Berlijn is imperfect Und ich liebe es!

Reportages

Ik kom sinds 1986 regelmatig in Berlijn. Het was destijds liefde op het eerste gezicht. Toen nog vanwege de splitsing. Het contrast tussen de overdreven rijkdom in West-Berlijn, met het KaDeWe als groot kapitalistisch uithangbord, en de strakke, grijze georganiseerde massa in het Oosten was groot. Maar ook toen al vielen me wijken als Prenzlauer Berg op. En niet te vergeten Kreuzberg. Destijds een arme, urbane wijk in het toch niet áltijd welvarende Westen. 

tekst Marc Dubach

  Ik vierde in november 1989 op mijn studentenkamertje mee dat de muur viel. Ik had in Oost-Duitsland een (pen)vriendinnetje en was met name ook blij voor haar. Berlijn zat voor altijd in mijn hart. Sindsdien heb ik de stad zien veranderen. Oost-Berlijn werd ingenomen door creatieven, hippe vogels en daarna mensen met geld en kreeg langzaam wat meer kleur. West-Berlijn heeft geworsteld en worstelt nog met haar identiteit maar zoals een Nederlander die in Berlijn woont zei: het Berlijn voor gevorderden wordt in Schöneberg beleefd. Daar tref je nog authentieke ‘Berliners.’ 

  Ondertussen is de liefde overgegaan in houden van. Af en toe moet ik gewoon in Berlijn zijn om mijn huwelijk te bevestigen. Zo was ik van 16-20 november weer in de Duitse hoofdstad. Dit keer geboekt met Wimdu. Ze adverteren met ‘travel like a local.’ En eerlijk is eerlijk, het appartement dat ik huurde maakte dat helemaal waar. Midden in Prenzlauer Berg. Vlakbij de Kastanienallee en niet ver van de Kulturbrauerei en Kollwitzplatz verbleef ik in een echte ‘Berliner Zimmer.’  Hier mijn recensie en alle informatie.

  De vijf dagen heb ik besteed om Berlijn nog beter te leren kennen. Ik draaide een beetje ‘um Mitte herum.’ Ben de wijken in gegaan en heb kleine, leuke dingen gefotografeerd. Met name in Prenzlauer Berg, Friedrichshain, Kreuzberg en Schöneberg dit keer. Het gaat dan steeds meer om details. Ik keek naar uithangborden waar Berlijn vol mee hangt. Maar bewonderde natuurlijk ook de prachtige Graffiti en Street Art. Wat me deze keer extra opviel was dat het in Berlijn allemaal niet ‘af’ hoort te zijn. Mijn kamer was perfect maar de deur was oud en had eigenlijk een verfje nodig. Als je een mooie winkel fotografeert kan daarnaast een spuuglelijk kantoor staan. Gebouwen zonder graffiti vind je bijna niet in Berlijn maar dat versterkt juist het urbane gevoel. Mooi en lelijk wisselen elkaar af. En dat maakt Berlijn zo uniek en zo creatief!

  Ik hou van die imperfectie.


  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!