogelijk voorbij moet zijn.

2. Plan op tijd!

Plannen, plannen en nog eens plannen. Dat is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van een reis. Niets is zo vervelend als het moeten regelen van een huurauto op het laatste moment, of er achter komen dat er geen geschikte hotelkamers beschikbaar zijn wanneer jij op vakantie wilt. Voorkom zorgen en stress en plan je vakantie ruim van tevoren. Een bijkomend voordeel is dat je vaak ook nog eens goedkoper uit bent wanneer je tijdig boekt.

3. Vakantie met zo min mogelijk digitale invloeden

E-mail, social media en je telefoon zijn allemaal ontzettend handige uitvindingen om in contact te blijven met anderen. Toch is het ook wel eens fijn om dit helemaal los te laten. Natuurlijk is het niet verkeerd om af en toe iets van je te laten horen, maar probeer je telefoon en computer zoveel mogelijk uit te laten op vakantie. Zo heb je daadwerkelijk de tijd om even helemaal los te komen van de dagelijkse zorgen.

4. Zorg voor een plan B

Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren op vakantie, zoals diefstal of een onverwachte ziekte, dan is het fijn om iets achter te hand te hebben. Zorg daarom dat je altijd een speciale reisverzekering hebt afgesloten. Zo weet je dat je iets hebt om op terug te vallen wanneer de vakantie niet loopt zoals je gehoopt had. Als je regelmatig op vakantie gaat dan is een doorlopende reisverzekering aan te raden. Ga je niet vaak op vakantie of kom je er op het laatste moment pas achter dat je nog geen reisverzekering hebt, dan kun je misschien beter voor een kortlopende reisverzekering kiezen. Ga je buiten Europa op vakantie? Dan is het slim om te kiezen voor werelddekking.

5. Geniet op je eigen manier

Iedere bestemming kent wel zijn grote toeristische attracties. Of je hoort van familie of vrienden dat je dat ene restaurant toch echt moet bezoeken. Laat je niet teveel leiden door wat anderen vinden over wat je moet doen en zien op vakantie. Plan je dagen op je eigen manier en geniet van de dingen die je zelf daadwerkelijk leuk vindt. Dat kan juist een fietstochtje in de omgeving zijn, of een rondleiding door locals door hun eigen wijk.